جمعه ۲۳ آذر ۱۴۰۳ |۱۱ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 13, 2024
معصومه نصیری

حوزه/ استاد دانشگاه و پژوهشگر رسانه تصریح کرد: تخریب و ویرانی فرهنگی، ثمره و نتیجه برخی سریال های شبکه نمایش خانگی است که متأسفانه در سایه غفلت مسئولان، تولید و توزیع می شود.

دکتر معصومه نصیری در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه ابراز داشت: این روزها با نگاهی به شبکه نمایش خانگی به عنوان یکی از سکوهای ارائه محتوا به خانواده‌های ایرانی می‌توان دریافت که عزمی برای ایجاد تغییرات جدی در سبک زندگی ایرانی اسلامی خانواده وجود دارد.

وی افزود: فراموش نکنیم تغییرات فرهنگی، خزنده، آرام و تدریجی رخ می‌دهند، ضمن آن که اساساً یکی از سوالات مهم سواد رسانه‌ای نیز این است که یک پیام چه ارزش و سبک زندگی را ایجاد یا از بین می‌برد. با این وصف باید بررسی شود که محتوای سریال‌های نمایش خانگی دقیقاً در حال تغییر یا ایجاد چه سبک زندگی و تعمیق چه فرهنگی هستند.

این مدرس دانشگاه، این تغییرات را به مثابه سونامی فرهنگی دانست که به یکباره همه داشته‌های ما را با خود خواهد بُرد و نابود خواهد کرد، تصریح کرد: سونامی فرهنگی یعنی اینکه در برخی از سریال های نمایش خانگی پا را فراتر از برخی سریال های شبکه های ماهواره بگذاریم و آب هم از آب تکان نخورد؛ سریال هایی که در حال بازتعریف مفاهیم بنیادین فرهنگی ما همچون خانواده، عشق، روابط انسانی و... هستند و در برخی مواقع نیز حدی برای حیازدایی، قبح شکنی، عادی سازی امر غیرعرفی و محتوای ضد فرهنگی برای خود قائل نمی‌شوند.

نصیری با طرح این سوالات که تا به حال فکر کرده‌اید چطور فرهنگ جامعه تغییر می‌کند و ما آن را می‌پذیریم و در برابر آن هیچ مقاومتی نمی‌کنیم و این که اساساً چه میزان از این تغییرات خودخواسته و چه میزان متاثر از محتوای انواع رسانه‌ها هستند و آیا اگر فرهنگی تغییر کرد امکان بازگشت به روال قبلی وجود دارد یادآور شد: وقتی از جنگ رسانه‌ای سخن به میان می آید یعنی همین. جنگ فقط خوردن خمپاره روی خانه‌هایمان نیست، از خانه‌هایمان مهم‌تر، باورهایمان است که با این دست محتواها بمباران شده و تغییر می‌کند.

این مدرس سواد رسانه‌ای همچنین با بیان اینکه تعریف از سریال و محتوای فاخر هم در این میان دستخوش تغییرات جدی و قابل تاملی شده است، خاطر نشان کرد: باید تاکید کنیم در سایه غفلت برخی مسئولان مربوطه، سریال‌های شبکه نمایش خانگی بی سر و صدا در حال ویران کردن فرهنگ هستند.

وی افزود: البته همواره قوانین حاکم بر شبکه خانگی با عرصه عمومی‌تر سینما و سریال‌های صدا و سیما تفاوت‌های چشمگیری داشته، به طوری که گویا آن دسته از فیلم‌ها و سریال‌ها برای مردم کشوری دیگر و فیلم‌های روی پرده برای کشوری دیگر ساخته می‌شوند و این فاصله در اعمال قانون همواره محل سؤال بوده است.

نصیری همچنین اظهار داشت: شبکه نمایش خانگی و اساساً رسانه‌ها با تکنیک «تکرار»، سعی در سطحی سازی، عادی سازی و حساسیت‌زدایی از محتواهایی دارند که شاید تا پیش از این برای ما قبیح محسوب می‌شدند اما امروز دیگر برایمان از معنای ابتذال تهی و امری عادی و حتی بدیهی تلقی می‌شوند.

وی در خاتمه خواستار توجه جدی و بدون تعارف ناظران بر محتوای سریال‌های نمایش خانگی شد و گفت: کوتاهی و غفلت در این باره بی شک گناهی نابخشودنی است.

۳۱۳/۸

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha