چهارشنبه ۱۳ آبان ۱۴۰۵ - ۱۳:۱۸
۱۳ آبان نماد مقابله با سلطه‌طلبی واشنگتن است

حوزه/ معاون پارلمانی دولت سیزدهم، با اشاره به پیشینه تقابل ایران و آمریکا، کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ را از نقاط آغازین این رویارویی دانست و گفت: ۱۳ آبان، در امتداد مبارزه ملت ایران با دخالت‌ها و سلطه‌طلبی‌های آمریکا، به نمادی از ایستادگی در برابر سیاست‌های واشنگتن تبدیل شده است.

سیدمحمد حسینی، استاد دانشگاه و معاون پارلمانی رئیس‌جمهور شهید در دولت سیزدهم در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در تهران، اظهار کرد: امام شهید بارها تأکید کرده بودند که مقابله ایران با آمریکا از ۱۳ آبان ۱۳۵۸ آغاز نشده است. برخی تصور می‌کنند چون دانشجویان ایرانی در این روز سفارت آمریکا را تسخیر کردند، تقابل دو کشور نیز از همان زمان شکل گرفته است؛ در حالی که این رویارویی از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ و سلطه آمریکا بر کشور آغاز شد.

حسینی با اشاره به حضور گسترده مستشاران آمریکایی در ایران پیش از انقلاب افزود: حدود ۴۰ تا ۵۰ هزار مستشار آمریکایی در بخش‌های مختلف ارتش، صنعت، معدن، پالایشگاه، برنامه‌ریزی و بودجه و حتی امور فرهنگی حضور داشتند و در بسیاری از تصمیم‌های کشور نقش تعیین‌کننده ایفا می‌کردند.

معاون پارلمانی رئیس‌جمهور شهید در دولت سیزدهم، مخالفت امام خمینی(ره) با لایحه کاپیتولاسیون را از نقاط مهم مبارزه با سلطه آمریکا دانست و گفت: پس از اعتراض امام به اعطای مصونیت قضایی به مستشاران آمریکایی، ایشان در ۱۳ آبان ۱۳۴۳ تبعید شدند و سال‌ها دور از کشور به سر بردند. این واقعه نشان داد که رژیم پهلوی حتی تحمل اعتراض به یک لایحه را نیز نداشت.

وی ادامه داد: امام خمینی(ره) بارها درباره تاراج منابع ایران و رابطه سلطه‌گر و سلطه‌پذیر سخن گفته بودند. پس از پیروزی انقلاب نیز آمریکا با حمایت از رژیم پهلوی و تلاش برای ایجاد ناآرامی‌های داخلی، اختلافات قومی و مذهبی و طراحی کودتا، در پی بازگرداندن نفوذ خود بود.

تسخیر لانه جاسوسی؛ توقف تلاش آمریکا برای بازگشت به ایران

حسینی با اشاره به تسخیر سفارت آمریکا در ۱۳ آبان ۱۳۵۸ گفت: پس از آنکه آمریکا به شاه پناه داد، دانشجویان احساس کردند احتمال تکرار کودتای ۲۸ مرداد وجود دارد و برای جلوگیری از بازگشت سلطه آمریکا دست به این اقدام زدند. در آن زمان دولت موقت همچنان در مسیر مذاکره و تعامل با آمریکا قرار داشت، اما امام خمینی(ره) بلافاصله حرکت دانشجویان را تأیید و از آن به‌عنوان انقلاب دوم یاد کردند.

وی افزود: اسناد به‌دست‌آمده از سفارت آمریکا نشان داد که این مکان صرفاً یک نمایندگی دیپلماتیک نبوده و در آن طراحی‌ها و ارتباطاتی با بازماندگان رژیم گذشته و گروه‌های مخالف انقلاب دنبال می‌شده است. از این منظر، تسخیر لانه جاسوسی را می‌توان مکمل انقلاب ۲۲ بهمن دانست؛ زیرا به اعتقاد من، این اقدام به پایان دادن به حضور و نفوذ آمریکا در ایران کمک کرد.

این استاد دانشگاه با اشاره به شکست عملیات طبس و توافق الجزایر برای آزادی گروگان‌های آمریکایی اظهار کرد: یکی از تعهدات آمریکا در توافق الجزایر، خودداری از دخالت در امور داخلی ایران بود، اما رفتارهای بعدی واشنگتن نشان داد که به تعهدات خود پایبند نیست. این رویکرد را در موضوعات مختلف، از جمله توافق‌های بعدی، نیز مشاهده کرده‌ایم.

۱۳ آبان امسال؛ آشکارتر شدن چهره آمریکا برای افکار عمومی

حسینی با متفاوت دانستن شرایط امسال با سال‌های گذشته گفت: امروز حتی کسانی که پیش‌تر به آمریکا خوش‌بین بودند یا چهره این کشور را بزک می‌کردند، با مشاهده حوادث اخیر نمی‌توانند واقعیت رفتار آن را نادیده بگیرند. حملات به غیرنظامیان و کودکان و حوادثی مانند حمله به مدرسه میناب، نگاه افکار عمومی را نسبت به سیاست‌های آمریکا تغییر داده است.

وی با اشاره به تحولات منطقه و پیامدهای جنگ بر اقتصاد جهانی افزود: برخلاف برخی جنگ‌های گذشته آمریکا که آثار مستقیم آن برای مردم این کشور کمتر احساس می‌شد، تحولات اخیر و وضعیت تنگه هرمز باعث شده پیامدهای جنگ به زندگی مردم کشورهای مختلف نیز منتقل شود و اعتراض‌ها به سیاست‌های واشنگتن افزایش یابد.

حسینی همچنین با اشاره به نقش دانش‌آموزان در مبارزات پیش و پس از انقلاب گفت: ۱۳ آبان علاوه بر روز ملی مبارزه با استکبار جهانی، روز دانش‌آموز نیز هست. پیش از انقلاب، دانش‌آموزان در تظاهرات حضور داشتند و در ۱۳ آبان ۱۳۵۷ نیز شماری از آنان به شهادت رسیدند. پس از انقلاب و در دوران دفاع مقدس نیز ۳۶ هزار شهید دانش‌آموز تقدیم کشور شد.

وی با اشاره به شهادت دانش‌آموزان مدرسه میناب در جنگ تحمیلی اخیر تأکید کرد: دانش‌آموزان همچنان در تحولات کشور نقش‌آفرین هستند و حضور امروز آنان در اجتماعات، نشانه تداوم همین روحیه است. امسال برنامه‌های ۱۳ آبان با محوریت میثاق با شهیدان و زنده نگه داشتن یاد افرادی برگزار می‌شود که بی‌ادعا و خالصانه خدمت کردند.

ضرورت پاسداشت یاد شهدا و تقویت حضور مردمی

معاون پارلمانی رئیس‌جمهور شهید در دولت سیزدهم، با اشاره به توان علمی و فناوری کشور و نقش رزمندگان در تحولات اخیر گفت: بخشی از توان ایران در رویارویی‌های اخیر، حاصل پیشرفت‌های علمی و فناوری و تلاش نیروهای نظامی است. نباید فداکاری شهدا و فرماندهان را فراموش کرد و شناخت ابعاد شخصیتی و خدمات آنان باید مورد توجه قرار گیرد.

حسینی در پایان با قدردانی از حضور مردم در اجتماعات شبانه و راهپیمایی ۱۳ آبان گفت: مردم ایران با بصیرت و آگاهی در صحنه حاضر شده‌اند و مطالبات جدی دارند.

وی با اشاره به تأکید رهبر معظم انقلاب بر پاسخ فوری و مؤثر به هرگونه اقدام جدید دشمن، اظهار کرد: در صورت تکرار خطا از سوی دشمن، پاسخ ایران می‌تواند فراتر از محدوده جغرافیایی منطقه باشد و منافع آمریکا و رژیم صهیونیستی را در منطقه با آسیب جدی مواجه کند.

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha