پنجشنبه ۶ خرداد ۱۳۸۹ - ۲۱:۵۳
تفاوت اخلاق عملی و نظری بررسی شد

دهمین جلسه درس تفسیر حضرت آیت‌الله موسوی‌اردبیلی پیرامون جایگاه اخلاق شب گذشته در دفتر معظم‌له در قم تشکیل شد.

به گزارش مرکز خبر حوزه، حضرت آیت‌الله موسوی‌اردبیلی پیرو مباحث گذشته خود در مورد علم اخلاق اظهار داشتند: همان‌گونه که فلسفه و عرفان را به نظری و عملی تقسیم می‌نمایند، اخلاق را هم به اخلاق عملی و نظری تقسیم نموده‌اند و البته اصالت؛ با اخلاق عملی است و از طریق آن می‌توان مدارجی را کسب نمود.

ایشان با اشاره به ابعاد مختلف علم اخلاق گفتند: اخلاق سنتی که با دسته‌بندی آیات و روایات سروکار دارد و به بحث پیرامون قرآن مجید می‌پردازد، معتبرتر از سایر جنبه‌های علم اخلاق می‌باشد و مجموعه‌ ورام و کتاب‌های شیخ صدوق از این دسته کتاب‌ها است.

معظم‌له با بیان جنبه‌های اخلاق فلسفی خاطرنشان کردند: در اخلاق فلسفی به روایات کمتر اشاره کرده‌اند و مبانی بحث خود را از ارسطو و افلاطون گرفته‌اند که تهذیب اخلاق و اخلاق ناصری از مواردی است که در آن به اخلاق فلسفی پرداخته می‌شود.

ایشان با اشاره به اثرات علم اخلاق و نحوه آموزش آن تاکید کردند: اخلاق عملی را به خوبی می‌توان در قرآن و روایات ائمه هدی (ع) و مثلاًً کتاب مکارم‌الاخلاق دنبال کرد، ولی کتاب‌های دیگر غیر دینی به خوبی نمی‌توانند متعلم را به مقصود اخلاقی نائل کنند.

حضرت آیت‌الله موسوی‌اردبیلی اظهار داشت: بسیاری از علمای اخلاق معتقدند متعلم باید ابتدا فلسفه بداند تا اخلاق را بفهمد، مثلا شرح هدایه میبدی که به نقد و تفسیر فلسفه اسلامی می‌پردازد و از قرن نهم هجری قمری نوشته شده را در این زمینه راهگشا می‌دانند که البته این سخن را می‌توان قبول کرد.

معظم‌له در پایان خاطرنشان کردند: فقهای علم اخلاق بیشتر آیات و روایات را مدنظر دارند که از آن جمله می‌توان، به سوره‌های لقمان و فرقان اشاره نمود و مسلماً پیرو آموزش‌های علم اخلاق، مجاهده و سیر و سلوک اسلامی در کسب فهم روشن از این علم، لازم و ضروری است.

 


انتهای پیام

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha