یکشنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۵ - ۱۹:۰۵
هیبت ایمانی؛ میراث انبیا و ویژگی بارز امام حسن عسکری(ع) در برابر طاغوت عباسی

حوزه/ حجت‌الاسلام اصلانی با اشاره به ابعاد شخصیتی امام حسن عسکری(ع) و روایت‌های تاریخی از نفوذ معنوی و شکوه آن حضرت در برابر مأموران حکومت عباسی گفت: هیبت ایمانی ریشه در تقوا، اخلاص و بندگی خدا دارد و این ویژگی الهی، حتی ظالمان و شکنجه‌گران را در برابر اولیای الهی و مؤمنان راستین به زانو درمی‌آورد.

حجت‌الاسلام مهدی اصلانی، کارشناس دینی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در تهران با اشاره به جایگاه و شخصیت امام حسن عسکری(ع)، گفت: یکی از ویژگی‌های بارز آن حضرت، هیبت، جلال و شکوه شخصیتی بود؛ به‌گونه‌ای که نه‌تنها شیعیان، بلکه عموم مردم و حتی مخالفان و مأموران حکومت عباسی نیز در برابر عظمت ایشان ناگزیر از احترام و فروتنی بودند.

وی با اشاره به روایت‌های تاریخی درباره دوران امامت امام عسکری(ع) افزود: معتمد عباسی بارها به صالح بن وصیف، از فرماندهان خود، دستور داد بر امام سخت بگیرد و ایشان را تحت فشار قرار دهد، اما مأموران حکومت نتوانستند در برابر هیبت و نفوذ معنوی امام اقدامی انجام دهند.

حجت‌الاسلام اصلانی ادامه داد: در یکی از گزارش‌های تاریخی، هنگامی که دو تن از مأموران و شکنجه‌گران حکومت عباسی برای آزار امام عسکری(ع) مأمور شدند، در برابر نگاه و هیبت آن حضرت دچار ترس و لرزش شدند و گفتند زمانی که امام به ما نگاه می‌کند، تمام وجودمان به لرزه می‌افتد و نمی‌توانیم با ایشان برخوردی که مأمور به آن شده‌ایم داشته باشیم.

این کارشناس دینی با اشاره به ماجرای نهادن امام عسکری(ع) در میان درندگان، اظهار کرد: یکی از زندانبانان و شکنجه‌گران مشهور حکومت عباسی، امام را به محوطه درندگان انداخت، اما پس از مدتی که برای مشاهده نتیجه بازگشت، امام عسکری(ع) را در حال نماز دید و مشاهده کرد حیوانات درنده در برابر ایشان آرام گرفته‌اند. همین مسئله نیز نشان‌دهنده عظمت و هیبت معنوی آن حضرت بود.

وی افزود: زندانبان دیگری که دشمنی شدیدی با خاندان پیامبر(ص) داشت، پس از مدت کوتاهی در برابر هیبت امام عسکری(ع) چنان متأثر شد که حتی جرئت نمی‌کرد چشم در چشم آن حضرت بیندازد. این روایت‌ها نشان می‌دهد هیبت امام عسکری(ع) صرفاً ناشی از جایگاه اجتماعی نبود، بلکه ریشه در ایمان، تقوا و عظمت روحی ایشان داشت.

حجت الاسلام اصلانی با اشاره به اینکه امام زمان(عج) نیز این ویژگی را از اجداد پاک خود به ارث برده‌اند، گفت: امام صادق(ع) در روایتی درباره ویژگی‌های مؤمن حقیقی، به ایمان، اخلاص و عزت در مسیر دین خدا اشاره کرده‌اند. انسان مؤمنی که برای خدا زندگی و عمل می‌کند و در دفاع از دین الهی استوار می‌ایستد، از هیبت و وقار برخوردار می‌شود؛ زیرا از هیچ قدرتی جز خدا هراس ندارد.

وی تأکید کرد: هیبت ایمانی با ترساندن مردم، ظلم، خشونت و زورگویی تفاوت دارد. انسان مؤمن ممکن است در میان مردم دارای جلال و احترام باشد، اما قرار نیست خانواده، همسایه یا اطرافیان او از زبان و رفتار او بترسند. هیبت مؤمن، نتیجه جوانمردی، تقوا، اخلاص و استقامت در راه خداست.

این کارشناس دینی در ادامه با اشاره به نمونه‌هایی از تاریخ معاصر، به شخصیت امام خمینی(ره) پرداخت و اظهار کرد: در خاطرات مربوط به دستگیری امام خمینی(ره) در سال ۱۳۴۲ آمده است که مأموران ساواک هنگام انتقال ایشان از قم به تهران، با وجود اینکه امام در محاصره آنان قرار داشت، از هیبت و صلابت ایشان متأثر بودند.

وی با اشاره به جایگاه هیبت در سیره اهل‌بیت(ع) افزود: در ماجرای عاشورا نیز نمونه‌هایی از این هیبت را می‌توان مشاهده کرد. دشمن با وجود برتری عددی، در مواردی از نزدیک شدن به خیمه‌های امام حسین(ع) هراس داشت و شخصیت‌هایی مانند حضرت ابوالفضل العباس(ع) از چنان صلابت و هیبتی برخوردار بودند که دشمن را تحت تأثیر قرار می‌دادند.

حجت‌الاسلام اصلانی با بیان اینکه هیبت ایمانی نتیجه زندگی برای خداست، گفت: اگر انسان زندگی خود را در مسیر خدمت به امام زمان(عج) و بندگی خدا قرار دهد، به تدریج در میان مردم دارای وقار و احترام می‌شود؛ حتی ممکن است خود انسان نیز متوجه این تغییر نشود، اما اطرافیان او را به دلیل ایمان، اخلاص و استقامتش محترم بشمارند.

این کارشناس دینی با اشاره به مفهوم «نصر به رعب» در روایات مربوط به امام زمان(عج)، اظهار کرد: یکی از ویژگی‌های دوران ظهور، نصرت الهی و غلبه حق بر باطل است و هیبت و صلابت امام زمان(عج) نیز از میراث اهل‌بیت(ع) و نشانه‌های قدرت معنوی آن حضرت خواهد بود.

حجت الاسلام اصلانی همچنین با اشاره به نمونه‌هایی از مقاومت در برابر قدرت‌های بزرگ، افزود: در نگاه دینی، عزت و هیبت واقعی زمانی شکل می‌گیرد که انسان یا یک جامعه برای خدا ایستادگی کند و از تهدید قدرت‌های ظالم نترسد. این ویژگی را می‌توان در برخی جریان‌های مقاومت نیز مشاهده کرد؛ البته اصل این هیبت، نه در قدرت ظاهری، بلکه در ایمان، اراده و ایستادگی ریشه دارد.

وی با تأکید بر اینکه مؤمن حقیقی در لحظات سخت مورد حمایت خداوند قرار می‌گیرد، گفت: اگر انسان برای خدا باشد، خداوند نیز در لحظاتی که به کمک نیاز دارد، او را تنها نمی‌گذارد. سیره امام عسکری(ع) به ما می‌آموزد که برای برخورداری از عزت و جایگاه واقعی در میان مردم، باید ایمان، اخلاص و دفاع از حق را در زندگی تقویت کنیم.

حجت الاسلام اصلانی در پایان اظهار کرد: امام عسکری(ع) در عین برخورداری از اخلاقی همانند اخلاق پیامبر اکرم(ص)، دارای جلال، شکوه و هیبت ویژه‌ای بودند و این هیبت از ایمان و اخلاص ایشان سرچشمه می‌گرفت. شیعیان نیز اگر زندگی خود را برای خدا و خدمت به امام زمان(عج) قرار دهند، می‌توانند از عزت و وقاری برخوردار شوند که ریشه آن در ایمان و بندگی خداوند است.

انتهای پیام/

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha