جمعه ۲۴ بهمن ۱۴۰۴ - ۱۱:۵۰
طلاب با تکیه بر منظومه فکری رهبر معظم انقلاب، در فتنه‌ها مصون می‌مانند

حوزه/ حجت الاسلام والمسلمین راجی، با تأکید بر اینکه فقدان منظومه فکری منسجم، طلاب را در میدان جنگ نرم دچار لغزش می‌کند، گفت: فهم عمیق، مستمر و روشمند بیانات رهبر معظم انقلاب، تنها راه ساخت چارچوب فکری پایدار و شرط ماندگاری در فتنه‌های فکری و اجتماعی امروز است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از مشهد، حجت الاسلام والمسلمین محمدحسین راجی مدیر اندیشکده راهبردی سعداء، در جمع طلاب معتکف حرم مطهر رضوی، با اشاره به سنگینی بار مسئولیت‌های فرهنگی و اجتماعی در شرایط امروز کشور، اظهار داشت: امروز برخی افراد به‌تنهایی بار یک کشور را بر دوش می‌کشند، در حالی که وقتی به برخی دیگر نگاه می‌کنیم، پس از ده یا پانزده سال تحصیل، همچنان این پرسش را مطرح می‌کنند که «چه کار باید بکنیم؟».

وی با بیان اینکه طلبه نباید در بلاتکلیفی مسیر بماند، افزود: شما باید از پایه سه یا چهار، مسیر خود را مشخص کرده باشید. تا پایه سه، طلبه تقریباً در فضای عمومی و قدسی حوزه قرار دارد، اما پس از آن باید مسیر روشن شود.

ضرورت ورود جدی طلاب به میدان‌های واقعی جامعه

مدیر اندیشکده راهبردی سعداء با تأکید بر لزوم برداشتن باری از دوش نظام، تصریح کرد: امروز میدان‌های اثرگذاری کاملاً روشن است، سواد خودتان را بالا ببرید، دنیا به شما نیاز دارد، اما نه فقط هر نوع سوادی، آن سوادی که امروز جامعه به آن نیاز دارد.

حجت الاسلام والمسلمین راجی خاطرنشان کرد: شما باید اصول، فقه، مکاسب، کفایه و این منظومه علمی را بخوانید تا منظومه فکری‌تان شکل بگیرد، اما مدل تبلیغ شما نیاز به پیوست دارد، این علوم برای ساختن بنیان فکری است، اما برای ورود به میدان تبلیغ، کافی نیست.

وی تأکید کرد: سبک زندگی جامعه تغییر کرده، اما ما تغییر نکرده‌ایم، باید مسائل اصلی را بشناسیم و به‌جای درگیری با حواشی، به سراغ جهاد تبیین واقعی برویم، جهادی که بدون آمادگی علمی، مطالعه مستمر و فهم دقیق میدان، محقق نخواهد شد.

حجت الاسلام والمسلمین راجی با انتقاد از نوع ورود به مباحث مرتبط با حجاب، تصریح کرد: بسیاری از موضوعاتی که عموماً در حوزه حجاب مطرح می‌شود، برای مخاطب اقناع‌کننده نیست و اساساً ورود مستقیم به این بحث، یک خطای راهبردی است.

وی با طرح این پرسش که چرا باید مستقیماً درباره حجاب صحبت کنیم؟ تأکید کرد: ما در موضوع حجاب، به‌واسطه عملیات سنگین تبلیغاتی دشمن، در موضع ضعف قرار گرفته‌ایم؛ در حالی که موضوع «زن» نقطه قوت گفتمان انقلاب اسلامی است.

وی خاطرنشان کرد: اگر موضوع زن را به‌درستی و عالمانه تبیین کنیم، بحث حجاب به‌صورت طبیعی در دل آن مطرح می‌شود؛ اما زمانی که مستقیماً وارد بحث حجاب می‌شویم، زمین بازی را به طرف مقابل واگذار کرده‌ایم.

حجت الاسلام والمسلمین راجی ابراز کرد: یکی از مهم‌ترین آسیب‌ها، فاصله گرفتن از گفتمان رهبر معظم انقلاب است و بسیاری از مشکلات امروز، ناشی از همین انحراف گفتمانی است.

پرهیز از رویکرد احساسی و ضرورت تبیین منطق غرب درباره زن

وی با اشاره به توصیه‌های صریح رهبر معظم انقلاب به ائمه جمعه پیش از آغاز فتنه ۱۴۰۱، اظهار کرد: رهبر معظم انقلاب تأکید کردند از سخنان احساسی در موضوع حجاب پرهیز شود و به‌جای آن، منطق استعماری غرب درباره زن برای مردم تبیین گردد، این نگاه راهبردی، متأسفانه در بسیاری از تریبون‌ها نادیده گرفته شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین راجی با تأکید بر لوازم امر به معروف، یادآور شد: اگر در تذکر لسانی به مسئله حجاب وارد می‌شوید، باید بدانید که مخاطب فوراً مسئله اختلاس و فساد اقتصادی را پیش می‌کشد، لذا باید محتوای آماده و به‌روز داشته باشید.

وی با اشاره به ضرورت مطالعه عمیق طلاب، بیان کرد: طلبه‌ باید روزانه ۱۷ ساعت مطالعه داشته باشد و سخنرانی که برای هر منبر خود بین ۱۰ تا ۵۰ ساعت مطالعه نداشته باشد، نباید انتظار اثرگذاری داشته باشد.

مدیر اندیشکده راهبردی سعداء با اشاره به وضعیت اجتماعی امروز تصریح کرد: جوان ما امروز در معرض شبهات عمیق اعتقادی و حتی جریان‌های انحرافی قرار گرفته، پرتکرارترین شعارها در فتنه اخیر، تطهیر پهلوی و توهین به رهبری بوده است.

استاد حوزه علمیه با طرح این پرسش که چرا همواره مردان به زنان ظلم می‌کنند و چرا زنان در طول تاریخ بیشتر در معرض ظلم قرار داشته‌اند، اظهار کرد: اگر به وضعیت امروز جهان نگاه کنیم، این واقعیت همچنان به‌روشنی قابل مشاهده است، حتی در همین لحظه، در کشور آمریکا یکی از مهم‌ترین عوامل مرگ زنان باردار، قتل به‌وسیله شریک زندگی آن‌ها است، یعنی زنی که باردار است، به دلیل خشونت و قتل توسط مرد جان خود را از دست می‌دهد. این مسئله نشان می‌دهد که فضای جهانی همچنان به شکلی است که زنان قربانی خشونت می‌شوند.

وی افزود: این پرسش که «چرا همیشه به زنان ظلم می‌شود؟» سال‌ها مطرح بوده، تا سال ۱۹۹۷ پاسخ غالب به این سؤال چنین بود که مردان از نظر جسمی قوی‌تر و زنان ضعیف‌تر هستند و به همین دلیل مردان می‌توانند به زنان ظلم کنند.

حجت‌الاسلام والمسلمین راجی ادامه داد: اما در سال ۱۹۹۷ برای نخستین‌بار این دیدگاه به‌طور جدی به چالش کشیده شد. مقاله‌ای از خانمی به نام فردریکسون منتشر شد که مسیر پژوهش‌ها را تغییر داد. در این مقاله با استفاده از ابزارها و روش‌های مختلف علمی نشان داده شد که مسئله صرفاً قدرت بدنی نیست، بلکه در برخی شرایط، مردان هنگام مواجهه با زن، او را نه به‌عنوان «انسان» بلکه به‌عنوان «شیء» تشخیص می‌دهند.

وی خاطرنشان کرد: وقتی انسان چیزی را شیء تلقی می‌کند، نسبت به آن احساس همدلی ندارد، همان‌طور که اگر کودکی عروسکش را تکه‌تکه کند، واکنش ما با زمانی که انسانی آسیب می‌بیند، کاملاً متفاوت است، در این نگاه زن در ذهن مرد به‌صورت «شیء» بازنمایی می‌شود و همین مسئله باعث می‌شود دل‌سوزی و احساس مسئولیت انسانی از بین برود.

حجت‌الاسلام والمسلمین راجی با اشاره به دغدغه‌های اجتماعی و فرهنگی موجود، تأکید کرد: مسئله حجاب نباید به یک واکنش سطحی یا صرفاً فعالیت‌های مجازی محدود شود، نقد، مطالبه‌گری و اظهار نظر لازم است اما باید دید کدام اقدام واقعاً اثرگذار است، صرف انتشار چند مطلب در گروه‌ها و کانال‌ها، اگر به تغییر واقعی منجر نشود، نمی‌تواند پاسخگوی عمق مسئله باشد.

وی خاطرنشان کرد: این سخنان به‌معنای نفی فعالیت علمی، مطالعات دینی، مباحثه یا نقش اجتماعی خواهران نیست؛ بلکه تأکید بر این است که مسئله حجاب و نگاه انسانی به زن، نیازمند فهم عمیق، اقدام مؤثر و مسئولیت‌پذیری آگاهانه است.

حجت‌الاسلام والمسلمین راجی با اشاره به نقش اعتماد به وعده‌های الهی در میدان‌های مختلف نبرد، اظهار کرد: این اعتماد، صرفاً به عرصه موشک و شمشیر محدود نمی‌شود؛ گاهی در میانه سخن، زمانی که انسان نمی‌داند چگونه ادامه دهد، نکته‌ای اساسی به ذهن خطور می‌کند که گره مسئله را می‌گشاید. این آرامش و اطمینان، محصول اتکا به خداوند است، نه صرفاً محاسبات انسانی.

وی با تأکید بر لزوم اعتماد به فرماندهی در میدان‌های گوناگون افزود: همان‌گونه که فرماندهان نظامی نیازمند اعتماد هستند، افسران جنگ نرم نیز باید به تصمیم‌ها و محاسبات کلان اعتماد داشته باشند و از افتادن در دام تردیدهای بی‌ثمر پرهیز کنند.

تمرکز بر اولویت‌ها و پرهیز از اتلاف ظرفیت‌ها

مدیر اندیشکده راهبردی سعداء با اشاره به برخی پرسش‌ها درباره نحوه مواجهه با مخاطبان مخالف، ابراز کرد: نباید وقت و انرژی خود را صرف طیفی کرد که اساساً قصد شنیدن ندارد، اولویت امروز تجهیز و توانمندسازی نیروهای انقلابی است، باید خودمان وارد میدان شویم، در جاهایی که احتمال اثرگذاری وجود دارد گفت‌وگو را آغاز کنیم و از کارهای پیچیده و تشکیلاتیِ زودهنگام پرهیز داشته باشیم.

وی ادامه داد: شما طلاب هم محتوا دارید و هم در میدان تبلیغ حضور پیدا می‌کنید، اما آنچه اهمیت بنیادین دارد استحکام «منظومه فکری» در سال‌های ابتدایی طلبگی است، اگر این منظومه تکلیفی و فکری مستحکم نشود، خطر ریزش وجود دارد.

استاد حوزه علمیه تأکید کرد: در فتنه‌ها، کسانی باقی می‌مانند که منظومه فکری کامل و مستحکم دارند. این منظومه، با مداومت بر مطالعه و فهم دقیق بیانات رهبر معظم انقلاب شکل می‌گیرد و توصیه من این است که طلاب، به‌صورت فردی یا جمع‌های کوچک، مقید باشند سخنان ایشان را به‌دقت گوش دهند و متون اصلی مانند «طرح کلی اندیشه اسلامی»، «انسان ۲۵۰ ساله»، بیانات ۱۴ خرداد و سخنان ایشان با طلاب و بانوان را مطالعه کنند.

وی تصریح کرد: ورود به حاشیه‌های بیانات رهبر انقلاب و رها کردن متن صریح سخن، آفتی جدی است، پرداختن به حرکات، اشارات یا تحلیل‌های سطحی، ما را از فهم پیام اصلی بازمی‌دارد و آسیب‌های جدی به تحلیل‌ها وارد می‌کند؛ تجربه‌هایی که در ماجراهای مختلف اجتماعی و سیاسی، بارها هزینه‌ساز شده است.

حجت‌الاسلام والمسلمین راجی با اشاره به برخی قضاوت‌ها درباره فرماندهان نظامی، خاطرنشان کرد: کنار گذاشتن سخنان صریح رهبر انقلاب و چسبیدن به تحلیل‌های فضای مجازی، موجب بی‌اعتمادی و تخریب سرمایه‌های نظام می‌شود، رهبر معظم انقلاب بارها تأکید کرده‌اند که مسئولان و فرماندهان، محاسبه دارند و نمی‌توان همه واقعیت‌ها را علنی بیان کرد؛ بنابراین اعتماد، یک اصل اساسی در این میدان است.

وی گفت: کسی که بدون شناخت از سازوکار محور مقاومت، تحلیل‌های نادرست و حتی دروغ‌پردازی می‌کند، نشان می‌دهد درکی از این منظومه ندارد، این مسیر، نه‌تنها کمکی به جبهه حق نمی‌کند، بلکه زمینه‌ساز ضربه‌های سنگین فکری و اجتماعی می‌شود.

مدیر اندیشکده راهبردی سعداء اظهار کرد: امروز مسئله اصلی این است که برخی طلاب احساس هویت و توانمندی نمی‌کنند، در حالی که اگر به محتوا مسلط شوند و اعتمادبه‌نفس فکری پیدا کنند، کاملاً قادر به اثرگذاری در جامعه هستند، بنابراین با رعایت این اصول می‌توان کارهای بزرگ و اثرگذار انجام داد و نقش‌آفرینی مؤثری در میدان‌های مختلف فرهنگی و اجتماعی داشت.

انتهای پیام./

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha