حجتالاسلام والمسلمین دعائی، رئیس موسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه از مشهد، پیام اخیر رهبر معظم انقلاب به مناسبت یکصدمین سالگرد بازتأسیس حوزه علمیه قم را نقشهای جامع و الهی برای آینده حوزههای علمیه توصیف کرد و گفت: این پیام بازتابدهنده اهمیت نقش حوزههای شیعی در پاسداری از انقلاب اسلامی و استمرار حکمرانی دینی است.
حوزههای علمیه؛ از «علت محدثه» تا «علت بقاء» انقلاب
وی با بیان اهمیت تعیینشده برای حوزههای علمیه از سوی رهبر معظم انقلاب افزود: رهبر عظیمالشأن انقلاب اسلامی در این مقطع، بهعنوان رهبر نهضت جهانی اسلام، بر این باورند که همانطور که حوزههای شیعی آغازگر انقلاب و نهضت علیه نظام سلطنت و طاغوت بودند، امروز نیز باید بهعنوان عامل بقای انقلاب و گسترش حکمرانی اسلامی ایفای نقش کنند.
حجتالاسلام والمسلمین دعائی، با اشاره به محتوای جامع و استراتژیک پیام رهبر انقلاب، تصریح کرد: این بیانیه با نگرشی بدیع، آرمانی و الهی افقی روشن و روبهجلو را برای حرکت حوزههای علمی ترسیم میکند و نقشی کلیدی در ارتقای جایگاه حوزههای علمیه شیعی در میان جوامع اسلامی ایفا خواهد کرد.
فقه شیعه، سنگ بنای حکمرانی اسلامی
رئیس موسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام، فلسفه انقلاب اسلامی را در اجرای کامل احکام اسلامی در همه عرصههای حکمرانی دانست و یادآور شد: انقلاب اسلامی سبب شد تا فقه بهعنوان برنامهای برای زندگی روزمره مطرح شود و مدل حکمرانی دینی اسلامی، بر اساس اصول عینی اسلام، در کشور محقق شود.
وی افزود: فقه شیعه باید با نوآوریهای لازم، تولید نظامهای دینی در عرصههای تمدنی و پشتیبانی از این نظامها را بر عهده گیرد. قرائت حداکثری از اسلام باید زیربنای حکمرانی قرار گیرد، و این مسئله یک واجب عینی برای حوزهها است.
لزوم تولید نظریات پیشرو در حکمرانی اسلامی
حجتالاسلام والمسلمین دعائی با اشاره به تأکیدات مکرر رهبر معظم انقلاب بر نیاز جدی به مدلهای نوین حکمرانی اسلامی، تصریح کرد: رهبر انقلاب، تولید نظریات پیشرو و متناسب با حکمرانی ناب اسلامی را بهعنوان یکی از مهمترین وظایف برزمینمانده حوزههای علمیه عنوان کردهاند. این امر، اوج مأموریت نوآورانه حوزهها است و اهمیت بسیاری دارد.
تبلیغ اثربخش و تربیت توانمند مبلغین
وی همچنین افزود: رهبر معظم انقلاب در پیام خود، تبلیغ دین را مهمترین وظیفه حوزههای علمیه میدانند. از این رو، حوزهها باید به تربیت مبلغینی کارآمد برای ارائه مدلهای کاربردی دین در سطوح مختلف جامعه اسلامی بپردازند. در شرایطی که سلطه رسانهای دشمن و هجوم فرهنگی، اجتماعی و سیاسی علیه اسلام شدت گرفته است، مدافعان دین نیازمند مهارتهای تبلیغی و اخلاص هستند تا بتوانند اثرگذار ظاهر شوند.
دستاوردهای مؤسسه در تربیت محققین و تولید مدلهای حکمرانی
مدیر موسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام، با تشریح فعالیتهای این مؤسسه، تصریح کرد: مؤسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام از سال ۱۳۸۶ تاکنون، مبتنی بر بیانیههای رهبر انقلاب، در زمینه تربیت محققین، مبلغین و تولید نظریههای حکمرانی اسلامی در عرصههای مختلف از جمله نظامهای سیاسی، تعلیموتربیت، خانواده و غیره فعالیت کرده است. این مؤسسه صدها مدل کاربردی تولید کرده و آنها را در اختیار مسئولین فرهنگی کشور قرار داده است.
حجتالاسلام والمسلمین دعائی ابراز امیدواری کرد که پیام الهامبخش رهبر انقلاب بتواند تحول محتواهای علمی حوزه، بهویژه در دروس خارج و فعالیتهای نخبهمحور حوزهها، را تسریع کند و زمینهساز تولید علم دینی و تولید مدلهای حکمرانی اسلامی شود.
نظر شما