سه‌شنبه ۱۳ آبان ۱۴۰۴ - ۰۱:۰۲
تأکید بر شناخت فلسفی و عرفانی امام خمینی(ره) در نشست استکبارستیزی تبریز

حوزه/ در نشست هم‌اندیشی استکبارستیزی در دانشگاه تبریز، رئیس موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره) با انتقاد از مخالفان عرفان و فلسفه، تأکید کرد: شناخت واقعی امام تنها از طریق درک تلفیق فقه، فلسفه و عرفان در منظومه فکری ایشان ممکن است.

به گزارش خبرگزاری حوزه از تبریز، حجت الاسلام و المسلمین علی کمساری، رئیس مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س)، روز دوشنبه ۱۲ در نشست هم‌اندیشی با موضوع استکبارستیزی در مکتب امام خمینی(ره) که در دانشگاه تبریز برگزار شد، با اشاره به هم‌زمانی مناسبت‌های ملی و مذهبی در روزهای اخیر، بر اهمیت پرداختن به معرفت‌شناسی و شناخت عمیق اندیشه امام خمینی(ره) تأکید کرد و گفت: ۱۳ آبان به عنوان روز مبارزه با استکبار جهانی و روز دانش‌آموز فرصت مناسبی برای بازخوانی سیره و مبانی فکری امام راحل است که همواره بر استقلال، آزادگی و معنویت تأکید داشتند.

وی امام خمینی(ره) را یک فیلسوف دینی عنوان کرد و گفت: امام در عین حال که فقیهی اصولی و فیلسوفی برجسته بود، در عرصه عرفان نظری و عملی نیز در زمره قله‌های معرفتی جهان اسلام قرار داشت.

وی افزود: امام خمینی(ره) نه‌تنها مرجع تقلید و فقیهی برجسته بود، بلکه فیلسوفی دینی و عارفی نظری نیز به شمار می‌رفت. ایشان افزون بر آثار فقهی و اصولی چون تحریر الوسیله و کتاب استصحاب، در زمینه فلسفه اسلامی نیز آثار و تدریس‌های مهمی داشتند، متأسفانه بخش فلسفی اندیشه امام در سایه فقاهت ایشان کمتر مورد توجه قرار گرفته است.

حجت الاسلام و المسلمی کمساری ادامه داد: فهم درست از تفکر امام، زمانی حاصل می‌شود که تلفیق فقه، فلسفه و عرفان در منظومه فکری ایشان درک شود، نمی‌توان از امام سخن گفت و نسبت او با عقل، عرفان و فلسفه را نادیده گرفت. کسانی که با عرفان و فلسفه مخالف‌اند، نمی‌توانند مدعی تداوم خط فکری امام باشند.

وی با اشاره به نقش تأثیرگذار امام در عرصه‌های علمی و سیاسی تأکید کرد و افزود: شناخت امام تنها در چارچوب سیاسی یا تاریخی ممکن نیست، باید به عمق معرفتی و روش‌شناسی اندیشه ایشان پرداخت تا بتوان تفکر انقلاب اسلامی را به درستی تبیین و تداوم بخشید.

وی تصریح کرد: امام خمینی(ره) در جوانی به مطالعه و تدریس متون دشوار عرفانی همچون آثار میرداماد می‌پرداخت. نقل است که در رؤیایی معنوی، مؤلف اثر به امام گفته بود این کتاب برای تدریس نگاشته نشده است، اما امام با تکیه بر استعداد و اشراق خود به تفسیر و آموزش آن همت گماشت. این سطح از تسلط بر عرفان نظری نشان از عمق شهود و فهم عرفانی ایشان دارد.

رئیس مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س)، با اشاره به اینکه سیره و سبک زندگی امام راحل نمونه‌ای از عرفان عملی بود، افزود: عرفان امام در رفتار، سادگی، تواضع، و خدمت به مردم جلوه‌گر بود.

وی افزود: امام خمینی(ره) در سخنرانی معروف خود در مدرسه فیضیه، با انتقاد از برخی برداشت‌های سطحی از اهداف انقلاب، تأکید کردند که نهضت اسلامی برای مجانی شدن آب و برق شکل نگرفته، بلکه رسالت اصلی آن، ساختن انسانِ متعالی و الهی است.

حجت الاسلام و المسلمی کمساری ادامه داد: شهیدانی چون باکری، همت، زین‌الدین و سردار سلیمانی در واقع رهروان همین مسیر عرفانی امام بودند. آنان با سلوک معنوی، ایثار و خدمت خالصانه، مراتب بالایی از شهود و قرب الهی را تجربه کردند و نمونه‌های عینی عرفان اجتماعی و انقلابی امام شدند.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha