شنبه ۴ مهر ۱۴۰۵ - ۱۵:۱۴
سبک مدیریتی شهید سلیمانی در سازمان‌های زیارتی مدل‌سازی و بومی‌سازی شود

حوزه/ امیدی‌نیا با تأکید بر ضرورت بهره‌گیری از الگوهای بومی در مدیریت سازمان‌ها، گفت: سبک مدیریتی شهید قاسم سلیمانی باید با شناسایی و استخراج مؤلفه‌های مدیریتی و اخلاقی، برای استفاده در سازمان‌های زیارتی مدل‌سازی و متناسب با مأموریت و اقتضائات این سازمان‌ها بومی‌سازی شود.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از مشهد، عبدالحسین امیدی‌نیا، مدرس و پژوهشگر توسعه اخلاقی مدیران و منابع انسانی، امروز شنبه ۴ مهرماه در نشست نخبگانی با موضوع سبک مدیریتی در سازمان‌های زیارتی که با محوریت بررسی الگوهای مدیریتی و رهبری در ساختارهای زیارتی در تالار شیخ طوسی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد، اظهار داشت: پیشنهاد این طرح، شناسایی، استخراج و مدل‌سازی مهارت‌های رهبری شهید قاسم سلیمانی و بررسی نحوه کاربست این الگو در سازمان‌های امروزی است.

وی افزود: سازمان‌ها برای حرکت در مسیر توسعه، علاوه بر بهره‌گیری از دانش‌های مدیریتی موجود، به الگوهای بومی و ملی نیاز دارند و شخصیت‌هایی مانند شهید سلیمانی می‌توانند به عنوان الگوهای عملی در این زمینه مورد مطالعه قرار گیرند.

امیدی‌نیا تصریح کرد: هدف این طرح، تکثیر رفتارهای فردی شهید سلیمانی نیست، بلکه شناسایی اصول و ویژگی‌های موفقیت مدیریتی وی، تبدیل این اصول به آموزه‌های سازمانی و تطبیق و بومی‌سازی آنها برای سازمان‌های مختلف است.

وی با اشاره به اولویت سازمان‌های زیارتی در اجرای این طرح، گفت: سازمان‌های زیارتی می‌توانند به عنوان یکی از عرصه‌های نخست اجرای این مدل مورد توجه قرار گیرند تا پس از بررسی و ارزیابی نتایج، امکان استفاده از آن در سایر سازمان‌های دولتی و خصوصی نیز فراهم شود.

سازمان؛ زمینه‌ساز رشد فضیلت‌های اخلاقی

مدرس و پژوهشگر توسعه اخلاقی مدیران و منابع انسانی با تأکید بر نقش محیط سازمان در شکل‌گیری رفتار کارکنان اظهار داشت: سازمان تنها محل انجام وظایف اداری نیست، بلکه می‌تواند زمینه‌ای برای تمرین و نهادینه‌سازی فضیلت‌های اخلاقی باشد.

وی ادامه داد: اگر کارکنان به صورت مستمر رفتارهایی مانند صداقت و امانتداری را تمرین کنند، این رفتارها به تدریج به ویژگی‌های پایدار فردی تبدیل می‌شود.

امیدی‌نیا خاطرنشان کرد: بر همین اساس، در این طرح تلاش می‌شود ویژگی‌های اخلاقی و رفتاری شهید سلیمانی از سطح مفاهیم کلی فراتر رفته و مشخص شود هر فضیلت چگونه می‌تواند در ساختار سازمانی تعریف، آموزش، ارزیابی و تقویت شود.

این پژوهشگر با بیان اینکه رهبری با مدیریت صرف تفاوت دارد، اظهار داشت: رهبر باید پیشگام باشد و به جای اینکه صرفاً از کارکنان بخواهد حرکت کنند، خود در مسیر حرکت پیشقدم شود.

وی ادامه داد: بر اساس مطالعات انجام‌شده در حوزه رهبری، اعتبار و آینده‌نگری از عناصر مهم رهبری هستند و صداقت و درستکاری، شایستگی و الهام‌بخشی نیز از ویژگی‌های اساسی رهبران موفق به شمار می‌روند.

امیدی‌نیا گفت: رهبر در سازمان باید چشم‌انداز و مأموریت را تبیین کند، ارزش‌های فردی و سازمانی را مشخص سازد، خط‌مشی ارائه دهد و به نیروی انسانی انگیزه ببخشد.

مدرس و پژوهشگر توسعه اخلاقی مدیران و منابع انسانی درباره مراحل اجرای طرح گفت: الگوبرداری از الگوی مدیریتی شهید سلیمانی در پنج گام شناسایی و انتخاب الگوی مناسب، تحلیل و استخراج اصول موفقیت، تطبیق و بومی‌سازی، بهبود و نوآوری و در نهایت اجرا، آزمون و یادگیری دنبال می‌شود.

وی ادامه داد: در مرحله نخست، ابعاد مختلف سبک رهبری بررسی و مستند می‌شود؛ سپس منابع آموزشی تدوین شده و این الگو در دوره‌های آموزشی برای مدیران و کارکنان ارائه خواهد شد.

امیدی‌نیا با تأکید بر ضرورت پایش مستمر اجرای طرح اظهار داشت: هدف این نیست که یک دوره آموزشی برگزار شود و پس از پایان آن، فرآیند متوقف شود، بلکه باید سازوکارهای توسعه، ارزیابی و بازآموزی طراحی شود تا الگوی مدیریتی به صورت مستمر در سازمان نهادینه شود.

امیدی‌نیا با اشاره به اهداف این طرح گفت: ایجاد یک رهیافت سازمانی برای حفظ و تعالی الگوهای ملی، بومی‌سازی دانش مدیریت بر اساس الگوهای شاخص داخلی، تربیت مدیران راهبر، کمک به شکل‌گیری سازمان‌های فضیلت‌محور و تقویت همدلی و همکاری در محیط سازمان از جمله اهداف این طرح است.

وی افزود: ارتقای توان مدیران در حل تعارضات، افزایش سرمایه اجتماعی، بهبود روابط سازمانی و توجه به رشد فردی و حرفه‌ای مدیران و کارکنان نیز در این چارچوب دنبال می‌شود.

پژوهش‌های مدیریتی باید عملیاتی شوند

این پژوهشگر با تأکید بر ضرورت عملیاتی شدن پژوهش‌های مدیریتی گفت: مطالعات علمی درباره سبک رهبری شهید سلیمانی ارزشمند است، اما این مطالعات زمانی می‌تواند در سازمان‌ها اثرگذار باشد که نتایج آن به مدل‌های اجرایی، آموزشی و قابل ارزیابی تبدیل شود.

امیدی‌نیا افزود: اگر یکی از ویژگی‌های شهید سلیمانی اعتمادسازی بوده است، باید مشخص شود اعتماد چگونه در یک سازمان ایجاد می‌شود، چه رفتارهایی موجب تقویت آن می‌شود و چگونه می‌توان میزان اعتماد در روابط مدیر و کارکنان را ارزیابی کرد.

وی ادامه داد: در این طرح تلاش می‌شود ویژگی‌های مدیریتی و اخلاقی شهید سلیمانی به زبان سازمانی ترجمه و برای محیط‌های متفاوت، از سازمان‌های زیارتی تا مجموعه‌های دولتی و خصوصی، قابل استفاده شود.

این پژوهشگر با اشاره به اهمیت شیوه تعامل مدیران با کارکنان اظهار داشت: مدیریت مؤثر صرفاً مبتنی بر دستور، تهدید یا اجبار نیست و مدیر باید محیطی ایجاد کند که کارکنان در آن احساس تعلق، ارزشمندی، امنیت، اختیار و امکان رشد داشته باشند.

وی افزود: در رویکردهای جدید مدیریتی، نقش مدیر صرفاً صدور دستور نیست، بلکه ایجاد محیطی است که زمینه انگیزه، مشارکت و مسئولیت‌پذیری کارکنان را فراهم کند.
انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha