به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از مشهد،حجت الاسلام سیدمحمدحسین راجی ، رئیس پژوهشکده راهبردی سعداء، امروز سه شنبه ۳۰ بهمن ماه در چهارمین اجلاسیه فعالان فضای مجازی استان خراسان رضوی، که در سالن همایشهای مجتمع شهدای سلامت مشهد برگزار شد. با اشاره به ضرورت تحلیل صحیح اتفاقات در فضای مجازی، بر اهمیت جنگ شناختی و تأثیرات آن بر افکار عمومی تأکید کرد.
لزوم داشتن دستگاه محاسباتی در مواجهه با رویدادها
حجتالاسلام راجی گفت: ما باید یک دستگاه محاسباتی داشته باشیم که هر اتفاقی را در آن پردازش کرده و خروجی مناسبی از آن استخراج کنیم. اگر رویدادی رخ دهد، چگونه بفهمیم که انتشار یک پست در فضای مجازی به نفع جبهه انقلاب است یا به زیان آن؟
وی در این باره توضیح داد:از کجا بدانیم که انتشار یک محتوا در زمین بازی دشمن نیست؟ آیا محتوایی که تولید میکنیم، در مسیر اهداف انقلاب اسلامی است یا مطابق با خواست دشمن؟ این سؤال بسیار مهمی است که هر فعال رسانهای باید از خود بپرسد.
حجت الاسلام راجی افزود: ما یک عمر بهخاطر انقلاب زحمت کشیدهایم و هزینه دادهایم؛ نباید زمانی که از دنیا میرویم، متوجه شویم که محتوای ما در فضای مجازی، ناخواسته در جهت اهداف دشمن بوده است. باید از هماکنون، یک خطکشی دقیق داشته باشیم که بتوانیم مسیر صحیح را تشخیص دهیم.
مراحل مختلف جنگ؛ از جنگ سخت تا جنگ شناختی
رئیس پژوهشکده راهبردی سعداء با اشاره به تحولات جنگ در دورانهای مختلف، بیان کرد: ما زمانی جنگ سخت داشتیم، به این معنا که باید دشمن را بهصورت فیزیکی از میان برمیداشتیم. بعد از آن، جنگ نیمهسخت آغاز شد، به این معنا که اگر دشمن را نمیتوانیم نابود کنیم، لااقل باید او را تضعیف کنیم. سپس، جنگ نرم فرا رسید، که در آن هدف دشمن تغییر باورها و افکار عمومی بود. اما امروز در مرحلهای جدید به نام جنگ شناختی قرار داریم.
وی ادامه داد: در این مرحله، دیگر ابزارهای جنگی نظیر موشک و پهپاد تعیینکننده نیستند، بلکه ابزارهای تغییر ذهنیت و باورهای مردم در اولویت قرار دارند؛ دشمن تلاش میکند از طریق القای شبهات، وارونهنمایی واقعیتها و ارائه روایتهای جعلی، ذهنیت مردم را تغییر داده و نسبت به حاکمیت و آرمانهای انقلاب تردید ایجاد کند.
جنگ شناختی؛ استراتژی جدید ناتو
حجتالاسلام راجی در بخشی از سخنان خود به نشست سال ۲۰۲۱ اعضای ناتو در کانادا اشاره کرد و گفت: در این نشست، مدل ششم جنگ ناتو معرفی شد که همان جنگ شناختی است. دشمن در این مرحله، بهجای درگیری نظامی مستقیم، بر تغییر ادراک و باورهای مردم متمرکز شده است؛ در اسناد منتشرشده از این نشست، تأکید شده است که سلاح اصلی در این جنگ، ابزارهایی هستند که بتوانند ذهنیت مردم را تغییر دهند.
وی با اشاره به راهکارهای ناتو برای متلاشی کردن یک کشور، اظهار داشت: در این اسناد، چند راهکار اصلی برای تضعیف یک کشور معرفی شده است. یکی از مهمترین آنها، ایجاد شک و تردید نسبت به حاکمیت است.
وی خاطر نشان کرد:دشمن نیازی ندارد که حکومت را مستقیماً سرنگون کند، بلکه کافی است مردم را نسبت به آن بدبین کرده و دچار تردید کند. این اتفاقی است که امروز در برخی کشورها از جمله ایران در حال پیادهسازی است.
عبور از مراحل سخت پیشرفت؛ تجربه کشورهای ابرقدرت
رئیس اندیشکده مؤسسه سعدا با اشاره به مسیر طیشده توسط انقلاب اسلامی، گفت: همانطور که در کتاب "صعود چهلساله" نیز اشاره شده، انقلاب اسلامی در مسیر ریلگذاریشده خود در حال حرکت است. مشکلات و سختیهایی وجود دارد، اما مگر دیگر کشورهای ابرقدرت در این مرحله با مشکلات مواجه نبودهاند؟
وی افزود: برای مثال، در مرحله ششم توسعه، بسیاری از کشورها بحرانهای اقتصادی شدیدی را پشت سر گذاشتند. در دورهای از تاریخ، مردم هلند برای خرید یک پیاز گل لاله مجبور بودند معادل ده سال حقوق یک کارگر را بپردازند. مردم بریتانیا و آلمان نیز در مرحلهای از پیشرفت خود، با صفهای طولانی و مشکلات معیشتی مواجه بودند، اما پس از عبور از این مرحله، به جایگاه ابرقدرتی رسیدند.
هشدار درباره راهبردهای دشمن در انتخابات و فضای مجازی
حجتالاسلام راجی با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار با مردم تبریز در ۲۹ بهمنماه، گفت: رهبر انقلاب سه راهبرد اساسی دشمن را بیان کردندایجاد تردید در محکمات انقلاب، تضعیف باور مردم به ایستادگی در برابر دشمن و ارائه روایتهای متضاد از روایت رسمی حاکمیت است.
وی در تبیین این موارد اظهار داشت: محکمات انقلاب شامل اصولی مانند اسلام ناب محمدی، اعتماد به وعده الهی، حمایت از محرومان، مقابله با مستکبران، حفظ استقلال ملی و وحدت امت اسلامی است. دشمن تلاش دارد که این اصول را مورد تردید قرار دهد و مردم را نسبت به آنها دلسرد کند.
وی همچنین درباره تأثیرات جنگ شناختی بر انتخابات هشدار داد و گفت: یکی از برنامههای دشمن، ایجاد دوقطبیهای شدید در جامعه و رادیکال کردن گروهها است.
وی ادامه داد: امروز ما در کشور بیش از ۵۰۰ تا ۵۰۰۰ فرقه و جریان انحرافی داریم که از سوی دشمنان حمایت میشوند. از وهابیت گرفته تا عرفانهای نوظهور، سلطنتطلبان، جریانهای تجزیهطلب، و حتی گروههایی با ظاهری دینی مانند تشیع انگلیسی و حجتیه، همگی در حال فعالیت برای ایجاد اختلاف و شکاف در جامعه هستند.
لزوم هوشیاری در فضای مجازی و مقابله بااستراتژیهای دشمن
رئیس اندیشکده راهبردی سعداء تأکید کرد: فعالان فضای مجازی باید مراقب باشند که در دام راهبردهای دشمن نیفتند. ایجاد شک و تردید درباره حکومت، ترویج روایتهای متضاد، دوقطبیسازی جامعه، و رادیکال کردن گروهها، از جمله ابزارهای جنگ شناختی است که دشمن علیه ما به کار گرفته است.
وی تصریح کرد: این به معنای نادیده گرفتن مشکلات یا عدم مطالبهگری از مسئولان نیست، بلکه به این معناست که انتقادها و مطالبات باید بهگونهای بیان شوند که در مسیر تقویت نظام اسلامی باشد، نه اینکه به ابزاری برای پیشبرد اهداف دشمن تبدیل شوند.
در ادامه این از کتاب (کل کل) چت های نسل zدرباره ایران ، تهدره یا نزدیک قله است که از سوی اندیشکده راهبردی سعدا منتشر شده است با حضور خانواده های شهدا مسئولان رونمایی شد .
همچنین تقدیر از فعالان فضای مجازی ، شبکه های اجتماعی استان خراسان رضوی از دیگر برنامه های این اجلاس بود .
نظر شما