پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024
آیت الله علیدوست

حوزه/ آیت الله ابوالقاسم علیدوست گفت: سه عامل کلی برای کم رنگ شدن امر به معروف و نهی از منکر در جامعه کنونی می توان برشمرد؛ باید از ظرفیت تربیت شدگان علمی در دوران ۴۲ ساله بعد از انقلاب در بدنه نظام اسلامی استفاده شود.

آیت الله ابوالقاسم علیدوست عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری حوزه، و در پاسخ به این سؤال که چرا امر به معروف و نهی از منکر در جامعه ما کم رنگ شده و مردم تا حدودی نسبت به این قبیل مسائل دینی بی تفاوت شده اند گفت: کم رنگ شدن امر به معروف و نهی از منکر علت های متعددی داشته و از این رو پاسخ های متفاوتی نیز در رابطه با آن وجود دارد.

لزوم نهادینه شدن سه نهاد ارشاد جاهل، امر به معروف و نهی از منکر

وی ضمن اشاره به مسئله مذکور اظهار داشت: سه علت عمده در پاسخ این مسئله وجود دارد که مورد تأیید اکثر صاحب نظران نیز می باشد؛ اولین علت عدم نهادینه شدن سه نهاد : ارشاد جاهل، امر به معروف، نهی از منکر در زمان بعد از انقلاب اسلامی می باشد.
استاد درس خارج حوزه گفت: هنگامی که قرآن کریم امر به معروف و نهی از منکر را مطرح می کند علاوه بر این که این مسئله را یک وظیفه همگانی تلقی می کند پیشنهاد تشکیل یک نهاد را می دهد؛ خداوند می فرماید: « وَلتَکُن مِنکُم أُمَّةٌ یَدعونَ إِلَی الخَیرِ وَیَأمُرونَ بِالمَعروفِ وَیَنهَونَ عَنِ المُنکَرِ ۚ وَأُولٰئِکَ هُمُ المُفلِحونَ» باید از میان شما، جمعی دعوت به نیکی و امر به معروف و نهی از منکر کنند! و آنها همان رستگارانند.
آیت الله علیدوست تصریح کرد: تعدادی از برنامه های اجرایی نهادهای امر به معروف و نهی ازمنکر به شکل صحیح  اجرا نگردیده اند.

آمرین به معروف باید عاملین به آن باشند

وی عامل بودنِ آمرین به معروف را دومین عامل مهم در ترویج امر به معروف و نهی از منکر برشمرد و اظهار داشت: مردم امر به معروف و نهی از منکر را باید از کسی ببینند و بشنوند که خود او فردی مؤتمر بوده و این قبیل مسائل را پذیرفته باشد.

عضو جامعه مدرسین گفت: مردم باید نهی از منکر را از کسی ببینند که خود او متناهی و نهی پذیر باشد؛ هنگامی که برخلاف آنچه بایسته است  امر به معروف و نهی از منکر در میان مسئولان نظام، در گفت و گوهای آنان و در ادبیات رسانه ها بویژه تلویزیون مشاهده نشود، عمل به این فرایض الهی توسط مردم نیز تضعیف می گردد.
وی تصریح کرد: اگر تلویزیون، برخی از روحانیت و کارگزاران نظام ما زمانی که ارشاد جاهل می کردند، مردم با چشمشان مؤتمر و عامل بودن خودِ این اشخاص و نهادها را می دیدند و لمس می نمودند قطعاً امر به معروف و نهی از منکر دچار کم رنگی نمی شد.

عدم هماهنگی عوامل اجرایی برای نهادینه شدن امر به معروف

استاد حوزه سومین عامل کم رنگ شدن امر به معروف و نهی از منکر را عدم هماهنگی های لازم بین عوامل اجرایی مختلف دانست و گفت: برای نهادینه شدن امر به معروف باید عوامل مختلفی دست به دست هم دهند و متأسفانه این اتفاق تاکنون به وقوع نپیوسته است؛ اگر ما جامعه ای داشتیم که در آن بیکاری کم و گرانی مهار شده بود، اگر مسئله پلشت اختلاس هر هفته و هر ماه نداشتیم، اگر این پریدن های به همدیگر و پنجه تعرّض به صورت همدیگر زدن را نداشتیم و اگر ادبیاتمان ادبیات ادب بود آیا امر به معروف و نهی از منکر رنگ می باخت؟

آیت الله علیدوست افزود: عوامل مختلف مرتبط با اجرایی شدن امر به معروف و نهی از منکر در یکدیگر اثر می گذارند و به صورت مجموعه ای حلقوی یا هرمی از هم تأثیر می پذیرند.
وی مسئله امر به معروف و نهی از منکر را بسیار مهم برشمرد و تصریح کرد: در یک جلسه گفت و گو نمی توان به ارائه راهکارهای جامع برای نهادینه شدن این دو فریضه الهی در جامعه پرداخت.

لزوم استفاده از ظرفیت های نخبگان

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در پایان به لزوم استفاده از ظرفیت های نخبگان و پژوهشگران با استعداد در رده های مختلف اجرایی نظام اسلامی پرداخت و گفت: مطلب ناراحت کننده برای من این است که چرا از نیروهای تربیت شده در ۴۰ سال گذشته انقلاب اسلامی استفاده نمی شود؟؛ کشور ما در این زمینه ضرر می کند و باید واقعاً در بدنه نظام پوست اندازی اتفاق بیفتد تا طیفی به معنای واقعی کلمه بروند و طیف وسیعِ نشیط، درس خوانده، دست پاک و انقلابی روی کار بیایند تا شرایط کشور عوض شود.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • IR ۱۸:۱۱ - ۱۴۰۰/۰۵/۲۹
    1 0
    تضاد در فرهنگ سازی یکی از علل اصلی و مهم است . صدا و سیما نظارت درست و بهنگامی ندارد . بسنده کردن به نظارت سه قوه آنهم هر کدام با دو نماینده برای رسانه ای امروزه دارای شبکه های فراوان رادیو تلویزیونی ۲۴ ساعته هست ، طبعا و عملا یعنی بی نظارتی . همین حجاب و عفاف رو ملاحظه بفرمایید از یک طرف کارشناسی می آید مقداری در مورد حجاب صحبت می کند بعد از آن موسیقی ، فیلم و سریال ، شیوه مواجهه مجریان نامحرم با هم ، لهوی اجرا شدن اشعار عرفانی و ... انبوهی عملکرد مدام متضاد با آن ! تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل .
    • رضا IR ۱۲:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۵/۳۰
      0 0
      برای امر به معروف و نهی از منکر اول باید اعتماد مردم را جلب کرد الان فساد گسترده ، ناکارآمدی مدیران دولتی و مشکلات معیشت ، ضربه سهمگینی به باورهای دینی مردم وارد کرده باید از بحث حجاب فاصله گرفت و با اقدامات صحیح مجددا اعتماد مردم را بدست آورد و با شعار و نیروی قهریه نمیتوان ارزشهای اسلامی حفظ کرد
    • IR ۱۰:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۵/۳۱
      0 0
      آقا رضا یکی از تضعیف کنندگان نرم و تدریجی اعتقاد و اعتماد مردم خود صدا و سیماست . اگر دنبال عنایت خداییم راهش تقویت ایمان و تقوی است ، و از مصادیق بین تقوی حجاب و پوشش درست شرعی است ، فاصله گرفتن از دستورهای برکت آور الهی چگونه اعتماد عمومی را افزایش می دهد ؟! به فرموده الهی مگر برکت و رفاه پیامد ایمان و تقوی نیست ؟ صدا و سیما به عنوان رسانه عمومی و عریض و طویل اگر اصلاح نشود و تاخیر در اصلاح صورت بپذیرد قطعا وضعیت بدتر و بدتر خواهد شد .
  • رضا IR ۰۰:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۲
    0 0
    منظورم این است که امر به معروف و نهی از منکر جنبه ی گسترده ای دارد و فقط محدود به حجاب نیست مردم عملکردها می نگرند ، فی المثل اگر اقدامی توسط نظام اسلامی انجام شد که مورد رضایت مردم باشد به خودی خود این امر به تحکیم دین کمک میکند و اگر برعکس عمل شود موجب تضعیف دین میشود متاسفانه تعدادی منافق در درون نظام نفوذ کرده اند و از درون در حال تخریب نظام و لطمه زدن به باورهای دینی مردم هستند