سه‌شنبه ۱۸ آذر ۱۴۰۴ - ۱۰:۰۶
فرمول شادی | تفریح و سفر؛ نسخه اسلامی برای نشاط روحی

حوزه/ اسلام، با نگاهی متعادل و واقع‌گرا به زندگی، تفریح، سفر، آراستگی و لذت حلال را در کنار عبادت و معنویت، از ارکان اصلی نشاط و آرامش روان انسان معرفی می‌کند.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت‌الاسلام حسین تقی‌پور، از اساتید و پژوهشگران حوزه علمیه استان مازندران در سلسله مباحثی به بیان «راه‌های ایجاد نشاط و شادابی از نگاه اسلام» پرداخت که با عنوان «فرمول شادی» در شماره‌های گوناگون تقدیم شما فرهیختگان می‌شود.

یک دیگر از عوامل نشاط و شادی در اسلام، که برای آرامش روحی و رهایی از فشارهای روانی نیز بسیار مفید می‌باشد، تفریح و سفر است.

در منابع روایی ما، از جمله کتاب کافی اثر شیخ کلینی که در کتاب‌های وافی فیض کاشانی، وسائل الشیعه حر عاملی و بحارالانوار علامه مجلسی نیز آمده است، روایتی از امام صادق علیه‌السلام نقل شده:

«إنَّ فِی حِکْمَةِ آلِ دَاوُدَ: یَنْبَغِی لِلْمُسْلِمِ الْعَاقِلِ أَنْ یَکُونَ لَهُ سَاعَاتٌ: سَاعَةٌ یُنَاجِی فِیهَا رَبَّهُ، وَ سَاعَةٌ یُحَاسِبُ فِیهَا نَفْسَهُ، وَ سَاعَةٌ یَتَفَکَّرُ فِیهَا فِی صُنْعِ اللَّهِ، وَ سَاعَةٌ یَخْلُو فِیهَا لِحَاجَتِهِ مِنَ الْمَطْعَمِ وَ الْمَشْرَبِ... وَ سَاعَةٌ یَخْلُو فِیهَا لِلَذَّتِهِ فِی غَیْرِ مُحَرَّمٍ»

«در حکمت آل داوود آمده است: شایسته است برای مسلمان خردمند که ساعاتی داشته باشد: ساعتی که در آن با پروردگارش راز و نیاز کند، ساعتی که در آن با نفس خود حساب‌رسی کند، ساعتی که در آن در صنع خدا تفکر کند، ساعتی که در آن خلوت کند برای نیازهایش از غذا و نوشیدنی... و ساعتی که در آن خلوت کند برای لذت‌هایش در غیر محرم.»

امام می‌فرماید مسلمان خردمند باید ساعاتی داشته باشد: ساعتی که در آن با پروردگارش راز و نیاز کند، ساعتی برای محاسبه نفس، ساعتی برای تفکر در صنع خدا، ساعتی برای رفع نیازهای غذایی، و ساعتی برای لذت‌های حلال.

پیامبر اکرم صلی‌الله ‌علیه و آله و سلم در سفارشی به امیرالمؤمنین می‌فرماید: «یا عَلِی! لاینْبَغی لِلرَّجُلِ الْعاقِلِ أَنْ یکونَ ظاعِنا إِلاّ فی ثَلاثٍ مَرَمَّةٍ لِمَعاشٍ أَوْ تَزَوُّدٍ لِمَعادٍ أَوْ لَذَّةٍ فی غَیرِ مُحَرَّمٍ»

«سزاوار نیست انسان عاقل سفر برود، مگر برای سه منظور: یا برای تجارت و تحصیل درآمد و اصلاح معاش؛ و یا برای نیل به کمالات معنوی و تعالی روح و ذخیره معاد؛ یا برای تفریح و تفرج و جلب لذایذ مباح».

برای معاد می‌توانید به مشهد سفر کنید و در حرم امام رضا علیه‌السلام نماز شب بخوانید. یا به قم بروید و در دروس اخلاق علما شرکت کنید.

برای معاش می‌توانید به سفرهای کاری بروید.

برای لذت حلال می‌توانید به جنگل، کوه و دشت بروید. این گونه سفرها روحیه را تقویت می‌کند و انسان را از خستگی رهایی می‌بخشد.عامل دهم نشاط: آراستگی و بوی خوش

_عامل دیگر نشاط و شادی ، آراستگی و خوش‌بویی است. روایات فراوانی در این زمینه وجود دارد.

پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله فرمودند:«لباس پاکیزه بپوش و آراسته باش، زیرا خداوند زیباست و زیبایی را دوست دارد.»

آن حضرت به شانه کردن مو، استفاده از عطر، انگشتر عقیق و فیروزه توصیه می‌فرمودند. خود پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله گاهی موهای خود را شانه می‌کردند. استفاده از بوی خوش، موجب نشاط روحی انسان می‌شود.

در روایات آمده است که اگر امکان استفاده روزانه از عطر وجود دارد، هر روز استفاده شود؛ زیرا اثر مستقیم بر نشاط روانی انسان دارد.

پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله فرمودند: «یکی از محبوب‌ترین چیزها از دنیای شما نزد من، بوی خوش است.»

استعمال بوی خوش، جسم را شاداب می‌کند و روح را تقویت می‌نماید. این توصیه‌ها در کتاب‌هایی چون «بحارالانوار» علامه مجلسی و «مفاتیح‌الحیات» آیت‌الله جوادی آملی به تفصیل آمده است.

توصیه شده است که در خانه، پس از قرآن، صحیفه سجادیه، نهج‌البلاغه و مفاتیح، کتاب «مفاتیح‌الحیات» نیز وجود داشته باشد و هر روز حتی یک صفحه از آن خوانده شود.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha