به گزارش سرویس علمی فرهنگی خبرگزاری حوزه، دفتر نشر معارف وابسته به نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، تعدادی از کتاب های در راه نشر یا تازه منتشر شده را اعلام کرد که فرات حیات، بررسی و نقد تئوریهای انقلاب اسلامی ایران، انسانشناسی اسلامی و امام خمینی(ره)؛ مردی در انتهای افق از جمله این آثار به شمار می رود. شرح تفصیلی این آثار تقدیم می شود:
1. فرات حیات (ویژه محرم)
کتاب «فرات حیات» تدوین معاونت راهبردی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها از سوی دفتر نشر معارف منتشر شد.
اساس دين اسلام با عاشورا پيوند خورده و به بركت آن باقي است. آنچه موجب بروز چنين فداكاري و شجاعتي از سوي سيدالشهدا (علیه السلام) شد، ريشه در معنويت، اخلاص، شجاعت، بصيرت و در يك كلمه، انسان كامل بودن آن حضرت داشت.
عاشورا حاوي درسها و عبرتهاي فراواني است و بر هر مسلمان و ملت مسلماني لازم است تا اين درسها را فراگيرد. در نهضت عاشورا و همچنين در بررسي تاريخي حوادث 50 سال اول تاريخ اسلامي، نقش خواص، خصوصاً خواص جبهه حق نقشي مهم و عبرتآموز است، بيماري و آفت بيبصيرتي و از آن مهمتر دنياطلبي آسيبي است كه همانطور كه منجر به شهادت اهلبيت پيامبراكرم (صلی الله علیه وآله) شد در هر زمان ميتواند به انحطاط جامعه اسلامي و حاكم شدن دوباره يزيدهاي زمان شود؛ لذا هر ملتي اگر بخواهد راه آزاديخواهي و استقلال را طي كند، بايد از راه و مسلك اصحاب عاشورا الگو بگيرد، همانطور كه ملت مسلمان ايران در انقلاب اسلامي و دفاع مقدس هشت ساله در برابر مستكبران راه امام حسين(علیه السلام) را در پيش گرفت و عزّت و استقلال خويش را حفظ كرد.
كتاب حاضر گزيدهاي از بيانات امام خمینی درباره عزاداری و اهمیت آن، بیانات مقام معظم رهبری و رسالهای از علامه طباطبایی درباره نهضت سیدالشهدا (علیه السلام) و پرسشها و پاسخهایی ویژه ایام محرم است.
کتاب «فرات حیات» در 246 صفحه، دو رنگ و قطع رقعی از سوی دفتر نشر معارف منتشر شد
2. اعتکاف؛ آداب و آثار آن
کتاب «اعتکاف؛ آداب و آثار آن» نوشته مصطفی خلیلی از سوی معاونت پژوهشی دانشگاه معارف اسلامی و دفتر نشر معارف منتشر شد.
اعتکاف، علت عاشقانه آدمی در کوی معشوق است که انسان مبتلا به روزمرگی را از دام دنیا میرهاند و در آشیانه حق تعالی میآرامد. این راه آسمانی که در تعالیم دینی ما جایگاه ویژهای دارد، آدابی ظاهری و معنوی داشته و برخوردار ار آثاری شکوهمند و متعالی است. نویسنده کتاب ضمن بهرهگیری از توشههای معنوی علمای ابرار با بیانی شیوا به آدابی همچون ذکر حق، همت عالی، ترک حدیث، عزلت در مکان و آثاری همچون تطهیر نفس، بیداری و معرفت، رهایی از معاصی، حفظ دین، تحصیل تقوا و یقین پرداخته است.
چاپ اول کتاب در 111 صفحه، قطع رقعی، تیراژ 1000 نسخه و قیمت 2600 تومان از سوی دفتر نشر معارف به جامعه فرهنگی و دینی عرضه شده است.
3. بررسی و نقد تئوریهای انقلاب اسلامی ایران- مجموعه تئوریهای انقلاب2:
دفتر دوم از مجموعه تئوریهای انقلاب با نام «بررسی و نقد تئوریهای انقلاب اسلامی ایران: تئوری نیکی آر.کدی و میشل فوکو» نوشته حجتالاسلام والمسلمین دکتر مهدی ابوطالبی و حجتالاسلام والمسلمین دکتر رضا رمضان نرگسی از سوی معاونت پژوهشی دانشگاه معارف اسلامی و دفتر نشر معارف منتشر شد.
نیکی آر. کدی و میشل فوکو از جمله نظریه پردازانیاند که سعی در تحلیل انقلاب اسلامی داشتند.کدی انقلاب ایران را مذهبی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی میداند که نارضایتیهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی ایرانیان، در طول دهها سال، با پیوند تودههای عظیم مردم به اسلام و تفسیر جدید از دین که توجیهکننده ایدههای انقلابی بود، موجب وقوع آن شد. تأکید بیش از حد بر نارضایتیهای اقتصادی حاصل از نوسازی شتابان پهلوی دوم و نیز عدم درک درست از آموزههای تشیع، تحلیل وی را با اشکال بسیاری مواجه میسازد.
فوکو نیز بر اساس باورهای خود، انقلاب اسلامی ایران را انقلابی پُست مدرن معرفی میکند، و در خلال مسافرت به ایران، قبل از پیروزی انقلاب، در مقالاتی به دفاع از انقلاب اسلامی میپردازد. روشن است که با تفکر پُست مدرن نمیتوان به تبیین انقلابی پرداخت که ریشه در اندیشههای ناب شیعی دارد.
چاپ اول کتاب در 191صفحه، قطع رقعی، تیراژ 1000 نسخه و قیمت 4400 تومان از سوی دفتر نشر معارف به جامعه فرهنگی و علمی عرضه شده است.
4. بررسی و نقد تئوریهای انقلاب اسلامی ایران- مجموعه تئوریهای انقلاب3:
دفتر سوم از مجموعه تئوریهای انقلاب با نام «بررسی و نقد تئوریهای انقلاب اسلامی ایران: تئوری تدا اسکاچ پل» نوشته حجتالاسلام والمسلمین احمد رهدار از سوی معاونت پژوهشی دانشگاه معارف اسلامی و دفتر نشر معارف منتشر شد.
انقلاب اسلامی ایران ، بسیاری از تئوریها درباره انقلاب را به چالش کشید و باعث شد تا در آنها تغییراتی ایجاد شود، از جمله نظریاتی که به تبع انقلاب اسلامی تغییر و تعدیل یافت، نظریه ساختگرای اسکاچ پل است. در حقیقت، طرح نظریه «دولت تحصیلدار» که اسکاچپل آن را پس از پیروزی انقلاب ایران در سال 1982 میلادی در مقالهای با عنوان «دولت تحصیلدار و اسلام شیعه در انقلاب ایران» منتشر کرد، بازگشتی از تمامیت نظریه پیشین وی درباره انقلابها بود. او در نظریه گذشته خود نقش و تأثیر آگاهانه رهبری و ایدئولوژی را در انقلابها مورد انکار قرار داده بود. اما انقلاب اسلامی ایران به وضوح نشان داد که رهبری و ایدئولوژی میتوانند سهمی بزرگ در پیروزی انقلابها داشته باشند؛ تحولی که اسکاچپل را وادار میکند تا اعتراف کند که اگر یک انقلاب در دنیا وجود داشته باشد که عمداً و آگاهانه توسط یک نهضت اجتماعی تودهای «ساخته» شده است تا نظام پیشین را سرنگون سازد، به طور قطع آن انقلاب، انقلاب ایران بر علیه شاه است.
چاپ اول کتاب در 232 صفحه، قطع رقعی، تیراژ 1000 نسخه و قیمت 5400 تومان از سوی دفتر نشر معارف به جامعه فرهنگی و علمی عرضه شده است.
5. فلسفه اخلاق با رویکرد تربیتی
کتاب «فلسفه اخلاق با رویکرد تربیتی» نوشته حجتالاسلام والمسلمین دکتر احمد دبیری، عضو هیئت علمی دانشگاه یزد از سوی معاونت پژوهشی دانشگاه معارف اسلامی و دفتر نشر معارف منتشر شد.
اهمیت ارائه فلسفه اخلاق در دانشگاهها را میتوان در گرایش روزافزون دانشجویان به مسائل عقلی جستجو کرد. هر چند مسایل این علم به لحاظ تاریخی متأخر از علم اخلاق است، ولی به لحاظ رتبی میتوان آن را مقدم بر علم اخلاق دانست؛ چراکه از آن به عنوان زربنای علم اخلاق یاد کردهاند.
این علم که در فرهنگ اسلامی به صورت پراکنده در منابع فلسفی، اخلاقی،کلامی و علم اصول مطرح بوده است اکنون بر اساس ضرورتهای موجود درخور توجه بیشتر است و میبایست به آن توجه مستقل و جامعی داشت. از ویژگیهای جامعه امروز، گرایش به تبیین عقلی موضوعات و مسائل اخلاقی است که موجب شده پژوهشهای اخلاقی به این سمت و سو سامان یابد؛ براین اساسرداختن به مسائل عقلی در اخلاق به ویظزه مبتنی بر آموزههای دین اسلام میتواند به طرح دیدگاههای اسلام در حوزه مسائل عقلانی اخلاق بیانجامد و راه حل ارائه شده توسط اسلام را به معماهای طرح شده در حوزه فلسفه اخلاق بیان کند.
کتاب حاضر درصدد تبیین ساده مهمترین مسائل مطرح در حوزه فلسفه اخلاق است و با استفاده از دیدگاههای اندیشمندان مسلمان به ارائه دورنمایی از مهمترین مباحث این حوزه به ویژه با تأکید بر دفاع از آموزههای اخلاق اسلامی در مقابل مکاتب اخلاقی غرب پرداخته است.
این اثر توجه به مباحث تربیتی در تمام فصول را مورد توجه قرار داده و مباحثی چون کلیات مباحث اخلاق، واقعگرایی و غیرواقعگرایی اخلاقی، معرفت اخلاقی، اطلاق و نسبیت در اخلاق، غایتگرایی در اخلاق، وظیفهگرایی، مسئولیت اخلاقی و رابطه دین و اخلاق را فرا روی دانشجویان عزیز قرار داده است.
چاپ اول کتاب در 192 صفحه، قطع وزیری، تیراژ 1000 نسخه و قیمت 3500 تومان از سوی دفتر نشر معارف به جامعه فرهنگی و دانشگاهی عرضه شده است.
6. انسانشناسی اسلامی
کتاب «انسان شناسی اسلامی» نوشته حجت الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه و جمعی از پژوهشگران از سوی معاونت پژوهشی دانشگاه معارف اسلامی و دفتر نشر معارف منتشر شد.
پرسشگری از ویژگیهای فطری انسان است که همواره او را به سوی کشف حقایق جهان هستی سوق میدهد. سئوال از حقیقت موجوداتی که در جهان پیرامون انسان قرار دارند، از اساسیترین فعالیتهای ذهنی اوست. در این میان، پرسش از حقیقت وجودی انسان در طول تاریخ اندیشه بشری، جایگاه برجستهتری داشته است.
کاوش در حقیقت انسان در تعیین هویت شخص و تصویری که از خود دارد، نقش مأثری ایفا میکند و از همینرو تأثیر ژرفی بر ابعاد اعتقادی، شیوه زندگی و همچنین سعادت و کمال وی دارد. گرچه پرسش از هویت واقعی انسان، دیرینهای به طول تاریخ اندیشه بشری دارد، انسان ـ به ویژه انسان بریده از دین و وحی ـ توفیق چندانی در پاسخ به آن نداشته است؛ چراکه انسان موجودی چند لایه با ابعاد وجودی متفاوت است.
از مقولات مهمی که ادیان به آن پرداختهاند، شناخت انسان و معرفت نفس میباشد. البته به علت تنوع ادیان، تفاسیر متعددی نیز برای شناخت انسان بیان شده است. رویکردهای دیگر به انسانشناسی نیز کموبیش به همراه سویههای دینی به این مقوله بوده است. از قدیمیترین سنگنوشتهها و هیاکل تراشیده شده تا متون برجای مانده از تمدنها و فرهنگهای گذشته، نحوهای از نگرش به انسان قابل برداشت است. اما در این میان، انسانشناسی دینی اهمیت ویژهای یافته است؛ چراکه از افقی برتر، به قابلیتها و تواناییهای انسان مینگرد و حقایقی را که انسانشناسی علمی، فلسفی و عرفانی از نیل به آنها ناتوان بوده است، به کمک وحی و بدون آلوده شدن به اشتباه و خطا به خوبی تبیین میکند. بنابراین مناسب مینماید که سنگ بنا ورویکرد به شناخت انسان به گونهای مطرح گردد که کمترین اشکال بدان وارد باشد.
حجتالاسلام عبدالحسین خسروپناه و گروه همکاران (دکتر حسن اسماعیل پور نیازی، دکتر حسن پناهی آزاد، دکتر مهدی عبداللهی، دکتر بهروز محمدی منفرد، دکتر عبدالله محمدی، دکتر رضا میرزایی) این کتاب با عنوان انسانشناسی اسلامی، رویکرد اسلامی به مبانی انسانشناسی آن هم از دریچه تطبیقی را واکاوی میکند. از نکات قابل توجه این کتاب، بیان روششناسی بحث انسانشناسی، اهمیت انسانشناسی دینی، بحرانهای انسانشناسی موجود و راه حل انسانشناسی دینی برای آنها، بیان نیازهای انسان، معنویت و امتیازهای معنویت اسلامی در دوازده فصل،
میباشد.
چاپ اول کتاب در 384 صفحه، قطع وزیری، تیراژ 1000 نسخه و قیمت 6900 تومان از سوی دفتر نشر معارف به جامعه فرهنگی و دانشگاهی عرضه شده است.
7. درآمدی بر منظومه تمدنی شیعه
کتاب «درآمدی بر منظومه تمدنی شیعه» نوشته علیرضا حسینزاده دیلمی از سوی دفتر نشر معارف منتشر شد.
پيامبر اسلام(ص) در سال اول هجري با تأسيس حكومت مستقل و تشكيل ملت منسجم و امت واحده ايماني، پايههاي مدنيّتي عظيم را بنيان نهاد که در کوتاهزماني از ميان صحراي جهل و شرک و خشونت بدوي حجـاز، بانگ توحيد و شميم معارف ناب الهي و اخلاق به گوش دل و مشام جان عالميان رسيد و بدين ترتيب فصل نويني از تاريخ تمدن بشري آغاز گرديد. اما نهضت نبوي بهعنوان آخرين فصل از مجاهده تاريخي سلسله انبياء و بندگان صالح خدا در جهت پيريزي و افراشتن بناي تمدن حقيقي انساني به دنبال رحلت پيامبر اسلام، وارد حساسترين و پُرمخاطرهترين مراحل خود شد و پس از آن، مکتب اهلبيت پيامبر در قامت يک جنبش حقطلبانه و عدالتخواهانه، رسالت خطير خود براي استمرار آن نهضت عظيم را بر عهده گرفت و بعد از آن كه شرايط اجتماعي و تحولات تاريخي سده اول هجري، تنها تجربههاي ولايت سياسي معصومين ـ در دوران امام علي(ع) و امام حسن(ع) ـ را در ابتداي راه متوقف نمود، بعدها در امتداد سلسله قيامهايي که از سوي شيعيان ايشان رهبري شد، عرصههايي براي پيگيري مقاصد تشيع در اختيار رجال و دانشمندان اين مکتب قرار گرفت که وسيعترين و موفقترين قيام از اين نوع در قرن بيستم و در ايران به وقوع پيوست. انقلابي که بايد از آن بهمنزله نقطه عطفي در مسير مطالبه آرمانهاي مکتب اهلبيت(ع) ياد كرد؛ انقلابي که با تکيه بر اسلام، با هدف ايجاد حکومت اسلامي، تجديدنظر در مفاهيم سياسي عالم و حرکت به سمت دنيا و جامعهاي که بر پايه ارزشهاي اسلامي بنا شده باشد به وقوع پيوست و سيطره تمدن غرب بر جهان معاصر را به چالش طلبيد.
جامعيت، پويايي و نيز شموليت جهاني ملت ابراهيم(ع) در پرتو مرجعيت علمي و ولايت اهلبيت(ع) مبناي استوار و ظرفيت گستردهاي را براي اين مکتب جهت قوام بخشيدن به يك نظام منسجم عدل بنيان و طرح آن بهعنوان يك الگوي متمايز پيشرفت و اداره حيات اجتماعي ايجاد نموده است. از اينرو مکتب تشيع علاوه بر آن که در طول تاريخ، منشأ تمدنزايي قرار گرفته است، در حال حاضر نيز منشأ حركت و زايش است و با محوريت انقلاب اسلامي ايران در جهت نفي هرگونه وابستگي فكري و عملي به نظام تمدني غرب، به فرآيند تكوين، تعميق و توسعه يک نظام مستقل، اصيل و جامع اسلامي نظر دارد.
بر اين اساس در اين کتاب تلاش شده است در پنج فصل، ضمن تبيين بنيانهاي فكري كه بهمثابه يك نرمافزار جامع و عقلانيت مُمحض اجتماعي از استعداد شكلدهي به يك هويت مستقل فرهنگي و منظومه همسو و منسجم تمدني برخوردار است، با رهگيري برخي تعيّنات و تطوّرات، نشانههاي پوياييِ اين عقلانيت در عرصه عمل مورد بررسي قرار گيرند.
چاپ اول کتاب در 208 صفحه، قطع رقعی، تیراژ 1000 نسخه و قیمت 5000 تومان، از سوی دفتر نشر معارف به جامعه فرهنگی و دانشگاهی عرضه شد.
کتاب «حیله های فرار از ربا» نوشته حجتالاسلام والمسلمین علیرضا مستشاری از سوی دفتر نشر معارف منتشر شد.
از ديرباز تاكنون انجام معامله و فعاليتهاي اقتصادي همواره با ريسك و خطرپذيري مواجه بوده و صاحبان سرمايه هميشه به دنبال پيدا نمودن راههايي جهت كم نمودن ريسك معاملات خويش بوده و هستند. يكي از راههايي كه هم سرمايه صاحب ثروت حفظ ميشود و هم سوددهي بدون ريسك و خطر را به همراه دارد «قرض ربوي» است. همين مسأله باعث شده كه سرمايهداران غيرمتعهد، اين عمليات به ظاهر اقتصادي را بر انواع فعاليتهاي ديگر ترجيح دهند. بانكها نيز با پرداخت به آن تحت عنوان نرخ بهره نقش مؤثري در ترويج آن در كشورهاي مختلف داشتهاند. از آنجا كه متدينين از ارتكاب ربا اجتناب دارند، مسأله راهها و حيلههاي فرار از ربا در طول تاريخ در ميان مسلمانان مطرح شده است.
نویسنده در اين تحقيق بر آن است تا روشن سازد با توجه به فلسفه تحريم ربا، آيا واقعاً در شرع راههايي براي فرار از ربا تجويز شده است؟ و اصولاً فرق راههايي كه ذكر ميشود با اصل ربا چيست؟ به عبارت ديگر، اگر در ربا و در حيلههاي فرار از ربا، نتيجه واحد و همان اخذ زياده است، پس چگونه در يكي مفسده ربا قابل تصور و در ديگري قابل تصور نميباشد؟
کتاب «حیله های فرار از ربا» در 189 صفحه و قطع رقعی، قیمت 4400 تومان از سوی دفتر نشر معارف منتشر شد