جمعه ۸ خرداد ۱۴۰۵ - ۱۵:۱۳
مقاومت در مکتب «رهبری شهید»، ترجمان جهان‌بینی توحیدی و عدالت‌خواهی است

حوزه/استاد دانشگاه تهران با تبیین مبانی الهیاتی مقاومت در اندیشه «رهبری شهید» تأکید کرد: مقاومت در این مکتب، صرفاً یک کنش سیاسی یا نظامی نیست، بلکه بازتابی از جهان‌بینی توحیدی، باور به عزت الهی و ایستادگی آگاهانه در برابر ظلم و استکبار است؛ مسیری که پیروزی نهایی آن از آنِ مؤمنان صابر خواهد بود.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، حجت‌الاسلام و المسلمین رضا برنجکار، استاد دانشگاه تهران، طی سخنانی در نشست علمی «مبانی الهیاتی مقاومت در اندیشه قائد شهید» که از سوی پژوهشگاه قرآن و حدیث برگزار شد، اظهار کرد: مقاومت در اندیشه رهبری شهید بازتاب جهان‌بینی توحیدی و خدامحور است یعنی همه نصرت‌ها و کمالات به خدا می‌انجامد و در این اندیشه پیروزی نهایی از کسانی است که با ایمان و صبر مقاومت کنند.

وی افزود: مقاومت از ریشه قوم به معنای ایستادگی است. در مفهوم اسلامی به معنای ایستادگی مؤمنان در برابر دشمنی است که در حال مقاتله با شما هستند؛ خداوند در آیات متعدد بر انواع مقاومت تاکید فرموده است.

حجت‌الاسلام برنجکار بیان کرد: به صورت طبیعی اسلام نیازی به جهاد ابتدایی ندارد زیرا اسلام دین منطق است و اگر کسی در برابر حق نایستد حق فراگیر خواهد شد ولی دشمنان حق که منافعشان در گرو ایستادگی در برابر حق است تعدی می‌کنند لذا پیامبران با آنان مقابله به مثل می‌کنند.

رئیس پژوهشگاه قرآن و حدیث با بیان اینکه مقاومت همیشه اصل است نه جنگ، گفت: چون همیشه قابیلیان و یزیدیان در طول تاریخ بوده و هستند پس مقاومت همیشه هست؛ وقتی دو جنگ جهانی رخ داد بعد از آن بلوک غرب با جنگ سرد بلوک شرق را شکست داد.

استاد دانشگاه تهران اظهار کرد: چون ذات استکبار، تعدی است بنابراین مقاومت یک راهبرد است که گاهی با جنگ و گاهی با صلح همراه است و هر وقت به ظاهر در صلح هستیم انواع تهاجمات دیگر مانند محاصره اقتصادی و فرهنگی و ... وجود دارد. از منظر ایشان همه ائمه در مقاومت بودند و نبردهای نظامی مانند امام حسین(ع) و امام حسن(ع) هم نبرد نظامی از جنس مقاومت است.

وی افزود: برخی کشیشان با استناد به متون مقدس به مقاومت در برابر آمریکا معتقد هستند و برخی هم اساسا می‌گویند ما دنبال ترویج ایمان هستیم و کاری به عدالت و استکبار نداریم؛ پاپ هم تا مدتی رویکرد اول را داشت ولی در این مدت دیدیم که تغییر جهت داد. این رویه معتقد است که براساس متون مسیحی ایمان باید در کنار عدالت مطرح شود لذا باید در برابر تعدی آمریکا به کشورهای آمریکای لاتین ایستادگی شود.

عضو انجمن علمی حدیث حوزه با بیان اینکه همه اعتقادات و اصول دین به محوریت توحید برمی‌گردد، اظهار کرد: رهبر شهید فرمودند عزت واقعی فقط از آن خداست و کسانی که به خدا متصل باشند؛ اگر انسان بداند عزت از خداست در برابر هیچ قدرتی سر خم نمی‌کند؛ در کتاب طرح کلی اندیشه اسلامی فرمودند انسان موحد زیرا بار زورگویی طاغوت نمی‌رود. در خطبه نماز جمعه هم فرمودند وقتی انسان به قدرت خدا متکی باشد از زورگویان عالم نمی‌ترسد.

حجت‌الاسلام برنجکار تصریح کرد: ایشان از بن دندان و ته دل به این موضوعات اعتقاد داشت و تا آخرین لحظه هم ایستادند ولی گاهی ما صرفا این مطالب را به صورت نظری بیان می‌کنیم و اگر سختی‌ها زیاد شود معلوم نیست پایبند باشیم.

استاد دانشگاه تهران ادامه داد: رهبر شهید فرمودند مقاومت در برابر استکبار به خاطر ظلم‌هایی که به ملت‌ها روا می‌دارند و عدالت اقتضاء دارد که در برابر ظلم ایستادگی شود؛ هدف مقاومت ایجاد جامعه عادلانه است و اگر ایستادگی نباشد عدل الهی محقق نخواهد شد و ما نمی‌توانیم در برابر ظلم سکوت کنیم.

وی ادامه داد: در بحث معاد سعی می‌کنند رابطه ایمان و جهاد را با معاد توضیح دهند؛ در سال ۹۶ فرمودند باور به معاد به انسان آرامش می‌دهد وقتی انسان بداند که خدا پاداش تلاش و سختی‌های انسان را خواهد داد. در کتاب انسان ۲۵۰ ساله فرمودند انسان موحد زیان دنیا را در برابر سود آخرت ناچیز می‌شمارد. مقاومت یعنی ترجیح رضایت خدا بر منافع زودگذر دنیوی. از منظر ایشان مقاومت باعث خلوص انسان است و استناد ایشان هم به آیات قرآن است.

حجت‌الاسلام برنجکار با بیان اینکه مشکل اصلی در جهان، مشکلات اخلاقی است، اضافه کرد: در غرب هم الهیات رنج به خاطر حوادث طبیعی جای چندانی نسبت به شر اخلاقی ندارد زیرا سیل و زلزله و ... هر چند سال یک بار ممکن است رخ دهد ولی جنگ و ظلم همیشه هست.

وی با اشاره به نگاه رهبری شهید به مقاومت، تاکید کرد: در نگاه ایشان فرمودند مقاومت در راه خدا ابزاری برای خلوص انسان است؛ ملت‌ها در کوره حوادث و مقاومت صیقل می‌یابند و تکامل می‌یابند. ایشان مسئله توکل را مطرح می‌کنند و می‌فرمایند توکل یعنی انجام وظایف و تکالیف و سپردن نتیجه به خداوند و خداوند هم نصرت خود را شامل افراد متوکل خواهد کرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha