یکشنبه ۱۰ دی ۱۳۹۱ - ۰۸:۰۵
شاهد گسل‌های عمیق دینی و قومی هستیم

جریان های امروز تحت عنوان جریان های عربی انفصال و عمیق شدن گسل های دینی و قومی را دنبال دارد، گسل دین و غیر دین در جهان عرب عمیق می شود و راه تفاهم را می بندد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین محمد تقی سبحانی امروز یکشنبه(10دی) در هم اندیشی مسئولان، اعضای هیات علمی و پژوهشگران پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با اشاره به راه های نزدیکی اندیشه ها و معارف اسلامی با مخاطبان خاطرنشان کرد: سخن در نوع ارائه و ادبیات اندیشه و محتوا و درون مایه این فکر است به گونه ای که بتواند به مخاطب مفهوم و معرفت را برساند.

وی با طرح این پرسش که آیا با پذیرش درستی تحقیقات ما محتوای اندیشه ما متناسب با مخاطبان است یا نه، افزود: جا دارد در بازاندیشی های پژوهشی اندک  نگاهی به مخاطبان بیرونی هم داشته باشیم، در دنیای امروز بدون تعامل و تاثیرگذاری در حوزه های دیگر، اهداف علمی و فرهنگی به اتمام نخواهد رسید.

حجت الاسلام والمسلمین سبحانی تاکید کرد: نزدیک ترین حوزه اندیشه به ما حوزه عربی است، اما تا چه اندازه محتوای تولیدات ما با این حوزه نزدیکی و ارتباط دارد.

عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی خاطرنشان کرد: فضای حوزه فرهنگی عربی، باید قبل از تحولات جدید مورد بررسی قرار بگیرد تا ببینیم آینده این تحولات ما را با چه محیطی مواجه می کند.

وی با اشاره به اینکه بدنه جهان عرب به چهار لایه تقسیم می‌شود و کارهای فرهنگی باید متناسب با این لایه ها تنظیم شود، ادامه داد: عالمان دینی، روشنفکران و نخبگان جهان عرب و عوام و توده اجتماعی را لایه های بدنه جهان عرب هستند که هر کدام مختصات و جایگاهی دارند و باید به درستی شناخته شوند.

حجت الاسلام والمسلمین سبحانی عنوان کرد: هرگونه تعامل،بدون تعامل با علمای سنتی ممکن نیست و هر گونه بازتابی در این حوزه رخ دهد در کل بدنه جهان عرب تاثیرگذار است.

عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تاکید کرد: اینکه تصور کنیم حوزه های علمیه ما می توانند بدون تعامل با حوزه های اهل سنت در جهان عرب نفوذ کند تصور نادرستی است.

وی با اشاره به اینکه جریان توده ای عربی به شدت مدرن و سنتی است، اظهار داشت: جریان توده ای عربی در سبک زندگی به شدت مدرن است و بیشتر از ما با فرهنگ غربی مواجه بوده است، اما در عمق فرهنگی توده های عربی به شدت از ما سنتی تر و تقلیدی ترند.

*ساختار روحی نخبگان عربی طالب درگیری با فضای دینی است

حجت الاسلام والمسلمین سبحانی افزود: ساختار روحی نخبگان عربی طالب درگیری با فضای دینی است، نخبگان فرهنگی ایران با تعامل با فرهنگ غربی به شدت از پس زمینه های هویتی خود می برند، اما مقاومت جریان نخبگان جهان عرب در مقابل سیل فرهنگ بیرونی بیشتر است.

عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با بیان مقابله نخبگان جهان عرب در فضای رسانه و سیاسی با فرهنگ شیعی خاطرنشان کرد: گاردی که جریان نخبگان عربی در مقابل فرهنگ شیعه دارد یک گارد واقعی و تئوریک نیست.

وی تاکید کرد: اگر شخصیتی در ایران به عنوان یک فرد روشنفکر سکولار به حساب می آید در جهان عرب به این معنا خروج از دین ندارد، در صورتی که ما با مطالعه آثار آنان، افراد غیردینی به حساب می آوریم.

*جریان های امروز عربی انفصال و عمیق شدن گسل های دینی و قومی است

حجت الاسلام والمسلمین سبحانی دربخش دیگری از سخنان خود گفت: آن چیزی که در عمق جهان عرب رخ می دهد و آنچه در فضای رسانه های ما گفته می شد فاصله دارد، البته کسانی که در صحنه سیاست هستند طبیعی است که قرائت های خود را القا کرده و مدیریت کنند.

عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی افزود: انقلاب کشورهای مسلمان منطقه، انقلاب هایی است که باید دغدغه های اهل درد را حساس کند و در تحلیل ها دقیق تر عمل کرد، اگر ما نقش ایفا نکنیم خسارت هایی خواهد داشت که وضع مان از گذشته دشوارتر خواهد شد.

وی ادامه داد: جریان های امروز تحت عنوان جریان های عربی انفصال و عمیق شدن گسل های دینی و قومی را دنبال دارد، گسل دین و غیر دین در جهان عرب عمیق می شود و راه تفاهم را می بندد.

حجت الاسلام والمسلمین سبحانی تاکید کرد: گسست مذهبی در جهان عرب روز به روز عمیق تر می شود، منافع توده های اجتماعی به مسایل مذهبی گره می خورد و انفصال طایفه ای و قومی رخ می دهد.

عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی ادامه داد: تحولات جدید جهان عرب، فرصت هایی ایجاد می کند که نقشه جغرافیای فرهنگی را تغییر می دهد و زبان اسلام گرایان باز می شود، اما آنچه باید دنبال کنیم بحث چالش های این جریان هاست.

وی در پایان اظهار داشت: صحنه موجود جهان عرب می تواند فرصت های بزرگی برای ما بیفزاید و می تواند راه هایی را برای ما ببندد.

انتهای پیام/

 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha