به گزارش مرکز خبر حوزه حضرت آيت الله صافي گلپایگانی پیامی به همايش شهروند مسئول در تبيين فرهنگ امر به معروف و نهي از منكر صادر کردهاند که به شرح ذیل میباشد.
قال اللّه تعالي: كُنْتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ تَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَ تُؤْمِنُونَ بِاللّهِ.
قال مولانا اميرالمؤمنين عليه السلام: مَا أَعْمَالُ الْبِرِّ كُلُّهَا وَ الْجِهَادُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ عِنْدَ الْأَمْرِ بِالْمَعْرُوفِ وَ النَّهْيِ عَنْ الْمُنْكَرِ إِلَّا كَنَفْثَةٍ فِي بَحْرٍ لُجِّيٍّ.
السلام عليكم و رحمة الله و بركاته؛
با مسألت توفيق براي اساتيد، محققان، دانشپژوهان، حوزويان، دانشگاهيان، مؤسسات و سازمانهاي اسلامي و ساير شركتكنندگان در اين همايش بينالمللي كه براي ترغيب و تشويق همگاني امت اسلامي به انجام فريضهي بزرگ امر به معروف و نهي از منكر برگزار ميشود، اميد است اين حركت، سرآغازي نوين براي بسيج ملتهاي مسلمان به سوي تجديد هويت اسلامي و احياء معالم دين مبين و سنن عاليه وحياني قرآني باشد.
آنچه تفهيم و درك آن ضرورت دارد، اهميت امر به معروف و نهي از منكر و اعتبار و ارزشي كه در اسلام؛ در آيات قرآن مجيد، در سنت رسول الله صلي الله عليه و آله و مكتب و معارف اهل بيت عليهمالسلام براي آن بيان شده است.
در اسلام، اين حق بلكه مسئوليت، براي همه ثابت است كه در حفظ مصالح عاليه جامعه و سير آن به سوي كمال بيشتر و رفع و دفع نقاط ضعف و سقوط در هاويههاي گوناگون انحطاط و ابتذال مشاركت و نظارت داشته باشند، و از همه كس و هر نهادي عمل به وظايف و تكاليف را مطالبه نمايند.
جامعه در اسلام، يك واحد بزرگ است كه همه بايد از آن نگهداري نمايند تا اركان قدرت و استقلال آن همواره پابرجا و برقرار بماند، و هيچكس حق بيتفاوتي و كنارهگيري از اين وظيفه را ندارد.
حضرت رسول اكرم صليالله عليه و آله، جامعه و افراد آن را مانند يك كشتي معرفي مينمايند كه همه با هم روي آن سوار ميشوند و براي هر كدام جايي و مكاني معين ميشود. در اين بين يك تن از آنها كه ميخواهد محل خود را تخريب و سوراخ نمايد، وقتي به او اعتراض مينمايند، ميگويد: هذا مَكاني أصْنَعُ فِيه مَا شِئت؛ اين نقطه جاي خود من است و در آن آزادم هر كاري انجام بدهم. حضرت فرمود: اگر او را از آن عمل تخريبي و سوراخكردن كشتي باز بدارند، هم خود او و هم سايرين نجات مييابند، و اگر او را رها نمايند، همگي هلاك ميگردند.
اگر در جامعه امر به معروف و نهي از منكر نشود، مفاسد و معاصي و ملاهي و مناهي و موجبات انقراض جامعه و ضعف و فقر و جهل فراگير ميشود و همه آسيب ميبينند، و اگر نقش پايهاي اين وظيفهي بزرگ در هر ملتي بيشتر رعايت شود، تمدن آن ملت و امنيت و خير و سعادت بيشتر تأمين ميگردد.
اميرالمؤمنين عليه السلام با اين اعلام بزرگ و شيوا و بسيار بلند و رسا و اساسي، مسلمانان را به آثار و بركات امر به معروف و نهي از منكر اينچنين توجه داده است: همه كارها و جهاد در راه خدا در مقايسه با امر به معروف و نهي از منكر مثل اندكي آب در برابر درياهاي پهناور و بيساحل است.
حيات جامعه در همه شعب حياتي بشر و ارزشهاي والا در گرو انجام اين فريضه است. افتخار و ارزش و هويتي كه به حكم قرآن مجيد، اين امت به وسيله آن بهترين امم ميباشد - در كنار ايمان-، امر به معروف و نهي از منكر است.
دنياي اسلام در حال حاضر به هيچ چيز مثل امر به معروف و نهي از منكر احتياج ندارد. داروي همه بيماريها و فقر اقتصادي و سياسي و علمي، اين فريضه شرعي است.
امر به معروف ونهي از منكر، فرهنگ و مكتب است، و رشتهها و شعب آن كه در خانواده، در مدرسه، در دانشگاه، در دولت، در مطبوعات، در سخنرانيها و در مشاغل در همه جا و نسبت به همه كس بايد اجرا شود.
امر به معروف و نهي از منكر، كار الهي و كار انبيا و اولياء است؛ كيفيتهاي آن بايد آموخته شود. در معاشرتها، انتخابها، تشويقها و تجارتها و برنامههاي ديگر، اصل امر به معروف و حب في الله و بغض في الله بايد رعايت شود. منكرستيزي و معروفگرايي بايد برنامه باشد، و خلاصه، مفاهيمي مثل أزْجُرِ المُسِئ بِثَوَابِ الْمُحْسِنِ از شعب اين فريضه الهي است.
بايد با دل، با زبان و با دست، حسب موارد امر به معروف و نهي از منكر نمود؛ مَنْ تَرَكَ إنْكَارَ الْمُنْكَرِ بِقَلْبِهِ وَ لِسَانِهِ وَ يَدِهِ فَهُوَ مَيّتٌ بَيْنَ الأحْياء؛ كسي كه تمام اقسام آن را ترك كند همانند مردهاي است كه در ميان زندهها راه ميرود.
در خاتمه با عرض تشكر و قدرداني از برگزاركنندگان و شركتكنندگان در اين همايش، اميدوارم كه آثار و بركات اين نشست بينالمللي، افتخارآفرين و موجب خشنودي و رضايت حضرت بقية الله ارواح العالمين له الفدا گردد.
بحول الله و قوته و آخر دعوانا الحمدلله رب العالمين.
لطف الله صافي
22محرم الحرام1433
نظر شما