سه‌شنبه ۳۰ تیر ۱۴۰۵ - ۱۰:۵۰
آنچه از رهبر شهید برای ایران و انقلاب به میراث ماند؟

حوزه/ بزرگ‌ترین شاخصه شخصیتی رهبر شهید، جامعیت ایشان بود. پس از انسان‌های کامل که معصومان (ع) هستند، علمای بزرگی که دارای جامعیت باشند به عنوان تالی‌تلو معصوم به شمار می‌آیند و رهبر شهید ما از همین سنخ شخصیت‌ها بود.

حجت الاسلام والمسلمین حجت سروری در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه گفت: امام شهیدمان، فقاهت، حکمت، سیاست، ادبیات، عالمی بود حکیم، خطیبی بود توانا و سیاستمدار فوق العاده، معنویت و روحیه انقلابی را در بالاترین سطح در وجود خود جمع کرده بود. به تعبیر دیگر جامع اضداد بود.

وی افزود: بزرگ‌ترین شاخصه شخصیتی رهبر شهید، جامعیت ایشان بود. پس از انسان‌های کامل که معصومان (ع) هستند، علمای بزرگی که دارای جامعیت باشند به عنوان تالی‌تلو معصوم به شمار می‌آیند و رهبر شهید ما از همین سنخ شخصیت‌ها بود.

شخصیت‌های یک‌بعدی ممکن است در حوزه‌ای خاص همچون فلسفه، فقه، سیاست، هنر یا ادبیات صاحب‌نظر باشند، اما شخصیت جامع، مجموعه‌ای از این ابعاد را در خود جمع می‌کند. حقیقتاً رهبر شهید شخصیتی بود که بسیاری از صفات برجسته در وجود او جمع شده بود.

استاد حوزه اظهار کرد: ایشان فقیهی به تمام معنا بود و بر مبانی فقهی و اصولی تسلط کامل داشت. همه شرایط لازم برای مرجعیت را دارا بود و علاوه بر فقاهت، از عدالت، مدیریت و سایر ویژگی‌های لازم برای رهبری برخوردار بود.

در کنار فقاهت، ایشان حکیمی صاحب‌نظر بود و در حوزه حکمت متعالیه دیدگاه‌های دقیق و عمیقی داشت که این مسئله از دیگر ابعاد شخصیت علمی ایشان به شمار می‌رفت.

این تاریخ پژوه حوزوی با ذکر این مطلب که ایشان به‌ویژه در تاریخ اسلام، تاریخ ائمه اطهار (ع) و تاریخ جوامع اسلامی و حتی جوامع معاصر غیر اسلامی اشراف بالایی داشت، بیان کرد: ایشان هم بر ادبیات فارسی و هم بر ادبیات عربی تسلط داشت و آثار شاعران بزرگ فارسی و عربی را مورد نقد و بررسی قرار می‌داد. همچنین ایشان از حافظه‌ای بسیار قوی برخوردار بود، به گونه‌ای که گاهی یک قصیده طولانی را تنها با یک بار شنیدن حفظ می‌کرد و سپس درباره آن نقد و تحلیل ارائه می‌داد. کمتر شاعر یا ادیبی را می‌توان یافت که تا این اندازه بر قواعد شعر و ادبیات مسلط باشد.

وی اظهار کرد: سیاست ایشان از یک سو برگرفته از مبانی اسلام ناب محمدی (ص) و از سوی دیگر مبتنی بر واقعیت‌های زمانه بود. ایشان تنها یک شخصیت آرمان‌گرا نبود، بلکه در عرصه سیاست واقع‌گرا و واقع‌بین بود. رهبر شهید همواره مسائل را با نگاه نظری و در عین حال با توجه به واقعیات موجود تحلیل و تبیین می‌کرد و بر همین اساس تصمیم می‌گرفت.

استاد حوزه با ذکر این مطلب که روحیه انقلابی در کنار معنویت بسیار بالا و ارتباط با ذوات مقدسه از دیگر ویژگی‌های رهبر شهید بود، یادآورشد: حدود ۲۷ روز پیش از شهادت، در دوازدهم بهمن ۱۴۰۴، ایشان فرمودند اگر در این کشور حادثه‌ای اتفاق بیفتد، خداوند مردم را مبعوث خواهد کرد. بسیاری این سخن را نشانه‌ای از آینده‌نگری ایشان دانسته‌اند و معتقدند که ملت ایران نیز با حضور و ایستادگی خود در میدان، بسیاری از توطئه‌ها را خنثی کرده است.

وی اظهار کرد: روحیه مقاومت و مبارزه در ایشان از دوران نوجوانی شکل گرفت و سخنرانی‌های شهید نواب صفوی تأثیر عمیقی بر ایشان گذاشت.

استاد حوزه افزود: شهید بهشتی معتقد بود اسلام، دینی انقلابی است و اسلام‌شناس واقعی کسی است که روحیه انقلابی داشته باشد. من حتی یک لحظه در زندگی رهبر شهید سراغ ندارم که این روحیه در ایشان وجود نداشته باشد. هر زمان زندگی ایشان را مرور می‌کنم، این تعبیر امیرالمؤمنین(ع) به ذهنم می‌آید که درباره یکی از یاران خود فرمودند: «عاش مجاهداً»؛ یعنی سراسر عمر خود را با مجاهدت سپری کرد.

حجت الاسلام والمسلمین سروری یادآورشد: مقاومت‌های حکیمانه و شجاعانه رهبر شهید طی ۳۷ سال رهبری، بسیاری از توطئه‌های دشمنان را خنثی کرد و بارها سایه جنگ را از کشور دور ساخت. رهبر شهید انقلاب برای آزادی بشریت از یوغ استکبار مبارزه می‌کرد. ایشان تنها رهبر ایران نبودند، بلکه رهبر همه آزادی‌خواهان و مظلومان عالم بودند و به همین خاطر در قلب میلیون‌ها انسان جاودانه شدند.

وی گفت: تنها کسی که در دنیا توانست شجاعانه، قاطعانه و مردانه در مقابل ظلم و استکبار مبارزه کند و تن به ذلت ندهد، رهبر انقلاب اسلامی ایران، شهید والامقام بود. این ایستادگی، قهراً محبوبیت عمیق ایشان را در میان مظلومان عالم در پی داشت. ایشان کشور را از نظر علمی و توان دفاعی به جایگاهی رساند که امروز ایران در نگاه دوست و دشمن به عنوان یک قدرت بزرگ شناخته می‌شود.

پژوهشگر و نویسنده حوزوی افزود: شهید بزرگ، امام خامنه‌ای، به دنیا همانند جدشان امام حسین (علیه السلام) درس آزادی دادند؛ درس ظلم‌ستیزی، عدوستیزی، استکبارستیزی، مقاومت، ایستادن در برابر ظلم، «نه» گفتن به ذلت و زیر بار ظلم نرفتن. این بود که امام شهید به شخصیتی فرامرزی بدل شد و میلیون‌ها انسان، مجذوب این شخصیت آزادی‌خواه، ظلم‌ستیز و شجاع گشتند. ایشان زندگی عزت‌مندان‌های را رقم زدند و در نهایت نیز شربت شهادت نصیبشان شد.

وی افزود: رهبر شهید انقلاب، حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای (ره)، شخصیتی بی‌نظیر و کم‌نظیر در ابعاد مختلف فقهی، عرفانی، سیاسی، هنری، تفسیری، مدیریتی و... بودند، ویژگی بارز ایشان، قدرت «رهبری‌کردن» در دورانی پر تلاطم و سخت بود؛ ایشان در طول ۳۷ سال، توانستند ایران و جهان اسلام را هدایت کنند و شاید بتوان گفت دوران رهبری ایشان به‌مراتب از دوران رهبری امام خمینی (ره)، سخت‌تر بود.

استاد و نویسنده حوزوی یادآورشد: امام مراسم وداع با اقای شهید ایران، صرفا یک مراسم سنتی تشییع در مناسک ما نیست. فقها عظیم الشأن بسیاری در تاریخ با شکوه و عظمت تشییع شده‌اند. این یک رویداد تکراری نیست. تشییع امام شهید است. تنها ولی فقیه شهید عصر غیبت کبری که با جنگ به شهادت رسید. این بدرقه سیاسی است. قدرت آفرین است. بیعت با ولی فقیه و خلف صالح است. در این رویداد عظیم ملی، قطعا دوستان دلگرم تر و دشمنان عصبانی تر خواهند بود. پس با تمام وجود با هر ظرفیتی که داریم باید نسبت به شصت سال مبارزه و مجاهدت و در نهایت شهادت خانوادگی این اَبرمرد و اسطوره ی دوران تاریخ ایران ادای دین نمود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha