حجت الاسلام و المسملین غلامرضا شریفی در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری «حوزه» با تشریح فعالیت های معاونت تبلیغ حوزه علمیه استان قم با اشاره به فضای کاری این معاونت افزود: جذب، گزینش، آموزش، اعزام، سرکشی، بازرسی و نظارت و در نهایت گزارش گیری از فعالیت طلبه ها و بخش دیگر فعالیت این معاونت اجرای طرح های جذب و ارائه الگوهای رشد و تعالی برای طلاب و مبلغین می باشد.
* طرح بینات موظف به تربیت سالی 50 مبلغ است
معاون تبلیغ حوزه علمیه استان قم با بیان اینکه ده ها طرح و برنامه از سوی این معاونت در مدارس استان در حال اجرا است، گفت: طرح بیّنّات یکی از برنامه هایی می باشد که توسط این معاونت از سال 91 آغاز شده و به دلیل انسجام و برنامه ریزی منظم به منظور ادامه این طرح، از آن با عنوان « دوره های بینّات » نام می برند.
حجت الاسلام والمسلمین شریفی ادامه داد: اهمیت این طرح در این است که اکثر مدیران مدارس و بزرگان حوزه از آن به عنوان طرحی جامع و موفق یاد می کنند و به طوری که طلاب مقدمات و سطوح عالی می توانند به نحو احسن از آن بهره ببرند.
این محقق و پژوهشگر حوزه با اشاره به محاسن این طرح اظهارداشت: در حوزه فراخور سال تحصیلی طلاب و به تناسب توان علمی آنها برنامه ریزی صورت می گیرد، یکی از زیبایی های این طرح، آموزش هاش مخصوص است که هر یک از طلاب در هر پایه و سطوحی که باشند می توانند از خروجی های این طرح استفاده کنند.
وی گفت: این طرح دارای مواد آموزشی زیادی در حد نیاز طلاب می باشد به طوری که از طرفی کارهای خواسته شده بر حسب توان علمی طلاب بوده و چیزی خارج از توان ایشان نیست.
معاون تبلیغ حوزه علمیه استان قم افزود: در این طرح هر مدرسه در دوره آموزشی بلند مدت از پایه سوم و در سفیران هدایت از سال اول موظفند 50 مبلغ در طول سال تربیت کنند و همچنین ماهیانه 60 ساعت فعالیت تبلیغی در محیط پیرامونی خود داشته باشد.
حجت الاسلام والمسلمین شریفی ادامه داد: بیشترین زمان برای برادران 60 ساعت است، تا به درس و بحث آنان لطمه ای نزند، دوم اینکه از فضای تبلیغی هم دور نشوند، ما در صدد هستیم طلاب در کنار علم آموزی به فن بیان نیز مسلط شوند.
وی بیان داشت: اگر در سال های سوم و چهارم مدارس بلند مدت، ارزیابی کار تبلیغی طلبه بر حسب توانایی علمی طلاب است، در مدارس سفیران هدایت به دلیل آنکه از دیپلم پذیرش می شوند، ارزیابی فعالیت تبلیغی آنها از سال اول و دوم آغاز می کنیم.
وی یادآور شد: در سال گذشته ما در طرح بینات 500 نفر جذب کرده ایم، 370 نفر مجوز اعزام دریافت کرده اند.
حجت الاسلام و المسلمین شریفی با بیان اینکه اکثر مبلغین این طرح از پایه سه به بالا می باشند، اظهارداشت: تعدادی که در روند اعزام قرار گرفتند، 142 نفر و افراد مستقر تبلیغی هم 75 نفر می باشند.
وی گفت: ما در این طرح به طور مرتب بحث نظارت و ارزیابی را داریم و با توجه به اینکه از نظر تبلیغی قم را به چهار منطقه تقسیم کرده ایم، به صورت ماهیانه جلساتی را با چهار مبلغ مربوط به این مناطق برگزار می کنیم تا در خصوص نقل تجربه و آموزش های ضمن تبلیغ اقداماتی انجام شود.
