تحول در بازپروری مجرمان آسیب‌های اجتماعی با رویکرد معنوی

حجت‌الاسلام اهتمام، مبلغ تخصصی معاونت فرهنگی و تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی قم، در همکاری با دادگستری، برنامه‌ای نوآورانه و جامع را برای بازپروری مجرمان آسیب‌های اجتماعی راه‌اندازی کرده است. این طرح که بر اساس رویکرد سلامت معنوی و تقویت عزت نفس طراحی شده، با استفاده از مشاوره‌های فردی، کارگاه‌های آموزشی و پیوست خانواده، گامی اساسی در جهت توانمندسازی و سالم‌سازی افراد مرتکب جرم برداشته است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، در راستای کاهش آسیب‌های اجتماعی و بازپروری مجرمان، حجت‌الاسلام حامد اهتمام مبلغ تخصصی معاونت فرهنگی و تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی قم، برنامه‌ای جامع را با همکاری معاونت پیشگیری و آسیب‌های اجتماعی دادگستری راه‌اندازی کرده است. این طرح که با هدف توانمندسازی و سالم‌سازی افراد مرتکب جرم طراحی شده، رویکردی نوآورانه و مبتنی بر معنویت را در پیش گرفته است.

جزییات برنامه و رویکرد معنوی

حجت‌الاسلام اهتمام اظهار کرد: این برنامه با معرفی مجرمان آسیب‌های اجتماعی از سوی دادگستری آغاز می‌شود. در گام نخست، مصاحبه‌های اولیه انجام می‌گیرد تا مشخصات شناسنامه‌ای، شخصیتی و نیازهای فردی هر فرد ارزیابی شود. سپس، متناسب با جرم، سن، جنسیت و شرایط هر شخص، برنامه‌های مشاوره‌ای، آموزشی و توانمندسازی طراحی می‌شود.

وی تاکید کرد: مهمترین رویکرد این برنامه، تقویت سلامت معنوی و عزت نفس افراد است. ما معتقدیم که بسیاری از جرایم ریشه در ضعف معنویت و عدم آگاهی از مسئولیت‌های اجتماعی دارد. بنابراین، از روش‌های معنویت‌درمانی و آموزش مهارت‌های زندگی استفاده می‌کنیم.

پیوست خانواده و نقش آن در بازپروری

یکی از ویژگی‌های برجسته این برنامه، پیوست خانواده در فرایند بازپروری است. حجت‌الاسلام اهتمام در این باره گفت: در بسیاری از موارد، خانواده‌های افراد مرتکب جرم نیز در جلسات آموزشی و مشاوره‌ای شرکت می‌کنند. این امر نه تنها به بهبود شرایط فرد کمک می‌کند، بلکه باعث می‌شود خانواده نیز در فرایند سالم‌سازی نقش فعال داشته باشد.

وی افزود: در برخی موارد، حتی همسر یا والدین فرد مرتکب جرم نیز به عنوان همراه در این برنامه مشارکت می‌کنند. این پیوستگی خانوادگی، یکی از عوامل کلیدی موفقیت برنامه است.

نوآوری‌ها و تفاوت‌ها با برنامه‌های قبلی

حجت‌الاسلام اهتمام به نوآوری‌های این برنامه اشاره کرد و گفت: این اولین بار است که بدنه جامعه خاکستری (آسیب‌دیده) با بدنه طلاب و روحانیت آشنا می‌شود. همچنین، رویکرد معنوی و تقویت سلامت روان در کنار آموزش‌های مهارتی، تفاوت اساسی با برنامه‌های قبلی دارد.

وی افزود: برخلاف مشاوره‌های قبلی که بیشتر بر جنبه‌های شخصی فرد تمرکز داشتند، ما تلاش می‌کنیم تا جنبه‌های معنوی و اجتماعی را نیز تقویت کنیم. این امر باعث شده است که بازخورد برنامه بسیار مثبت باشد.

چالش‌ها و محدودیت‌ها

با وجود موفقیت‌های حاصل شده، این برنامه با چالش‌هایی نیز مواجه است. حجت‌الاسلام اهتمام در این باره گفت: مهمترین چالش، کمبود بودجه و محدودیت‌های مالی است. همچنین، وقت محدود از سوی دادگستری برای اجرای برنامه‌ها، باعث شده است که نتوانیم به طور کامل به اهداف خود برسیم.

وی افزود: با وجود این محدودیت‌ها، تیم ۱۵ نفره ما که شامل متخصصان مشاوره، مدرسان و روحانیان است، تلاش می‌کند تا برنامه‌ها به نحو احسن اجرا شود. میانگین زمان اجرای برنامه برای هر فرد، یک ماه است که شامل جلسات مشاوره‌ای، کارگاه‌های آموزشی و فعالیت‌های گروهی می‌شود.

نتایج و بازخورد برنامه

حجت‌الاسلام اهتمام از نتایج مثبت برنامه سخن گفت و اظهار داشت: بر اساس گزارش‌ها و مصاحبه‌های انجام شده، بیش از ۸۵ درصد از شرکت‌کنندگان در برنامه، رضایت کامل داشته‌اند. همچنین، عدم مراجعه مجدد افراد به دادگستری در حوزه آسیب‌های اجتماعی، نشان‌دهنده اثربخشی برنامه است.

وی افزود: بسیاری از شرکت‌کنندگان ابراز تمایل کرده‌اند که برنامه‌ها ادامه یابد. متأسفانه به دلیل کمبود بودجه، نتوانسته‌ایم این درخواست‌ها را به طور کامل برآورده کنیم.

پیشنهادها برای توسعه برنامه

حجت‌الاسلام اهتمام پیشنهادهایی برای توسعه و بهبود برنامه ارائه کرد و اظهار داشت: ما نیازمند حمایت‌های مالی بیشتر از سوی نهادهایی مانند دادگستری، شهرداری و خیرین هستیم. همچنین، برگزاری جلسات هم‌اندیشی با دیگر موسسات و سازمان‌ها می‌تواند به تبادل تجربیات و بهبود برنامه‌ها منجر شود.

وی افزود: اگر این برنامه به عنوان یک الگوی ملی مورد تصویب قرار گیرد، می‌تواند در سراسر کشور اجرا شود و نتایج بسیار مثبتی به همراه داشته باشد. همچنین، اعتمادسازی بیشتر در میان قوه قضائیه و دیگر نهادها، می‌تواند به گسترش این برنامه کمک کند.

انتهای پیام

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha