شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024
2

"بایسته های تبلیغ فرهنگ جهاد و شهادت" به قلم محمدباقر نادم اثری است که سال ۱۴۰۰ به همت انتشارات مؤسسه بوستان کتاب به زیور طبع آراسته شده و حاوی نکاتی ارزشمند و کاربردی برای مبلغان حوزه روایتگری دفاع مقدس است.

به گزارش خبرگزاری حوزه، این کتاب در واقع تلاشی است مشترک از سوی معاونت فرهنگی و تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی و معاونت پژوهش و مطالعات راهبردی مؤسسه روایت سیره شهدا که در آن به طور خاص نویسنده کوشیده تا ارتباط معناداری بین مؤلفه ها و شخصیت‌های دفاع مقدس با جامعه جوان امروز برقرار کند و در این راستا البته از اهمیت و ضرورت جهاد تبیین در معرفی فرهنگ و آموزه های ناب سال های دفاع مقدس غافل نشده است.

در این کتاب همچنین به گنجینه ای چون روایتگری دفاع مقدس و از جمله نعمت راهیان نور اشاره شده و این که در این راستا نیاز به چه مهارت هایی در جهت ترویج و تبلیغ فرهنگ جهاد و شهادت احساس می شود، خاصه در ارتباط با طلاب و روحانیون مبلغ که رسالتی بس سترگ در این رابطه برعهده دارند.

باید توجه داشت که روش‌ها و مهارت‌های تدوین شده در این مجموعه، برپایه یافته‌ها، تجربه‌ها و تدریس اساتید مؤسسه روایت سیره شهدا در دوره‌های آموزش روایتگری گردآوری شده و لذا باید این اثر را تلاشی ارزشمند در راستای آموزش بایدها و نبایدهایِ تبلیغ فرهنگ جهاد و شهادت و بایسته‌های روایتگری توصیف کرد.

در این کتاب بر این نکته تأکید شده که آنچه از تبلیغ فرهنگ جهاد و شهادت (روایتگری) مدنظر است، صرفاً بیان خاطرات دوران هشت ساله دفاع مقدس نیست، بلکه تحلیل و تطبیق این حقایق با ارزش‌های دینی است که با هدف تبلیغ معارف دین اسلام و ترویج فرهنگ مجاهدت و شهادت‌طلبی صورت می‌گیرد.

این اثر با هدف افزایش سطح توانایی راویان در مواجهه با مخاطبان فرهنگ دفاع مقدس و بر اساس نگاه حرفه‌ای کارشناسان عرصه سخن و روایتگری و با بهره‌گیری از تجربیات سال‌های گذشته و آسیب‌شناسی های انجام شده، نگارش یافته است.

کتاب یادشده در ۶ فصل تهیه و تنظیم شده است؛ در فصل اول که با عنوان «راوی شناسی» تألیف شده، در ابتدا جنبه‌های شخصیتی راوی (ظاهری و باطنی) تبیین شده و در ادامه به ۱۰ وظیفه ذاتی راوی در برابر مسئولیت روایتگری می‌پردازد که از جمله آنها می‌توان به پیوند روحی و معنوی و عاطفی با شهدا، روایت منطقی و استوار، رعایت مراتب اخلاص و مسئولیت‌های معنوی، نگاه جامع به دفاع مقدس، پرهیز از تحلیل و سخنان ناشیانه، و تسلط بر شیوه‌ها و قالب‌های روایتگری اشاره کرد.

«آداب و اصول روایت گری» عنوان دومین فصل از این اثر است که پس از بیان اصول و مبانی روایتگری و آیات روایتگری در قرآن کریم، اصول مهندسی روایتگری (تشخیص، تبیین، تناسب، دسته بندی مطالب، تطهیر، تکریم، تسهیل، تدریج، تعلیم و تربیت، اتقان) تشریح شده است.

نویسنده در فصل سوم این کتاب، به «مهارت های مخاطب شناسی» پرداخته است و انواع مخاطب (عام، خاص و اخص) و ویژگی‌های آن را برشمرده و به تقسیم بندی مخاطب بر اساس پذیرش روایتگری می‌پردازد و در ادامه به محورهای مهم در مخاطب شناسی (توان شناسی، روانشناسی، زبان شناسی، مسئله شناسی، نسخه شناسی، اقتضا شناسی) اشاره دارد.

در ادامه این فصل، مهارت همانندسازی برای مخاطب (راهکارها و مصادیق) تبیین شده و مهارت‌های مواجهه با انواع مخاطب تشریح گردیده است.

در فصل چهارم که با عنوان «ساماندهی فرصت‌ها در روایتگری» سامان یافته، اهمیت فرصت راهیان نور، تبیین و مفهوم شناسی اردوی راهیان نور، ماهیت و اهمیت برگزاری آن و چرایی تقدس این مسأله تشریح شده است.

«مهارت محتوایابی و شیوه‌های ارائه در روایتگری» عنوان پنجمین فصل از کتاب «بایسته های تبلیغ فرهنگ جهاد و شهادت» است که در این فصل، اهمیت موضوع یابی و عنوان گذاری، مهارت یادداشت برداری و تهیه محتوا، مهارت سازمان دهی اطلاعات مورد نیاز در روایتگری و مهارت ارائه محتوا (تقسیم بندی مطالب، ارائه محتوای رسانه‌ای، ارائه محتوا در یادمان و ارائه محتوای مخاطب محور) بیان شده و در پایان، نمونه موضوعات محتوایی ویژه روایتگری دانش آموزی آمده است.

نویسنده در ششمین و آخرین فصل از این اثر، «مهارت پاسخگویی به شبهات و سوالات دفاع مقدس» را مطرح کرده و در این راستا، زمینه‌های ایجاد سوال در مورد دفاع مقدس، عوامل ایجاد شبهه در این باره، مهارت‌های لازم در مواجهه با شبهه و سوال، انواع روش‌های القای شبهه، تکنیک پاسخگویی به شبهات و سوالات، و محورهای اصلی سوالات مخاطبان جوان تبیین شده است.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha