پنجشنبه ۲۰ آذر ۱۴۰۴ - ۱۳:۵۸
نویسندگان تفسیری از تکرار بپرهیزند و به نوآوری روی آورند

حضرت آیت‌الله سبحانی در همایش ملی پرچمداران تفسیر قرآن کریم، نویسندگان تفسیری را به پرهیز از تکرار و روی‌آوری به نوآوری دعوت کردند و گفتند: بیان شفاهی تفسیر آسان است، اما نگارش آن مسئولیتی بزرگ دارد. مفسر باید گرهی بگشاید و نکته‌ای تازه عرضه کند تا اثرش جایگاه علمی و ماندگاری پیدا کند.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حضرت آیت‌الله حاج شیخ جعفر سبحانی تبریزی، از مراجع عظام تقلید، در همایش ملی «پرچمداران تفسیر قرآن کریم» که روز پنجشنبه ۲۰ آذرماه در مجتمع یاوران حضرت مهدی موعود(عج) قم برگزار شد به تبیین جایگاه قرآن به‌عنوان معجزه جاودانه پیامبر اسلام(ص) پرداختند.

ببینید:

تصاویر/ همایش ملی پرچمداران تفسیر

اعجاز ماندگار شریعت خاتم

معظم له با اشاره به تفاوت فضای فرهنگی و فکری دوران پیامبران پیشین، یادآور شد: در عصر موسی(ع) سحر و شعبده، در زمان عیسی(ع) طب و درمان و در دوره بعثت پیامبر اسلام(ص) فنون سخن و بلاغت رواج داشت؛ از این‌رو معجزات آنان متناسب با نیازهای فکری زمانه‌شان بود.

ایشان اظهار کردند: چون شریعت پیامبر اسلام(ص) شریعتی همیشگی است، تنها معجزه‌ای می‌تواند کارکرد واقعی داشته باشد که تا پایان تاریخ زنده بماند؛ و آن، قرآن کریم است که بشر و جن را به آوردن نظیر آن فراخوانده و تاکنون هیچ‌کس در این میدان موفق نشده است.

فیلم | توصیه های آیت الله العظمی سبحانی به مفسران قرآن

قرآن؛ معیار سنجش کتاب‌های آسمانی

این مرجع تقلید با اشاره به تعبیر «مُهَیْمِنًا عَلَیْهِ» در آیه ۴۸ سوره مائده خاطرنشان کردند: قرآن کریم افزون بر تأیید پیامبران پیشین، بر کتاب‌های آنان نیز سیطره و مرجعیت دارد.

حضرت آیت الله سبحانی ادامه دادند: اگر نسخه‌ای از تورات یا انجیل موجود، ادعای اصالت دارد، باید محتوای آن را با قرآن تطبیق داد، زیرا ناسازگاری‌های موجود در متون تحریف‌شده در مقایسه با قرآن به‌خوبی نمایان می‌شود.

ضرورت نوآوری در نگارش تفاسیر

معظم له در ادامه، نویسندگان تفسیری را به پرهیز از تکرار و روی‌آوری به نوآوری دعوت کردند و گفتند: بیان شفاهی تفسیر آسان است، اما نگارش آن مسئولیتی بزرگ دارد. مفسر باید گرهی بگشاید و نکته‌ای تازه عرضه کند تا اثرش جایگاه علمی و ماندگاری پیدا کند.

توجه دقیق به واژه‌شناسی قرآن

ایشان بخش دیگری از سخنان خود را به اهمیت بررسی دقیق مفردات قرآن اختصاص دادند و اظهار کردند: برخی واژه‌ها مانند «إله» در مواردی تنها به معنای «معبود» ترجمه می‌شود؛ در حالی که در بسیاری از آیات معنای صحیح آن «خدا» است. این‌گونه برداشت‌های نادرست می‌تواند فهم آیات را دچار خطا کند، ازاین‌رو تحقیق در واژه‌های قرآنی ضرورتی همیشگی است.

قرآن بر کتاب‌های پیامبران پیشین سیطره و مرجعیت دارد

گفتنی است، در این همایش جمعی از اساتید، روحانیون، فعالان قرآنی و مبلغان از سراسر کشور حضور داشتند. از هر استان چند تن از چهره‌های اثرگذار عرصه تفسیر به قم دعوت شده بودند تا ضمن ارائه گزارش از فعالیت‌های خود، به تبادل تجربه و برنامه‌ریزی مشترک برای گسترش جریان تفسیر در کشور بپردازند.

انتهای پیام

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha