شنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۵ - ۱۸:۲۱
لزوم راه‌اندازی شورای عالی فقه حاکمیت در حوزه‌های علمیه

حجت‌الاسلام والمسلمین دژکام، نماینده ولی‌فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز، با تأکید بر ضرورت تقویت نقش حوزه‌های علمیه در پاسخگویی به نیازهای فقهی و مدیریتی نظام اسلامی، راه‌اندازی «شورای عالی فقه حاکمیت» را ضرورتی مهم دانست و گفت: حوزه‌های علمیه باید با شناسایی مسائل روز جامعه و تولید دانش فقهی متناسب با نیازهای حکمرانی، در مسیر حل مسائل کشور و تحقق تمدن نوین اسلامی نقش‌آفرینی کنند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از شیراز ، حجت‌الاسلام والمسلمین دژکام در اجلاسیه رابطین استانی مرکز ارتباطات حوزه و نظام که امروز ۱۷ آبان در شیراز برگزارشد ، با اشاره به ضرورت ارتقای تعامل حوزه‌های علمیه با ساختارهای اجرایی و مدیریتی کشور، اظهار کرد: یکی از موضوعات بسیار مهمی که باید با جدیت دنبال شود، راه‌اندازی شورای عالی فقه حاکمیت در حوزه‌های علمیه است.

وی با بیان اینکه نظام اسلامی در عرصه‌های مختلف اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، پزشکی، حقوقی و مدیریتی با مسائل و پرسش‌های متعددی مواجه است، افزود: این مسائل نمی‌توانند بدون پشتوانه فقهی و نظری عمیق و متناسب با نیازهای روز جامعه اسلامی مدیریت شوند.
نماینده ولی‌فقیه در استان فارس با تأکید بر مسئولیت حوزه‌های علمیه در پاسخگویی به نیازهای واقعی نظام اسلامی تصریح کرد: حوزه‌های علمیه به‌عنوان خاستگاه تولید اندیشه دینی و فقهی، علاوه بر تربیت عالمان و مجتهدان، باید سازوکار منسجمی برای شناسایی مسائل فقهی حاکمیت، اولویت‌بندی آن‌ها و ارائه پاسخ‌های کارشناسی و راهگشا داشته باشند.
حجت‌الاسلام والمسلمین دژکام، شورای عالی فقه حاکمیت را بستری برای ارتباط مستمر میان فقها، متخصصان علوم مختلف، مدیران اجرایی و مسئولان نظام دانست و گفت: با شکل‌گیری چنین شورایی می‌توان مسائل مبتلابه کشور را با نگاه اجتهادی و متناسب با نیازهای واقعی جامعه مورد بررسی قرار داد.
وی با اشاره به تحولات و پیشرفت‌های علوم پزشکی، مسائل فقه پزشکی را نمونه‌ای روشن از ضرورت توسعه فقه حکومتی برشمرد و اظهار کرد: امروز با پیشرفت فناوری‌های نوین درمانی، موضوعاتی همچون آغاز و پایان حیات، پیوند اعضا، هوش مصنوعی در پزشکی و مسائل متعدد دیگر، پرسش‌های فقهی جدیدی را پیش روی جامعه قرار داده است.
امام جمعه شیراز خاطرنشان کرد: حوزه علمیه نمی‌تواند نسبت به این مسائل بی‌تفاوت باشد و صرفاً منتظر طرح پرسش‌ها بماند، بلکه باید با حضوری فعال و پیش‌دستانه، به تولید دانش فقهی و ارائه پاسخ‌های معتبر بپردازد.
وی همچنین بر ضرورت گفتمان‌سازی فقهی تأکید کرد و افزود: باید فقه را از فضای محدود مباحث تخصصی به عرصه تصمیم‌سازی و سیاست‌گذاری اجتماعی وارد کنیم و ظرفیت‌های فقه پویای شیعه را در حل مسائل جامعه به میدان بیاوریم.
حجت‌الاسلام والمسلمین دژکام در بخش دیگری از سخنان خود، ساختارمند شدن نظام ارتباطی حوزه و حاکمیت را ضروری دانست و گفت: ارتباط حوزه و حاکمیت نباید صرفاً بر اساس روابط فردی، ارتباطات مقطعی یا پیگیری‌های موردی شکل بگیرد، بلکه این ارتباط باید دارای ساختار مشخص، مأموریت روشن، تقسیم کار و نظام پیگیری و ارزیابی عملکرد باشد.
وی با اشاره به نقش مرکز ارتباطات حوزه و نظام در تحقق این هدف اظهار کرد: ارتباط مؤثر زمانی شکل می‌گیرد که از یک‌سو نیازها و مسائل دستگاه‌های حاکمیتی به‌درستی شناسایی شود و از سوی دیگر، ظرفیت‌های علمی، پژوهشی، تبلیغی و اجتماعی حوزه‌های علمیه متناسب با این نیازها به میدان بیاید.
نماینده ولی‌فقیه در استان فارس تأکید کرد: باید از ارتباطات تشریفاتی عبور کنیم و به سمت ارتباطات مسئله‌محور و نتیجه‌گرا حرکت کنیم؛ به‌گونه‌ای که هر تفاهم و ارتباطی به یک اقدام مشخص، مسئولیت معین و نتیجه قابل ارزیابی منتهی شود.
حجت‌الاسلام والمسلمین دژکام در ادامه با اشاره به اقدامات انجام‌شده در دفتر نماینده ولی‌فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز گفت: در این دفتر، ۱۵ کارگروه راهبردی با هدف بررسی مسائل و مشکلات استان و همچنین کمک به تحقق تمدن نوین اسلامی راه‌اندازی شده است.
وی افزود: هدف از تشکیل این کارگروه‌ها آن است که مسائل استان به‌صورت تخصصی و از زوایای مختلف بررسی شود و ظرفیت نخبگان، دانشگاهیان، حوزویان و مدیران برای حل مشکلات و ارائه راهکارهای عملیاتی به کار گرفته شود.
امام جمعه شیراز با تأکید بر اینکه تمدن‌سازی صرفاً یک شعار نیست، تصریح کرد: تمدن‌سازی نیازمند شناخت دقیق مسائل، تولید فکر، طراحی راهبرد و ورود به عرصه اجراست و حوزه‌های علمیه باید در این مسیر نقشی فعال و پیشرو داشته باشند.
وی بهره‌گیری از ظرفیت علمی حوزه برای حل مسائل واقعی مردم و نظام اسلامی را ضروری دانست و خاطرنشان کرد: باید میان ظرفیت‌های علمی و تخصصی حوزه‌های علمیه و نیازهای واقعی جامعه پیوندی مؤثر برقرار شود.
حجت‌الاسلام والمسلمین دژکام در بخش دیگری از سخنان خود، اولویت‌بندی مسائل اجتماعی و تدوین سرفصل‌های مشخص برای ورود حوزه‌های علمیه به این عرصه را مورد تأکید قرار داد و گفت: امروز جامعه با مسائل متنوعی از جمله خانواده و جمعیت، آسیب‌های اجتماعی، مسائل فرهنگی و اقتصادی، تربیت و تحولات سبک زندگی مواجه است و نمی‌توان انتظار داشت حوزه‌های علمیه بدون اولویت‌بندی و برنامه مشخص به همه این موضوعات ورود کنند.
وی افزود: ابتدا باید مسائل اصلی و اولویت‌دار جامعه شناسایی و سپس برای هر مسئله، سرفصل‌های علمی، فقهی، تبلیغی و اجرایی تعریف شود.
نماینده ولی‌فقیه در استان فارس با اشاره به موضوع خانواده به‌عنوان نمونه‌ای از مسائل اولویت‌دار جامعه اظهار کرد: اگر موضوع خانواده را در اولویت قرار می‌دهیم، باید مشخص کنیم حوزه در زمینه تحکیم خانواده، ازدواج جوانان، تربیت فرزند، کاهش آسیب‌های اجتماعی و تبیین مبانی اسلامی خانواده چه برنامه‌ای دارد و کدام نهاد مسئول پیگیری هر بخش است.
وی خاطرنشان کرد: چنین اولویت‌بندی‌ای موجب می‌شود فعالیت‌های حوزه از پراکندگی خارج شده و ظرفیت‌های علمی و تبلیغی در مسیر حل مسائل مهم جامعه قرار گیرد.
حجت‌الاسلام والمسلمین دژکام در ادامه، رابطین مرکز ارتباطات حوزه و نظام در استان‌ها را به شناسایی مسائل و نیازهای منطقه‌ای و معرفی ظرفیت‌های حوزه‌های علمیه به دستگاه‌های حاکمیتی فراخواند و گفت: رابطین باید ضمن شناخت مسائل و نیازهای استان خود، ظرفیت‌های حوزه را به دستگاه‌های اجرایی معرفی کنند و از سوی دیگر، مسائل و مطالبات دستگاه‌ها را به مجموعه‌های علمی و تخصصی حوزه منتقل سازند.
وی با تأکید بر ضرورت حضور فعال حوزه‌های علمیه در متن مسائل جامعه افزود: امروز در مرحله‌ای قرار داریم که حوزه علمیه باید نسبت خود را با اداره جامعه اسلامی بیش از گذشته تعریف کند؛ چراکه نظام اسلامی برای اداره مطلوب جامعه به پشتوانه فقهی، نظری و معرفتی نیاز دارد و حوزه‌های علمیه نیز برای ایفای رسالت تاریخی خود باید در متن مسائل جامعه حضور داشته باشند.
نماینده ولی‌فقیه در استان فارس در جمع‌بندی سخنان خود، سه موضوع را به‌عنوان محورهای جدی فعالیت مجموعه‌های مرتبط با حوزه و نظام مطرح کرد و گفت: نخست، راه‌اندازی شورای عالی فقه حاکمیت برای پاسخگویی منسجم و تخصصی به مسائل فقهی نظام اسلامی؛ دوم، ساختارمند کردن نظام ارتباطی حوزه و حاکمیت با تعریف مأموریت‌ها، تقسیم کار و سازوکار پیگیری و ارزیابی؛ و سوم، اولویت‌بندی مسائل اجتماعی و تدوین سرفصل‌های مشخص برای ورود هدفمند حوزه‌های علمیه به عرصه حل مسائل جامعه است.
حجت‌الاسلام والمسلمین دژکام در پایان ابراز امیدواری کرد با همت و همکاری مجموعه‌های حوزوی و مسئولان مرتبط، ظرفیت‌های ارزشمند حوزه‌های علمیه در خدمت پیشرفت کشور، حل مشکلات مردم و تحقق آرمان تمدن نوین اسلامی قرار گیرد و از تلاش‌های مرکز ارتباطات حوزه و نظام و رابطین استانی در این مسیر قدردانی کرد.
انتهای پیام.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha