پنجشنبه ۵ شهریور ۱۴۰۵ - ۱۵:۳۸
توسعه فرهنگ کتابخوانی با عرضه مناسب کتاب محقق می‌شود

حوزه/ حجت‌الاسلام والمسلمین مهدوی‌راد با تأکید بر ظرفیت آستان قدس رضوی در فرهنگ‌سازی و توسعه فرهنگ اسلامی، گفت: تقویت فرهنگ کتابخوانی نیازمند عرضه مناسب، محتوای ارزشمند و حضور مؤثر کتاب در سبک زندگی مردم است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از مشهد، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدعلی مهدوی‌راد، پژوهشگر برجسته علوم قرآن و حدیث، امروز پنجشنبه پنجم شهریورماه در آیین رونمایی از کتاب سیمرغ کوه قاف و افتتاح پردیس کتاب امامت، با ابراز خرسندی از برگزاری این آیین اظهار داشت: برگزاری چنین برنامه‌ای که با قرائت و کتابت آغاز می‌شود، اقدامی ارزشمند در مسیر گسترش علم، دانش و فرهنگ است.

وی با تأکید بر اینکه قرائت قرآن صرفاً به معنای خواندن الفاظ نیست، افزود: قرائت باید همراه با فهم، دقت، تبیین و توجه به معانی باشد و بسیاری از بحران‌هایی که در برخی حوزه‌ها با آن مواجه هستیم، در صورت تحقق چنین قرائتی می‌تواند برطرف شود.

این قرآن‌پژوه با اشاره به اهمیت دانش و آگاهی در جامعه بیان کرد: در قرآن کریم بر آگاهی و هوشمندی تأکید شده است و می‌توان آیه شریفه وَلَقَد کَتَبنا فِی الزَّبورِ مِن بَعدِ الذِّکرِ أَنَّ الأَرضَ یَرِثُها عِبادِیَ الصّالِحونَ را از منظر آگاهی و هوشمندی نیز مورد توجه قرار داد.

وی ادامه داد: بر اساس این نگاه، صالحان زمانی می‌توانند زمین را به میراث ببرند که آگاه و هوشیار باشند؛ زیرا ممکن است انسان بر روی ثروت و ظرفیت بزرگی قرار داشته باشد، اما به دلیل ناآگاهی از آن استفاده نکند.

حجت الاسلام والمسلمین مهدوی‌راد با اشاره به برخی دیدگاه‌های تفسیری درباره مفهوم ذکر در این آیه، گفت: برخی مفسران، ذکر را به لوح محفوظ یا قرآن معنا کرده‌اند، اما تفسیر ذکر به معنای آگاهی و هوشمندی، افق گسترده‌تری پیش روی انسان قرار می‌دهد و آیه را از محدودیت برخی برداشت‌های رایج خارج می‌کند.

وی در ادامه با اشاره به خطبه‌های نخست نهج‌البلاغه و توصیف جامعه جاهلی توسط امیرالمؤمنین(ع)، تصریح کرد: در جامعه جاهلی، افراد دارای دانش، آگاهی و هوشمندی مجال بروز نداشتند و در مقابل، جهل‌مداری، غوغاسالاری و سخنان بیهوده برجسته می‌شد.

این پژوهشگر حوزوی با بیان اینکه فردوسی از شخصیت‌های بزرگ فرهنگی ایران است، اظهار داشت: ما مذهبی‌ها آن‌گونه که باید حق فردوسی را ادا نکرده‌ایم. امام خمینی(ره) از معدود روحانیانی بود که گستره تمدن اسلامی، فرهنگ و ادبیات را به خوبی می‌شناخت و در این زمینه نگاه عمیقی داشت.

وی با اشاره به تأثیر استادان خود در مسیر کتابخوانی و دانش‌اندوزی افزود: نخستین کتاب‌هایی که در دوران نوجوانی در اختیارم قرار گرفت، نهج‌البلاغه و برخی آثار ادبی بود و همین آشنایی با کتاب، مسیر زندگی علمی و فرهنگی انسان را تغییر می‌دهد.

کتاب باید در سبک زندگی مردم حضور داشته باشد

حجت الاسلام والمسلمین مهدوی‌راد با تأکید بر اهمیت کتابخوانی در زندگی انسان گفت: کتاب برای خواندن است و نباید صرفاً برای پر کردن قفسه‌های خانه خریداری شود. یکی از مهم‌ترین تحریف‌هایی که با آن مواجه هستیم، تحریف در جهت است و کتاب نیز باید در مسیر هدایت و رشد انسان مورد استفاده قرار گیرد.

وی افزود: گاهی افراد کتاب را صرفاً به دلیل ظاهر زیبا و طراحی مناسب خریداری می‌کنند، در حالی که اصل موضوع، محتوای کتاب و تأثیری است که بر اندیشه و زندگی انسان می‌گذارد.

پژوهشگر برجسته علوم قرآن و حدیث با اشاره به ضرورت توجه به ادبیات و رمان نیز بیان کرد: مطالعه آثار ادبی ارزشمند می‌تواند در تقویت زبان و قلم مؤثر باشد و نویسندگان و اهل قلم باید با آثار برجسته ادبی آشنا باشند.

آستان قدس رضوی باید محور گسترش فرهنگ باشد

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به ظرفیت فرهنگی آستان قدس رضوی، اظهار داشت: آستان قدس رضوی باید مرکز فرهنگ و گسترش فرهنگ باشد و در زمینه فرهنگ‌سازی، ترویج فرهنگ اسلامی و توسعه فعالیت‌های فرهنگی نقش‌آفرینی کند.

حجت الاسلام والمسلمین مهدوی‌راد با تقدیر از عملکرد انتشارات به‌نشر در سال‌های اخیر گفت: به‌نشر در سال‌های اخیر در حوزه کتاب و نشر عملکرد قابل توجهی داشته است و توجه به کیفیت چاپ، ظاهر مناسب و عرضه شایسته کتاب‌ها می‌تواند در جذب مخاطب مؤثر باشد.

وی افزود: اگر کتاب به‌درستی عرضه شود، مخاطب نیز از آن استقبال می‌کند و تجربه برخی مراکز نشر نشان داده است که حتی در شهرهایی مانند قم، کتاب‌های ارزشمند با استقبال خوبی از سوی مردم مواجه می‌شوند.

این قرآن‌پژوه با ابراز خرسندی از افتتاح پردیس کتاب امامت تصریح کرد: راه‌اندازی چنین مجموعه‌ای در مشهد اقدامی ارزشمند است و می‌تواند زمینه دسترسی بهتر مردم به کتاب‌های مناسب و تقویت جریان فرهنگی شهر را فراهم کند.

حجت الاسلام والمسلمین مهدوی‌راد با تأکید بر اهمیت فرهنگ در خراسان رضوی خاطرنشان کرد: خوشحالم که در خراسان، فرهنگ در حال رشد است، هرچند گاهی بی‌مهری‌هایی نسبت به فرهنگ و جریان‌های فرهنگی در مشهد صورت می‌گیرد که امیدواریم این نگاه اصلاح شود و شاهد رشد بیشتر فعالیت‌های فرهنگی و جلوه‌های زیبای فرهنگی در این شهر باشیم.

وی در پایان با اشاره به اهمیت استفاده درست از ظرفیت‌های انسانی و علمی گفت: انسان باید از توانایی‌ها و فرصت‌هایی که در اختیار دارد استفاده کند؛ زیرا تعطیل کردن استعدادها و ظرفیت‌های وجودی، مانع رشد انسان خواهد شد و کتاب و دانش می‌تواند یکی از مهم‌ترین مسیرهای شکوفایی این ظرفیت‌ها باشد.

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha