به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین محمدجواد فاضل لنکرانی، امروز پنجشنبه، در همایش "تحریرالوسیله، شروح و تعلیقات" که در سالن همایش های مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) برگزار شد، با طرح این پرسش که چه کسی می تواند در فقه متن بنویسد؟ گفت: آیا هر کسی که اندکی در فقه تبحر پیدا کند، توانایی نوشتن یک دوره متن فقهی را دارد ؟ برخی مراجع متن عربی را ارائه می دهند تا فتاوایشان به زبان عربی مطرح باشد، حضرت امام توجه داشتند که این مسئله، عنوان متن را دارد و با این دید نگارش تحریرالوسیله را انجام دادند.
احاطه کامل امام خمینی بر فقه
عضو جامعه مدرسین حوزه با اشاره به این که کسی که می خواهد متن فقهی بنویسد، باید احاطه کامل بر فقه و مبانی محکم داشته باشد، خاطرنشان کرد: یکی از برجستگی هایی که در مشی فقهی امام خمینی(ره) قابل ملاحظه می باشد، تعبد به نصوص است؛ امام نسبت به نصوص و عدم تعدی از نصوص حساسیت ویژه ای داشتند و توجه به این روش، امروزه برای جامعه حوزوی ما بسیار ضرورت دارد.
وی ادامه داد: اگر امروز اهل سنت به قواعد حقوق بشر روی می آورند، برای این است که فقه آنها تعبد به نصوص ندارد و اساسا فقه جواهری که امام راحل مکرر بر آن تاکید می کردند، مبتنی بر تعبد بر نصوص است.
رییس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) تاکید کرد: حضرت امام می فرمایند در تعارض بین دلیل نقلی و عقلی قطعی حتی الامکان باید تفحص بر نص و روایت کرد، حتی اگر روایت را با توجیهات بعیده وارده حفظ کنید.
استاد حوزه علمیه قم یادآور شد: امام خمینی فقیه مقاصدی نیست و این یک افترا به امام است؛ فقیه مقاصدی آن است که نصوص را تعبد نکند و به راحتی از کنار آن بگذارد و بگوید عقل و عقلای جامعه آن را می پسندند.
عضو جامعه مدرسین حوزه تصریح کرد: یکی از خط مشی های فقهی امام که باید مورد توجه قرار بگیرد مسائل مربوط به فقه حکومت و اجتماع و اساس اسلام است، شرایط عامه ای که علما می گویند بحث از این شرایط را نباید مطرح کرد.
حجت الاسلام والمسلمین فاضل لنکرانی تاکید کرد: اگر ما دلسوز رشد فقه هستیم و می خواهیم فقه یک فقه متوقف نباشد و به حرکت تکاملی خود ادامه دهد، امام مبناهایی را تعیین کرده اند که اگر یک محقق به دنبال تحقیق باشد، باید آنها را دنبال کند.
لزوم ارتباط حوزه با فقه امام خمینی
رییس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) افزود: اگر حوزه های علمیه می خواهند حقیقت فقه را بچشند، باید با فقه امام ارتباط داشته باشند؛ چون جدا شدن از فقه امام، ضرری برای حوزه هاست.
استاد حوزه علمیه قم با بیان خاطره ای از آیت الله العظمی فاضل لنکرانی(ره) خاطرنشان کرد: مرحوم والد ما درسی را شروع کردند که ساواک اجازه نداد، ایشان فرمودند "خدای تبارک و تعالی فکر خیلی بزرگی را در ذهن من قرار داده و می خواهم کار بزرگی را انجام دهم"، می فرمودند "من در فکر بودم که به عنوان شاگرد امام خمینی چه خدمتی می توانم به امام بکنم و بهترین خدمت این است که شرحی را برکتاب امام بنویسم".
رییس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) افزود: کسی می تواند بر تحریر امام خمینی شرح بنویسد که کاملا با مبانی امام آشنا باشد؛ باید شرح را کسانی بنویسند که در اصول و فقه امام کاملا متبحر باشند.
عضو جامعه مدرسین حوزه در ادامه با بیان این که کتاب "تفصیل الشریعه" دو قمست است، خاطرنشان کرد: آیت الله العظمی فاضل لنکرانی قسمتی از این کتاب را تدریس کردندکه 9 سال طول کشید و بخشی از آن را نگارش کرده اند.
رییس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) در پایان ابراز داشت: قطعا اگر اشتغالات آیت الله العظمی فاضل لنکرانی(ره) نبود، شاید این دوره را کامل می کردند.
انتهای پیام/