38 مدرسه داری معاون تبلیغ هستند
معاون تبلیغ حوزه علمیه استان قم در بخش دیگری از سخنانش بر اهمیت گسترش و رشد طرح بینات تاکید کرد و افزود: متاسفانه برای اینکه شاهد رشد این طرح در فضای مدارس حوزه باشیم، با یک سری مشکلات مواجه هستیم که مهمترین آن عدم برخورداری مدارس از معاون تبلیغ است.
حجت الاسلام والمسلمین شریفی ادامه داد: برای اینکه بتوانیم در مدارس حوزه این طرح را به نحو احسن پیش ببریم، با جلساتی که با آیت الله حسینی بوشهری و حجت الاسلام والمسلمین فرخ فال داشتیم، مقرر شد، مدارس علمیه یک نفر از نیروهای رسمی خود را برای پیگیری مسائل معاونت تبلیغ انتخاب کند و بحمدلله تا کنون حدود38 مدرسه دارای معاون تبلیغ شده اند.
معاون تبلیغ حوزه علمیه استان قم به وظایف معاونین تبلیغ مدارس اشاره کرد و گفت: تمامی برنامه های جذب، گزینش، اعزام و حتی مکان یابی با خود معاونت مدرسه می باشد، ولی کار سرکشی و نظارت با معاونت استان است.
وی به برنامه های دیگر طرح بیّنات اشاره کرد و افزود: در طرح بینات یکی از مسائلی که دیده شده گروه های تبلیغی هستند، برخی از طلاب دوست دارند به صورت گروهی تبلیغ کنند، کسانی که بیشتر از 7 نفر باشند می توانند با برگزاری دوره های آموزشی و اخذ مجوز پایان دوره به فعالیت خود از سوی معاونت تبلیغ حوزه رسمیت داده و کار گروهی خود را آغاز کنند.
معاون تبلیغ حوزه علمیه استان قم بیان داشت: این گروه تبلیغی می توانند با بینات همراه باشند و هم می توانند گروهی به منظور فعالیت های تبلیغی به شهرستان ها سفر کنند.
تشکیل 25گروه تبلیغی تخصصی
حجت الاسلام والمسلمین شریفی ادامه داد: مساله دیگر فعالیت گسترده گروه های تبلیغی با گرایش و موضوع خاص است که تخصص آنها بیشتر حول مسائل اعتقادی و نحله های انحرافی است و از آن جمله می توان به گروه های ضد وهابیت، بهائیت، تصوف، عرفان های نوظهور و .. اشاره کرد.
وی گفت: فعالیت تخصصی پیرامون جوانان، نوجوانان، مساجد، آموزش و پرورش و دانشگاهیان را دیگر فعالیت های این گروه های خاص است.
معاون تبلیغ حوزه علمیه استان قم ادامه داد: رصد و ارزیابی همه گروه های تبلیغی توسط این معاونت انجام می گیرد و در صورت نیاز اساتید متخصص و زبده را برای به آنان معرفی می کنیم.
در تبلیغ از رویکرد و نظام مشخصی تبعیت می کنیم
وی بر ساماندهی، سازمان دهی و تبعیّت از دستورات و ارائه نظامی مشخص برای امر تبلیغ طلاب در رویکردهای مختلف تاکید کرد و افزود: معاونت تبلیغ با شناسایی و ارزیابی مبلغین ممتاز و نوآور جلساتی را هر دو ماه یکبار با حضور آنان برگزار می کند.
حجت الاسلام و المسلمین شریفی گفت: انتقال تجربیات و همچنین بیان مشکلات موجود در منطقه و ارائه راه حل های متناسب از جمله مباحث مطرح شده در این جلسات است که تا کنون دو جلسه برگزار کرده ایم.
خلاقیت، ابتکار و نوآوری شاخص های ارزیابی طلاب است
وی در خصوص نحوه ارزیابی و ملاک ممتاز بودن طلاب مبلغ تصریح کرد: معاونت تبلیغ حوزه علمیه قم به منظور ارزیابی و سنجش طلاب مبلغ شاخص های متعددی را مورد نظر قرار داده که از جمله آن ها علاوه بر فعالیت ها و کارکردهای بیرونی توجه به « توانایی، خلاقیت، ابتکار و نوآوری » طلاب مبلغ است.
وی ادامه داد: تاکنون 25 گروه تخصصی تشکیل پرونده داده اند و 20 گروه مجوز فعالیت دارند، تعداد گروههای که از طرف ما اعزام شده اند نیز 6 گروه می باشند که طبق روال هر ماه جلساتی ( 5 جلسه) برای نقل تجربیات، همفکری و ارائه دستورالعمل هایی اجرایی برگزار کرده ایم.
مبلغین در فعالیت های خود کاملا به روز هستند
معاون تبلیغ حوزه علمیه استان قم ادامه داد: مبلغان در کنار ارائه مسائل تبلیغی خود پیرامون احکام، پاسخ گویی به شبهات، مسائل اعتقادی در خصوص دغدغه مقام معظم رهبری و مراجع تقلید آگاهی بخشی می کنند و بدون تردید در خصوص مسائل روز جامعه در حوزه های مختلف به ویژه سیاسی بحث می کنند.
حجت الاسلام والمسلمین شریفی افزود: همانطور که مقام معظم رهبری، پدرانه رهبری می کنند، ما هم به طلاب سفارش می کنیم، باید کار پیامبرانه انجام دهید و بگذارید دوست و دشمن از نعمت وجودی شما بهره مند شوند و شما میان افراد مستمع تبعیض قائل نشوید، این خصوصیات خودشان است که پدرانه و پیامبر گونه عمل می کنند، بنابراین مبلغین باید به گونه ای رفتار کنند که افراد را جذب شوند و نه دفع.
وی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه یکی از مسائلی که باید روی آن کار کنیم، جوانان و دانش آموزان می باشند ادامه داد: طرح مدارس امین از سال 88 با مشکلات زیادی آغاز به کار کرد بطوریکه فعالیت رسمی آن از سال 91 با 11 مدرسه و 11 مبلغ شروع شد.
حجت الاسلام والمسلمین شریفی بیان داشت: در مدارس امین از طرف حوزه علمیه طلبه هایی را داریم که با جذب و گزینش، همچنین مصاحبه ای مجدد و گذراندن دوره ای تخصصی قبل از ورود به مرحله تبلیغی مورد آموزش قرار می گیرند.
وی عنوان کرد: این طرح از سال 91 با 11 مدرسه شروع شد، سال 92 به100 مدرسه ، 93 به 135 مدرسه و امسال 140 مدرسه رسیده است.
درخواست 480 مبلغ برای مدارس امین
وی ادامه داد: در روزهای نخست برای ورود به مدارس با مشکل روبرو بودیم، اما امسال سازمان آموزش و پرورش استان قم تقاضای اعزام 480 طلبه برادر و خواهر را از ما داشته و این چیزی جزء تخصص، تعهد و نظارت دقیق معاونت تبلیغ حوزه علمیه استان قم نیست که توانسته اعتماد مدیران و اولیایی دانش آموزان را جلب کند.
حجت الاسلام والمسلمین شریفی گفت: نظارت دقیق، کوچکترین نارضایتی توسط مدیر یا طلبه سریعا از سوی ما پیگیری می شود و فضای دوستی را فراهم کرده ایم.
200 مبلغ طرح انس و معرفت تربیت کرده ایم
معاون تبلیغ حوزه علمیه استان قم در بخش دیگری از فعالیت های این معاونت ادامه داد: همکاری با ستاد همکاری های حوزه و وزارت آموزش و پرورش که به طرح «انس و معرفت» مشهور شده است از دیگر اقدامات تبلیغی این معاونت می باشد.
حجت الاسلام والمسلمین شریفی گفت: در این طرح، با برگزاری دوره های متعددی آموزش تلاش می کنیم تا اگر مرکز آموزشی به مناسبت های مختلف اقدام به برپایی جلسات پرسش و پاسخ کردند، از سوی معاونت تبلیغ استان طلاب مبلغی که پیش از این در طرح « انس و معرفت» ثبت نام کرده اند، بتوانند به این مراکز آموزشی اعزام شوند.
معاون تبلیغ حوزه علمیه استان قم با بیان اینکه در کلیه طرح های اجرایی، هزینه ها توسط حوزه های علمیه پرداخت می شود، افزود: از شرایط پذیرش طلاب در این طرح پشت سر گذاشتن حداقل سطح دوره می باشد که پس از حضور در دوره های آموزشی تخصصی و ارتقای توانمندی علمی ، برای حضور در طرح « انس و معرفت » معرفی می شوند.
وی، جذب طلاب طرح « انس و معرفت » توسط آموزش و پرورش را از خروجی های این طرح عنوان کرد و افزود: با توجه به توانایی و خلاقیت مبلغین حاضر در مراکز آموزشی، با مساعدت سازمان آموزش و پرورش بسیاری از این مبلغین به عنوان نیروهای پرورشی، معلم و استاد جذب سیستم آموزشی کشور شده اند.
سامان دهی معنوی پاساژها و مراکز عمومی خرید
معاون تبلیغ حوزه علمیه استان قم ادامه داد: با موافقت مدیران حوزه، تصمیم بر آن شده کار تبلیغی و فرهنگی مناسبی در اماکن عمومی، پاساژها و مراکز عمومی خرید انجام شود و ساماندهی در این زمینه صورت بگیرد.
در طول دو هفته 15 مرکز خرید قم دارای امام جماعت شد
وی افزود: به لطف خدا کار را با مراکز خرید خیابان صفاییه، جانبازان و کوثر شروع کردیم و در طول دو هفته در 15 پاساژ امام جماعت گذاشتیم، در حال حاضر تمامی پاساژها حتی فروشگاه های زنجیره ای قم هم از مبلغ بهره مند هستند.
معاون تبلیغ حوزه علمیه استان قم ادامه داد: با گذشت زمان، خود پاساژها و مراکز خرید عمومی از ما درخواست اعزام طلبه مبلغ مستقر کردند، همچنین بنا به درخواست مدیریت و پرسنل برخی فروشگاه ها مبنی بر اینکه در فصل زمستان یک نماز جماعت برای عموم و یک نماز جماعت هم برای کارکنان اقامه گردد.
در حال احیای فقه بازار هستیم
معاون تبلیغ حوزه علمیه استان قم گفت: در قدیم بسیاری از بازاری ها در ابتدای صبح، اول می آمدند حوزه، درس مکاسب می خواندند بعد به کسب و کار خود مشغول می شدند.
وی بیان داشت: برخی از بازاری های ما جزء اساتید بودند، طبق دستوری که آیت الله العظمی صافی دادند و پیگیری آیات مقتدایی، بوشهری و حجت الاسلام والمسلمین فرخ فال مدتی است این اقدام مبارک به صورت محدود در مسجد مرحوم میانجی کنار پاساژ موسی بن جعفر(ع) از ساعت 8و30 دقیقه و پنجشنه ها از ساعت 13 به مدت 45 دقیقه در پاساژ الزهرا(س) آغاز شده است.
معاون تبلیغ حوزه علمیه استان قم ادامه داد: در این منبرها سعی شده از اساتید شناخته شده و متخصص بهره ببریم که با استقبال خوب جوانان مواجه شده ایم.
اعزام مبلغ به روستاهای کمتر از هزار سکنه
وی در بخش دیگری از سخنانش به اعزام مبلغین به روستاهای کمتر از هزار سکنه در استان قم نیز اشاره کرد و افزود: در حال حاضر 15 روستا دارای شاخص های اعزام مبلغ طرح هجرت می باشد که از این تعداد 5 روستا دارای روحانی مستقر از سوی سازمان تبلیغات و 10 روستا با حمایت معاونت تبلیغ حوزه از نعمت روحانی مبلغ بهره مند شده اند.
حجت الاسلام والمسلمین شریفی ادامه داد: مبلغ طرح هجرت اعزامی از سوی حوزه همراه با خانواده، مستقر می باشندو در طول سال و همه ایام اقامه سه وعده نماز جماعت و پاسخگویی به سوالات و شبهات، احکام، عقاید را برای ساکنین روستا مطرح می کنند.
تبلیغ هایی که شبهای پنج شنبه و جمعه داریم
وی یادآور شد: تعدادی از روستاهای استان به دلیل عدم برخورداری از روحانی ما را بر آن داشت تا با استفاده از طرح بینات، تعداد زیادی از روستاهای محروم را تحت پوشش قرار می دهند که طلبه های طرح بینات هر پنج شنبه و جمعه برای تبلیغ در این روستاها حضور پیدا کنند.
بحث سیر مطالعاتی کتب شهید مطهری در حوزه قوت گرفته است
حجت الاسلام والمسلمین شریفی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اهمیت کتب مرحوم شهید مطهری و لزوم توجه طلاب به آن اظهارداشت: تاکید بزرگان و مراجع معظم تقلید پیرامون توجه به کتب شهید مطهری، حوزه را بر آن داشت تا کتب شهید مطهری را در کلیه مقاطع تحصیلی مورد توجه و استفاده قرار دهند.
وی ادامه داد: ما در دوره سیر مطالعاتی شهید مطهری سعی کردیم مراحل مطالعه را از کتب آسان به دشورا برنامه ریزی کنیم و در حال حاضر 70 کتاب شهید مطهری در حوزه مطالعه و مورد ارزیابی قرار می گیرد.
شرکت 2 هزار طلبه در دوره سیر مطالعاتی شهید مطهری
حجت الاسلام والمسلمین شریفی با بیان اینکه کلیه این کتب با 50 درصد تخفیف در اختیار طلاب قرار می گیرد، اظهارداشت: کتب شهید مطهری در سطح در طول شش سال و در سطوح عالی، در چهار سال مورد مطالعه و ارزیابی قرار می گیرند و بحمدلله امروز این طرح در 35 مدرسه علمیه قم در حال انجام می باشد و قریب به 2هزار طلبه در این طرح حضور دارند.
تجدید بیعت هزار طلبه در روز 9ربیع
معاون تبلیغ حوزه علمیه استان قم در ادامه تشریح فعالیت های این معاونت خاطرنشان کرد: از سال گذشته جلساتی را به منظور برپایی حرکتی عظیم در ایام ولایت عهدی امام زمان(عج) داشته باشیم، تا این روز همانند روزهای تولد امام(عج) با حضور گسترده مردمی همراه باشد، لذا با ثبت نام صدها نفر طلبه در مدرسه دارالشفا، فیضیه، منطقه مسکونی مهدیه و پردیسان به صورت کاملا نظام مند هزار طلبه را به منظور بیعت با امام عصر(عج) راهی مسجد مقدس جمکران کرده ایم.
حضور مبلغین در کمپ های ترک اعتیاد
حجت الاسلام والمسلمین شریفی در بخش دیگری از سخنان خود به معضل خانمان سوز اعتیاد و معتادین اشاره کرد و گفت: روحانیون و مبلغین حوزه علمیه به صورت مستمر و به مناسبت های مختلف با حضور در کمپ های ترک اعتیاد نسبت به فضای موجود در خصوص پاسخ به سوالات این بیماران اهتمام جدید دارند و در حال حاضر در سه کمپ ترک اعتیاد سه مبلغ دائمی داریم که با قوت هر چه تمام تر به وظیفه خود عمل می کنند.
مبلغین حوزه بر تدفین و غسل اموات در آرامستان ها نظارت دارند
وی به حضور فعال روحانیون مبلغ در قبرستان ها اشاره کرد و گفت: در حال حاضر 6 مبلغ حوزه علمیه قم به منظور پاسخگویی به سوالات و همچنین نظارت بر نحوه غسل اموات و اقامه نماز میتّ نظارت دقیق دارند.
انتهای پیام 313/17
گفت وگو : اکبر پوست چیان