زمان میگذرد؛ روزها از پی روزها، سالها از پی سالها؛ اما حادثه کربلا همواره جلوهای روشنتر و طراوتی روحبخشتر مییابد. هرچه زمین و زمان کهنهتر میشود، حماسه کربلا تازهتر میگردد. کربلا ماندگار است چون «حقّ» پایدار است .محرم و عاشورا همیشه زنده است .در دیدگاه حسین (علیه السلام)، شهادت جلوهای از حیات جاوید است. هرچند حیات شهید به ظاهر قطع میشود، لیکن، زندگانی و جاودانگیاش در طول زمان، تضمین شده است.
این است رمز و راز جاودانگی حسین (علیه السلام) و این است ریشه ماندگاری عاشورا. حجتالاسلام و السلمین عبدالله حاجی صادقی جانشین نماینده ولیفقیه در سپاه پاسداران به مناسبت فرا رسیدن ایام عزای حسینی، در گفتگو با سرویس علمی فرهنگی خبرگزاری حوزه به بیان نکات و تذکراتی در احیاء عزای حسینی پرداخته است .
*اهمیت احیاء مراسم حسینی
حیات اسلام و شکلگیری انقلاب اسلامی مرهون جلسات محرم، صفر، رمضان و امثال آن است، لذا هر چه باشکوهتر برپا شدن این مراسم را از مصادیق بارز احیای شعائر دینی، بلکه احیای خود دین باید دانست، هر گونه هزینه کردن و تلاش در این زمینه نوعی جهاد عاشورایی است؛ لذاست که حضور فیزیکی در مراسم امام حسین علیه السلام موضوعیت دارد. برخی تصور نکنند که آن چه رسانهها انجام میدهد - و باید هم بیش از این انجام بدهند - میتواند جایگزینی برای حضور در مجالس امام حسین علیه السلام باشد .
*حادثه عاشورا یک جریان است
ما عاشورای حسینی در سال 61 را شروع نهضتی میدانیم که پایان ندارد و پایان آن به دست حجت بن الحسن فرزند صالح امام حسین علیه السلام صورت میگیرد، اینکه به ما گفتهاند «کل یوم عاشورا وکل ارض کربلا» به همین معناست که در واقع، عاشورا شروعی است بیپایان و نهضتی است که مرحله نخست آن آغازشده، مرحله نهایی آن ادامه دارد و هرگز نباید این حرکت خاموش شود؛ استدعای من این است که طلاب و فضلای حوزههای علمیه این مطلب را واکاوی و تبیین کنند که حادثه عاشورا حادثهای نبود که در یک مقطع تاریخی شکل گرفت و بعداً تمام شد، بلکه شروعی بود بیپایان و حیات اسلام هم به این حادثه گره خورده، تا عاشورا زنده هست، اسلام هم زنده است؛ تا عاشورا هست، انقلاب اسلامی میتواند با همین قدرت به مسیر نورانی خویش ادامه دهد.
*عاشورا جداکننده حق و باطل
نهضت عاشورا جبههبندیها را مشخص کرد؛ در طول تاریخ، دو جبهه را معرفی، مردم و مسلمانها را در این دو جبهه ساماندهی کرد؛ این حادثه در برخی روحیه استکبارستیزی، امر به معروف و نهی از منکر و روحیه جهادی را زنده کرد و در مقابل آن جبهه سازش کفر و جبهه کسانی که کفر را تحمل میکنند، قرار گرفت؛ جبهه کسانی که اهل مقاومت نیستند جبهه کسانی که در مقابل زورگیریها و امثال شمشیر عبیداللهها منفعل و تسلیم میشوند؛ جریان عاشورا نشاندهنده دو جبهه مقاومت، ایستادگی، صبر و جهاد در مقابل جبهه یزیدیان است. در جبهه کفر کسانی هستند که در برابر فشارها و ظلم و ستم یزید به خاطر دنیاطلبی و حفظ منافع مادی حاضرشدهاند و یا با سکوت خویش تماشاگر جنایات آل امیه بودند و اگر دل های ایشان مبتلا به دنیاطلبی نبود در این جبهه قرار نمیگرفتند؛ وعاظ و خطباء ما باید این دو جبهه را معرفی و شاخص های میان هر دو جبهه را نیز تبیین کنند؛ مثلاً در جبهه امام حسین(ع) خدامحوری؛ ذکر الموت و یاد حیات واقعی بعد از این دنیاست، در جبهه امام حسین ولایت محوری و استقامت در دینداری است و اینگونه ویژگیها معرفی شود و در مقابل سپاه سید الشهداء(ع) دنیاطلبی و حاکمیت طاغوت و عدم تولی و تبری حاکم است، اینها مطالبی است که باید در ایام محرم بیان شودمخصوصا در ایامی که نیاز به مقاومت در امت اسلامی بیشتر احساس میشود و خلاصه اینکه نباید در کنار ابعاد احساسی عاشورا بعد حماسی آن مورد غفلت قرار بگیرد.
*پرهیز از نقل مطالب موهون و تحریفی
مراقب باشیم که تحریفها و لغزشهای انحرافی که در بعضی مطالب و اشعار ممکن است وجود داشته باشد، اصل عزاداری را مورد تأثیر قرار ندهد؛ بلکه بیان وقایع کربلا، به تنهایی میتواند مردم را به حرکت در آورد.
*توجه دادن مردم به بیداری اسلامی و راههای تحقق آن
محرم امسال فرصت بسیار خوبی است که مردم را به بیداری اسلامی توجه دهیم؛ بیداری اسلامی در عصر کنونی محقق شده و این بیداری، از زمینههای شکلگیری نهضت ظهور است؛ توجه دادن به روحیه حسینی و تطبیق عصر جبهه حسینی با عصر امروز بیش از همه میتواند در این بیداری نقش ایفا کند و از مسئولین و مردم بخواهیم در مقابل زیادهخواهی های استکبار مقاومت کنند و با مقاومت است که به پیروزی میرسیم در مقابل تهدیدها و فشارهای اقتصادی باید بر اصول انقلاب باقی ماند؛ اگر رهبر انقلاب بحث نرمش قهرمانانه را بیان میکنند این کلام حضرت آقا را باید تبیین کنیم که این نرمش قهرمانانه، تاکتیکی است در صحنه مبارزه مقاومت؛ البته نباید به عنوان قسیم مقاومت قرار گیرد بلکه یک تاکتیک است؛ در نهضت عاشورا کسانی بودند که به دست طاغوت بازی خوردند،ما نیز باید مراقب باشیم که بازی نخوریم و افرادی را هم که با ایشان ارتباط داریم، از این امر بازبداریم.
* تقابل با فتنهانگیزیها:
عاشورا در نیم روز شکل گرفت اما اساس تقابل بر فتنهانگیزیهایی بود که گاهی فضا را آن چنان تاریک میکند که برای بعضی تصمیمگیری را دشوار میکند؛ در جریان عاشورا اگر نبود افشاگری های امام علیه السلام و زینب سلامالله علیها چگونه میشد که این جریان را دچار انحراف نکنند این وظیفه؛ امروز بر عهده ماست تا با تبیین این مسائل جلوی تحریفات را بگیریم؛ ما نباید حادثه عاشورا را یک حادثه صرفا تاریخی تبیین کنیم بلکه این حادثه یک جریان زنده است؛ امروز هم همان جبهه و جنگ وجود دارد و باید ما موضع خود را در عمل نشان دهیم که واقعاً در کدام جناح قرار داریم و انشالله توجه به مطالب روز هم در سخنرانیها مورد توجه مبلغین گرامی باشد، از خدا می خواهیم ما را حسینی زنده بدارد و حسینی بمیراند.