شنبه ۲۴ مرداد ۱۴۰۵ - ۱۳:۲۶
پیوند نسل جوان با سیره پیامبر(ص) نیازمند بازتولید هنرمندانه است

حوزه / معاون تبلیغ و امور فرهنگی حوزه علمیه آذربایجان شرقی با انتقاد از غفلت در استفاده شایسته از ظرفیت‌های هنر و ادبیات، بازتولید و معرفی ابعاد شخصیتی و سیره اخلاقی ایشان را نیاز مبرم نسل جوان دانست و بر ضرورت الگوگیری از مکتب نبوی برای عبور از بحران‌های معنایی و رهایی از بت‌های «جاهلیت مدرن» تأکید کرد.

حجت الاسلام ذاکر قاسم‌زاده معاون تبلیغ و امور فرهنگی حوزه علمیه آذربایجان شرقی در گفت و گو با خبرگزاری حوزه در تبریز، به تبیین ابعاد گوناگون ضرورت حفظ وحدت در جامعه، نقش نهادهای تربیتی و رسانه‌ها در خنثی‌سازی توطئه‌های بیگانگان و اهمیت هوشیاری ملی پرداخته است. مشروح این گفت‌وگوی تفصیلی را در ادامه می‌خوانید:

خبرنگار حوزه : به عنوان نخستین پرسش، جایگاه همبستگی ملی را در شرایط پرالتهاب کنونی و در تقابل با اهداف بیگانگان چگونه ارزیابی می‌کنید؟

حجت‌الاسلام قاسم‌زاده: وفاق ملی فراتر از یک شعار تشریفاتی است؛ در حقیقت، این مؤلفه کارآمدترین ابزار دفاعی ما در برابر خصمی است که پیش از اشغال سرزمین‌ها، به دنبال فروپاشی پیوندهای عاطفی و اجتماعی ملت‌هاست. مرور وقایع گذشته به روشنی اثبات می‌کند که هر زمان آحاد یک کشور در برابر هجمه‌های خارجی به یکدیگر نزدیک شده و سد مستحکمی از همدلی بنا کرده‌اند، هیچ نیروی متخاصمی یارای درهم‌شکستن آن را نداشته است. استراتژی اصلی بدخواهان، تکه‌تکه کردن جامعه و ایجاد تقابل‌های داخلی است؛ آن‌ها با شنیدن هم‌صدایی و خروش یکپارچه یک ملت به شدت مرعوب شده و طعم شکست را می‌چشند. در برهه‌های خطیر، معنای غایی وفاق این است که تک‌تک شهروندان، با هر گرایش و سلیقه‌ای، مصالح کلان کشور را بر منافع فردی خود مقدم بدارند.

خبرنگار حوزه : این یکپارچگی چگونه می‌تواند به عنوان یک عامل بازدارنده عمل کند و راهبری مقام معظم رهبری در ایجاد این انسجام چه نقشی دارد؟

حجت‌الاسلام قاسم‌زاده: اتحاد درونی سبب می‌شود تا پیکره جامعه در برابر ضربات خارجی نه تنها آسیب‌پذیر نباشد، بلکه آبدیده و مستحکم‌تر گردد. هنگامی که یک ملت همانند تنی واحد عمل نماید، این همبستگی به یک قدرت بازدارنده عظیم مبدل می‌شود که حتی قبل از آغاز هرگونه رویارویی فیزیکی، متجاوزان را وادار به تسلیم می‌کند. پیروزی در میادین سخت صرفاً با تکیه بر تسلیحات حاصل نمی‌شود، بلکه این وفاق قلبی است که دروازه‌های فتح را می‌گشاید. در این مسیر، هدایت‌های هوشمندانه مقام معظم رهبری حکم قطب‌نمای حرکت را دارد. جامعه‌ای که رفتار خود را با منویات ایشان تنظیم کند، به دژی نفوذناپذیر تبدیل می‌شود که بذر هر فتنه‌ای را پیش از جوانه زدن از بین می‌برد.

خبرنگار حوزه : در عصر حاضر که ابزارهای رسانه‌ای و جنگ روانی به شدت فعال هستند، راهبرد دشمن برای ضربه زدن به این انسجام چیست؟

حجت‌الاسلام قاسم‌زاده: امروزه جبهه استکبار با بهره‌گیری گسترده از ماشین رسانه‌ای و تاکتیک‌های جنگ نرم، در پی ایجاد گسل‌های عمیق میان طبقات مختلف مردم است. در چنین فضایی، ارتقای سطح سواد رسانه‌ای و بصیرت عمومی، کلیدی‌ترین فاکتور برای بی‌اثر کردن این دسیسه‌هاست. پلتفرم‌های مجازی به بستری برای قطبی‌سازی جامعه تبدیل شده‌اند و کاربران ما باید با ذکاوت مانع از آن شوند که این ابزارهای ارتباطی در خدمت ماشین تفرقه‌پراکنی دشمن قرار گیرند. همچنین رسانه‌های داخلی رسالت سنگینی بر دوش دارند؛ آن‌ها موظفند به جای برجسته‌سازی اختلافات جزئی، مروج گفتمان امید و همدلی باشند. تزریق یأس، دستور کار اصلی بیگانگان است، اما ملت ما با تکیه بر پیشینه درخشان و وعده‌های الهی، پرقدرت در میدان ایستاده است.

خبرنگار حوزه : آیا تأکید مداوم بر وحدت به معنای نادیده انگاشتن تفاوت دیدگاه‌هاست؟ و در این میان، پرهیز از اختلافات قومی و جناحی چه لزومی دارد؟

حجت‌الاسلام قاسم‌زاده: به هیچ وجه. وفاق ملی مترادف با حذف تکثر سلایق یا تفاوت‌های ذاتی افراد نیست؛ بلکه منظور، هم‌جهت کردن تمامی پتانسیل‌ها برای دستیابی به مقاصد عالی و دوری از درگیری‌های فرسایشی است. در برهه حساس فعلی، هر اقدامی که به آتش اختلافات مذهبی، قومی و سیاسی دامن بزند، دقیقاً بازی در زمین دشمن و خیانتی نابخشودنی به آرمان‌های کشور محسوب می‌شود. در این راستا، باید به جایگاه ویژه منطقه آذربایجان اشاره کنم؛ خطه‌ای که مردمانش در طول تاریخ همواره پرچمدار صیانت از مرزهای عقیدتی و جغرافیایی ایران بوده‌اند و این ولایت‌مداری، سند افتخار این دیار است.

خبرنگار حوزه : برای نهادینه‌سازی فرهنگ همدلی، نهادهای متولی از جمله خانواده، روحانیت و مراکز علمی چه رسالتی بر دوش دارند؟

حجت‌الاسلام قاسم‌زاده: شکل‌گیری شالوده وحدت نیازمند یک پروسه تربیتی عمیق است که نقطه آغازین آن نهاد خانواده است. اگر مفاهیم ارزشمندی نظیر از خودگذشتگی و کار گروهی از سنین پایه به کودکان منتقل شود، آینده جامعه از حیث همبستگی تضمین خواهد شد. از سوی دیگر، روحانیت به تأسی از سیره پیامبران، همواره طلایه‌دار وفاق بوده است. مساجد و منابر باید به عنوان کانون‌های اصلی آگاهی‌بخشی، ضرورت این پیوندها را تشریح کنند. همچنین تعمیق ارتباط نسل جدید با مبانی انقلاب، سد محکمی در برابر نفوذ فرهنگی ایجاد می‌کند.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha