سه‌شنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۵:۱۵
حوزه در سده دوم برای نسل جدید برنامه جامع و متناسب داشته باشد

حوزه/ حجت الاسلام والمسلمین باطنی گفت: شرایط زمانی و مکانی و مسائل منطقه ای و جهان و ظهور و بروز نحله های فکری متفاوت و بروزرسانی شیوه های تبلیغی، علمی و فرهنگی نهادهای مذهبی در ادیان آسمانی، وضعیت را به گونه ای متغیر کرده که حوزه در سده دوم باید برای نسل امروز برنامه جامع و متناسب با شرایط روز داشته باشد.

حجت الاسلام و المسلمین علیرضا باطنی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در اصفهان، ضمن تبریک مناسبت های این ایام به خصوص دهه کرامت و گرامیداشت یاد و خاطره استاد شهید مرتضی مطهری، با اشاره به یکصدمین سالگرد بازتاسیس حوزه علمیه قم به پیشینیه تاسیس این حوزه و تاثیرات آن پرداخت و اظهار داشت: شهر قم، حرم اهل بیت(ع) است و امام صادق(ع) فرمودند: "ما نیز حرمی داریم و آن قم است" و وعده حضور، ارتحال و دفن حضرت معصومه(س) را در قم دادند.

وی افزود: حضرت معصومه (س) در سال ۲۰۱ هجری وارد قم شدند و همانند ستاره درخشانی در این شهر می درخشند و اصحاب ائمه و محدثین در شهر قم افراد به نامی بوده و مورد رجوع مردم بودند و پایگاهی برای شیعه در قم به تعبیری برای ایران ایجاد کردند، اصحابی مانند زکریا بن آدم و یا زکریا بن ادریس که از اصحاب امام صادق(ع) تا امام جواد(ع) بودند و این امامان نمایندگانی در قم و راویان اخبار و فقهایی داشتند که مردم را به آنها ارجاع می دادند.

مدیر مرکز خدمات حوزه علمیه اصفهان با بیان این که قم پایگاه شیعه در طول قرون متمادی بوده است، گفت: به همین جهت نمی توان گفت تاسیس حوزه قم به معنای عام مربوط به آیت الله حائری است، بلکه پیش از آن نیز قم محل درس و بحث راویان اخبار و فقهای شیعه بوده است.

وی اضافه کرد: البته بیشتر نگاه ها متوجه نجف، کربلا، سامرا، کاظمین و اصفهان بوده و افرادی که طالب علوم اسلامی و معارف اهل بیت بودند اغلب راهی این شهرها می شدند.

وی خاطرنشان کرد: از جمله اصفهان که در حدود ۴ قرن پیش مهم ترین پایگاه دینی شیعه در جهان اسلام بود و شاکله علمی عالمان فرزانه در این شهر شکل می گرفت.

حجت الاسلام و المسلمین باطنی با تاکید بر حضور علمای دین در نجف پیش از تاسیس حوزه علمیه قم تصریح کرد: پیش از هجرت آیت الله حائری بیشتر نگاه ها متوجه کربلا، نجف و سامرا بود و طالبان علم به طور معمول هجرت می کردند و بار علمی خود را به ویژه در نجف می بستند و مشغول تحقیق و تحصیل می شدند و برخی نیز به شهرهای خود بازمی گشتند و وظیفه تبلیغ و ارشاد را عهده دار می شدند.

وی با اشاره به وجود دشواری هایی از ناحیه حاکمان عراق و یا وجود جنگ ها عنوان کرد: در این شرایط بازگشت آیت الله حائری از نجف رقم خورد و مدتی در اراک اقامت داشته و دوران حضور در اراک مقدمه ای برای بازتاسیس حوزه علمیه قم شد.

وی تصریح کرد: پس از هجرت به قم به درخواست علمای معاصر و تشویق طلاب و فضلای جوان، آیت الله حائری به قم مشرف شدند و تحول حوزه علمیه قم در این دوران شکل گرفت.

حجت الاسلام و المسلمین باطنی با بیان این که سال ورود آیت الله حائری به قم همزمان با ورود رضاخان به تهران بود، گفت: شرایط سیاسی ایران نیز به گونه ای بود که می طلبید نهاد دین و رهبری دینی با تمرکز توسط چهره برجسته ای مانند آیت الله حائری شکل گیرد، هر چند قدرت سیاسی در دست پهلوی اول بود.

وی ماهیت حکومت رضاخان را ماهیتی دین ستیز عنوان کرد و ادامه داد: نمونه های فراوانی در برخورد با مجالس عزای اباعبدالله(ع) و از سوی دیگر کشف حجاب و واقعه مسجدگوهرشاد همه نشان دهنده این بود که حکومتی دین ستیز، حکومت غالب سیاسی در کشور است و حمایت خارجی را نیز داشت.

حجت الاسلام باطنی اضافه کرد: همزمان آیت الله حائری، حوزه قم را با سبک و سیاق جدید ایجاد کرد و طبیعی است که مشکلات فراوانی در این مسیر وجود داشته و علاوه بر آن امور داخلی حوزه نیز باید توسط ایشان مدیریت می شد.

مدیر مرکز خدمات حوزه علمیه اصفهان عنوان کرد: این حوزه با حضور شخصیتی هم چون آیت الله بروجردی قوام بیشتری یافت و شعاع نفوذ آن گسترده تر شد و با سایر نهادهای علمی و دینی و مسلمانان در کشورهای دیگر ارتباط برقرار کرد و حتی با نهادهای دینی سایر ادیان آسمانی ارتباط پیدا کرد و مبلغین مبرزی را به نقاط مختلف جهان اعزام نمود و برد فراملی حوزه را با نگاه وسیعی که داشت تقویت کرد.

وی خاطرنشان کرد: جمله ای منقول از حضرت امام(ره) است که می فرماید: "اگر آیت الله شیخ عبدالکریم حائری در حال حاضر بودند همان کاری را انجام می دادند که من انجام دادم و تاسیس حوزه علمیه در آن روز از جهت سیاسی کمتر از تاسیس جمهوری اسلامی در امروز نیست".

حجت الاسلام و المسلمین باطنی با تاکید بر شرایط حوزه علمیه در سده جدید تصریح کرد: سده دوم حوزه علمیه قم که ام القرای جهان اسلام است باید سده ای همراه با تحولات و تغییراتی باشد.

وی اظهار کرد: شرایط زمانی و مکانی و مسائل منطقه ای و جهان و ظهور و بروز نحله های فکری متفاوت و بروزرسانی شیوه های تبلیغی، علمی و فرهنگی نهادهای مذهبی در ادیان آسمانی، وضعیت را به گونه ای متغیر کرده که حوزه در سده دوم باید برای نسل امروز برنامه جامع و متناسب با شرایط روز داشته باشد.

وی با اشاره به لزوم تربیت نسلی نو در حوزه علمیه با بهره گیری از شیوه های ترکیبی، گفت: در گذشته تمرکز بر تربیت فقیه، اصولی و حکیم و در مباحث اعتقادی و کلامی تربیت متخصصان در این امور بود، اما در شرایط جدید باید تربیت ترکیبی اتفاق بیافتد.

وی اضافه کرد: یعنی فقه و سواد رسانه، فقه و هوش مصنوعی و فقه و مسائل نوپیدای امروز که زندگی بشر را تحت تاثیر قرار داده باید مدنظر باشد، بنابراین رسالت حوزه با پیشینیه ای که مبتکر آن آیت الله حائری بود باید نقطه اوج جدیدی را هدف گذاری کند و بتواند پاسخگوی نیازهای امروز جامعه در مواجه با فرهنگ های وارداتی و بیگانه باشد.

انتهای پیام. /

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha