چهارشنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۵ - ۱۷:۳۱
جامعیت شهید لاریجانی حاصل تربیت در خانواده فقه و فقاهت بود

حوزه/ نشست بررسی شخصیت علمی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی شهید دکتر علی لاریجانی برگزار شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، نشست «بررسی شخصیت علمی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی شهید دکتر علی لاریجانی» به همت مجمع عالی حکمت اسلامی و با همکاری دفتر آستان قدس رضوی در قم به مناسبت اربعین شهادت دکتر علی لاریجانی برگزار شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین حمید پارسانیا در این نشست عنوان کرد: اولین آشنایی ام با شهید لاریجانی مرتبط با دهه ۶۰ یا ۷۰ بود. این آشنایی ممارست نداشت و به صورت مقطعی خاطراتی وجود دارد.

وی بیان کرد: آخرین خاطره‌ای که از شهید لاریجانی دارم برای انتخاب ریاست دانشگاه تهران بود که ایشان از این مسئولیت استنکاف کرد.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی اضافه کرد: نسبت به شهید لاریجانی جاذبه و دافعه‌هایی وجود داشت که این مسئله به خاطر وسعت حضورشان در صحنه‌های مختلف بود.

وی ادامه داد: فرهنگ، تاریخ و جامعه از پیچیده‌ترین و گسترده‌ترین واحدهایی است که با آن مواجه هستیم، زیرا کثرت متنوعی دارد. جهان با وجود تنوعی که دارد اما یک واحد است و انسان با وجود کثرتی که دارد یک کل واحد هستند زیرا مدنی به طبع هستند. جامعه انسانی نیز مانند بدن انسان است و هرکسی وظیفه و نقشی دارد و همه باید متناسب به یکدیگر کار کنند؛ در این بین عقل وظیفه هماهنگی را دارد؛ عقل وحدت بخش و نظم بخش است.

حجت الاسلام والمسلمین پارسانیا ادامه داد: فرهنگ قرآنی اسلامی نیز وحدت عقلانی را قبول دارد. شهید لاریجانی در سطوح و سمت‌های مختلف حضور داشت که نشان دهنده ابعاد فلسفی و عقلانی شان بود. ایشان دارای جامعیت نسبت به مسائل بود. شهید لاریجانی توجه به عقل و عقلانیت جهان اسلام داشت به دنبال امتداد آن در فلسفه سیاسی و... بود.

وی بیان کرد: فیلسوفانی بوده و هستند که با عقلانیت، زیست فرهنگی را حفظ کردند اما کسانی که مرزدار این حیات در مقابل فرهنگ‌های دیگر باشند کم هستند و شهید لاریجانی این ویژگی را داشت.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: شهید لاریجانی در مواجه فرهنگ اسلامی با فرهنگ مدرن در سطوح عالی توجه و حضور داشت. همانگونه که به عقبه فکری و حکمت اسلامی توجه داشت در صف مقدم گفت وگو نیز بود.

وی با اشاره به اینکه حضور شهید لاریجانی در شورای عالی انقلاب فرهنگی برای شورا فرصت مغتنمی بود، زیرا دارای عمیق نظری بود، افزود: شورای عالی انقلاب فرهنگی در سطوح مختلف فرهنگ عمومی و فرهنگ علمی فعالیت می‌کند. فرهنگ علمی به دو بخش تقسیم می‌شود.

استاد حوزه علمیه قم ادامه داد: بخش اول با هدف ارتقا وضعیت جامعه علمی ایران است به گونه‌ای که کشور که به مرزهای علمی جهانی برسد؛ یعنی به دانش‌های موجود جهان که اغلب کاربردی و در عرصه فنی مهندسی است دست یابیم

حجت الاسلام والمسلمین پارسانیا اضافه کرد: بخش دوم افق گشایی در عرصه علم است به گونه‌ای که بتوان افق‌های علمی را با هویت فرهنگی جهان اسلام گشود. این بخش مورد توجه رهبر شهید انقلاب نیز بود و شهید لاریجانی در این عرصه نقش آفرین بودند و دغدغه داشتند.

جامعیت شهید لاریجانی حاصل تربیت در خانواده فقه و فقاهت بود

دکتر حسین غفاری هم در این نشست عنوان کرد: با شهید لاریجانی از قبل از انقلاب اسلامی آشنایی پیدا کردم. از سال ۱۳۵۲ در درس شهید مطهری حضور داشتم و با توجه به اینکه شهید لاریجانی، داماد شهید مطهری بودند با یکدیگر آشنا شدیم.

وی ادامه داد: از سال ۱۳۵۹ حدود یک سال در صدای جمهوری اسلامی مشغول خدمت بودم و مدتی بعد به همراه علی جنتی و حسن روحانی در شورای سرپرستی صدا و سیما فعالیت می‌کردم که با اصرار این شورای سه نفره، دکتر لاریجانی به عنوان مدیرعامل انتخاب شد. بعد از شهادت شهید رجایی از این شورا بیرون آمدم و مدتی بعد هم شهید لاریجانی از این سمت کناره گیری کرد و در سمت‌های دیگر مشغول به فعالیت شد.

استاد فلسفه دانشگاه تهران بیان کرد: شهید لاریجانی از سال ۱۳۶۷ در درس فلسفه ای که داشتم حضور پیدا می‌کرد و بعد نیز وارد رشته فلسفه غرب شد. دکترای شهید لاریجانی مرتبط با ریاضیات در فلسفه کانت بود اما در کلاس‌های متعدد درسی که داشت بیشتر دروس افلاطون، فلسفه سیاسی و... را تدریس می‌کرد.

وی با اشاره به اینکه شهید لاریجانی وجوه مختلف معنوی و فکری داشت، افزود: شهید لاریجانی شخصیت بسیار جامعی داشت و جز افراد کم نظیر بود. همچنین بسیار باهوش و توانمند بود. تحصیلاتشان در رشته ریاضی در یکی از بهترین دانشگاه‌ها باعث شده بود ذهنشان بسیار آماده‌تر شود.

غفاری گفت: در تاریخ فلسفه مشهور است که سر در آکادمی فلسفه افلاطون نوشته شده بود هر کسی هندسه (ریاضیات) نمی‌داند وارد نشود، زیرا افلاطون معتقد بود که برای اینکه ذهن آماده پذیرش مسائل عمیق فلسفه شود باید با مفهوم با مسائل انتزاعی ریاضی آشنا شود، چون ریاضیات باعث آماده سازی ذهن می‌شود و توانایی ذهنی را بالا می‌برد.

وی ادامه داد: شهید لاریجانی این توصیه افلاطون را به صورت ناخواسته انجام داده بود و ابتدا در ریاضیات تحصیل کرده و سپس وارد فلسفه شده بود. روشمندی و روش شناسی ریاضیات و محتوای فلسفه به ذهن ایشان توانمندی خاصی داده بود.

استاد دانشگاه تهران ادامه داد: فلسفه علاوه بر اینکه محتوای خاص انتزاعی و متافیزیکی دارد به انسان روش در حل مسائل عمومی بشر نیز می‌دهد. کسی که ذهن فلسفی دارد به مبادی فکری بشر رجوع می‌کند و با توجه به آن مبادی به سمت مسائل و نتایجی که می‌خواهد بگیرد می‌رود. کسی که این بنیه را نداشته باشد نمی‌تواند بر عقول عمومی و فرهنگ بشر هدایت گری داشته باشد و رهبری سطحی خواهد داشت. همانند وضعیتی که امروز در غرب وجود دارد. وقتی رهبران نادان هستند و فکر آنها در مسائل قمار، دلالی املاک، مسائل نفسانی و... است نمی‌توانند دهستان را هم اداره کنند.

استاد فلسفه دانشگاه تهران اضافه کرد: شهید لاریجانی در زمره افرادی بودند که دارای این توانمندی بودند و هنوز او را نمی‌شناسیم.

وی تاکید کرد: جهان باید افتخار کند روزگاری حاکمان جهان حکیمان بزرگی مانند امام خمینی (ره) بودند. وقتی رهبری اینگونه باشد عالم نورانی می‌شود و این همان اتفاقی است که در انقلاب اسلامی رخ داد.

غفاری گفت: فطرت ملت ایران با این روح الهی زنده شد و انقلاب اسلامی پیدا شد و انقلاب اسلامی علیرغم خواست دنیا و با وجود موانع مختلف رخ داد. در ادامه، این پرچم توسط یکی دیگر از شاگردان تشیع، یعنی رهبر شهید انقلاب در همان خط امام خمینی (ره) به پا داشته شد.

وی ادامه داد: در کشورمان این گنجینه های انسانی بزرگ را داریم و شهید لاریجانی از زمره این افراد بودند. شهید لاریجانی روحانی نبود اما روحانیت در عمیق وجودش غلبه داشت و عقلانیت بر او حاکم بود. او درایت و هوشمندی یک ریاضی دان متبحر را داشت و همه این ها با ۴۵ سال ممارست و تجربه سیاسی توأمان شده بود و سبب پدیدار شدن شخصیت ایشان شده بود.

استاد دانشگاه گفت: بخشی از شخصیت جامع و معنویتشان، حاصل تربیت در خانواده فقه و فقاهت بوده است، همچنین در محضر شهید مطهری نیز رشد یافته بودند.

وی بیان کرد: ذکر و فکر با تامل همواره با ایشان بود و ملتزم به روزه‌های مستحبی ماه رجب و شعبان بود. به روضه امام حسین (ع) اهتمام داشت. برای مثال با وجود مشغله فراوانی که داشتند در روضه خانگی که داشتیم از ابتدای تا پایان مجلس حضور پیدا می‌کرد.

غفاری افزود: برای انتخاب شهید لاریجانی به عنوان ریاست دانشگاه تهران تلاش‌های فراوانی کردیم اما امتناع کردند. در جلسه‌ای که برای اقناع ایشان گذاشتیم به اهمیت نقششان در مسائل جنگ و درگیری‌هایی که با دشمن داشتیم اشاره کردند و گفتند که با توجه به وظیفه‌ای که دارم نمی‌توانم قبول کنم. با اینکه تلاش فراوانی برای انتخابشان کرده بودیم امابه خاطر اینکه دغدغه حفظ نظام را داشتند قبول کردیم.

وی گفت: در کتابی که در رابطه با حوادث ۱۴۰۱ به بعد ایران نوشتم به مسئله هسته‌ای پرداختم. در این کتاب اشاره شده آمادگی توان هسته‌ای واجب عینی است و این نص صریح قرآن است که در آیه ۶۰ سوره انفال می‌فرماید: «وَأَعِدُّوا لَهُمْ مَا اسْتَطَعْتُمْ مِنْ قُوَّةٍ وَمِنْ رِبَاطِ الْخَیْلِ تُرْهِبُونَ بِهِ عَدُوَّ اللَّهِ وَعَدُوَّکُمْ وَآخَرِینَ مِنْ دُونِهِمْ لَا تَعْلَمُونَهُمُ اللَّهُ یَعْلَمُهُمْ؛ در برابر آنان آنچه در قدرت و توان دارید از نیرو [و نفرات و ساز و برگ جنگی] و اسبان ورزیده [برای جنگ] آماده کنید تا به وسیله آنها دشمن خدا و دشمن خودتان ودشمنانی غیر ایشان را که نمی‌شناسید، ولی خدا آنان را می‌شناسد بترسانید.»

استاد دانشگاه تهران بیان کرد: توان علمی هسته‌ای برای جلوگیری و بازدارندگی دشمنان است دشمنانی که خداوند می‌فرماید آن‌ها را می‌شناسید و برخی را هم نمی‌شناسید و خداوند آن‌ها را می‌شناسد.

وی یادآور شد: اگر رهبر شهید انقلاب فرمودند قصد اتمی شدن نداریم برای حفظ مملکت بوده است، اما به معنای این نبوده است که توان علمی را به دست نیاوریم. ایشان فرمودند بالفعل به دنبال سلاح هسته‌ای نیستیم. بلکه می‌توانیم توان علمی را داشته باشیم.

غفاری گفت: دشمنان کشوری که مبنای مستقل فکری و سیاسی داشته باشد را بر نمی‌تابند. شهید لاریجانی در این مسئله به روز بود و متوجه مصالح و منافع کشور بود. رهبر شهید انقلاب نیز کاملاً به او اعتماد داشت. شهید لاریجانی در بین رهبران جهانی مانند روسیه و چین نیز مقبولیت داشت.

وی با اشاره به اینکه شهید لاریجانی به توسعه و تقویت بنیه دفاعی و نظامی کشور اهتمام داشت، بیان کرد: شهید لاریجانی را باید در افق اندیشه رهبرشهید تلقی کنیم و کوچک‌ترین اختلافی بین اندیشه آن‌ها نبود. شهید لاریجانی با همه قوا تلاش می‌کرد و آثار برکات ایشان باقی است.

انتهای پیام

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha