جمعه ۲۸ آذر ۱۴۰۴ - ۱۳:۲۲
وحدت حوزه و دانشگاه؛ کلید پیوند عقلانیت و معنویت در مسیر تحقق تمدن نوین اسلامی

حوزه/ مدیر حوزه علمیه خواهران استان مازندران گفت: همزمان با ۲۷ آذر، سالروز شهادت آیت‌ الله دکتر محمد مفتح (ره)، بار دیگر ضرورت پیوند عقلانیت و معنویت به‌عنوان حلقه مفقوده تعالی تمدنی جوامع انسانی مورد تأکید قرار گرفت. پیوندی که در اندیشه انقلاب اسلامی و با تکیه بر هم‌گرایی حوزه و دانشگاه، زمینه‌ساز تحقق تمدن نوین اسلامی ایرانی و پاسخ‌گوی همزمان نیازهای مادی و هویتی جامعه است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از ساری، حجت الاسلام محمد جواد قائمی، مدیر حوزه علمیه خواهران مازندران، به مناسبت فرارسیدن روز وحدت حوزه و دانشگاه، اقدام به انتشار یادداشتی نمود. متن این یادداشت که با عنوان «وحدت حوزه و دانشگاه؛ نماد پیوند عقلانیت و معنویت در مسیر تعالی تمدنی» منتشر شده است بدین شرح می باشد:

27آذر ماه سالروز شهادت بزرگ مروج اندیشه‌های تمدنی اسلام، آیت الله دکتر مفتح (ره) است که تمام ثروت علمی و وجودی خویش را در مسیر ترویج دو عنصر «معنویت‌گرایی در کنار عقلانیت» برای تعالی جامعه خویش، مصروف داشته است. دو عنصر متلازم که هر نوع تحول برای رسیدن به زیست انسانی به‌عنوان خلیفة الله، در گرو تحقق آنان می‌باشد و خلأ این تلاقی و پیوند در سبک زیست اجتماعی، چیزی جز تاریکی و جمود اندیشه‌ای چه در مسیر زیست مادی صرف یا معنویت‌گرایی انحرافی به‌ دنبال نخواهد داشت. نمونه بارز آن در عصر شهید مفتح، گروه منحرف فرقان بوده که به بهانه ترویج و تکثیر آموزه‌های دینی تحت لوای «ایدئولوژی توحیدی» مرتکب بزرگ‌ ترین جنایات در حذف فیزیکی بزرگ‌ ترین منادیان توحید یعنی شهیدان مطهری، عراقی و دکتر مفتح شده اند. جمودی که موجب شد تا جامعه اروپا متاثر از عصر حاکمیت کلیسا به روی گردانی از دین در حسات اجتماعی و حکمرانی سیاسی سوق پیدا کنند.

نگاه به شکل‌گیری اندیشه‌ها و جریان‌های سیاسی اجتماعی دوران معاصر و عصر مدرنیته، گویای وجود یک مشکل به‌ ظاهر لاینحل متأثر از تفکرات و اندیشه‌های انحرافی دنیای کلیسا یعنی چگونگی ترسیم رابطه میان عقل و دین و به دیگر عبارت معنویت‌ گرایی و عقلانیت زیستی بوده‌ است. همان چیزی که موجب شد تا جوامع مختلف سیاسی و حتی اسلامی علی رغم آموزه ها و سیره نبوی در حکمرانی دینی، مسیر کمال و ترقی را در حذف دین از عرصه‌ی زیست اجتماعی و اتکاء به عقلانیت تجربی متأثر از نگرش سکولاریستی و حتی در برخی جوامع از طریق تفکرات لائیستی به حذف دین از حوزه اندیشه ای جامعه به‌ عنوان افیون توده‌ها، معنا و ترسیم کنند.

اما شکل‌گیری انقلاب اسلامی و ارائه الگوی تلاقی «معنویت‌گرایی و عقلانیت تمدنی» بر بستر اندیشه سیاسی ولایت فقیه، این حلقه مفقوده تمدنی را بار دیگر به حیات سیاسی جامعه بشری بازگردانید و متفکران شهیدی همچون دکتر مفتح به‌ دنبال بسط این نگاه بوده اند که چنانچه معنویت بدون عقلانیت و علم نمی‌تواند نتیجه ای فراتر از عصر کلیسا رقم بزند، عقلانیت بدون معنویت هم نمی‌تواند نتایجی بهتر از دو جنگ جهانی به تمدن بشری هدیه بدهد و آنچه که می‌توان برای زیست انسانی، ترقی و تعالی را به‌صورت توأمان به ارمغان بیاورد، پیوند ناگسستنی عقلانیت و معنویت از طریق هم‌گرایی دو قطب تولید کننده آن در جوامع سیاسی و ازجمله ایران اسلامی یعنی حوزه و دانشگاه است. تا از این طریق بتوانند درعین تأمین نیازهای مادی، پاسخ‌گوی نیازهای هویتی بر بستر معنویت‌گرایی باشند تا بار دیگر عصر تمدن نوین اسلامی-ایرانی، همچون عصر پسامدرنیسم شاهد شکل‌گیری بحران هویت به‌ عنوان زاییده زیست مدرن با زدودن معنویت از جامعه انسانی نباشیم.

از این‌ رو ضمن گرامی‌ داشت یاد و نام امام امت بعنوان مبتکر ایده اتحاد حوزه و دانشگاه و همچنین شهدای این عرصه و به‌ ویژه شهید مفتح (ره) از همه نخبگان حوزوی و دانشگاه درخواست می‌شود تا با عبور از حوزه‌ی گفتمانی، این پیوند را در عرصه حیات بشری و میدان عمل و تولید ثروت اجتماعی در مسیر تحقق تمدن نوین اسلامی ایرانی، محقق سازند، چرا که تجربه مشروطه، ملی شدن نفت و انقلاب اسلامی، نوید بخش و گویای قدرت عظیم این پیوند مبارک برای رقم زدن اتفاقات بزرگ تمدنی است.

انتهای خبر: 313/48

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha