شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024
کتاب «نقدی بر مدخل امام خمینی در دایرةالمعارف تشیع»

حوزه /دایرةالمعارف تشیع یکی از مشهورترین دایرةالمعارف های ایرانی در دوران استقرار جمهوری اسلامی است. مدخل امام خمینی در جلد هفتم این اثر قرار دارد که به قلم عمادالدین باقی نگارش یافته که به زودی نقدی بر این مدخل وارد بازار نشر می شود.

به گزارش خبرگزاری «حوزه»، دایرةالمعارف تشیع یکی از نخستین و مشهورترین دایرةالمعارف های ایرانی در دوران استقرار جمهوری اسلامی است. مدخل امام خمینی در جلد هفتم این اثر قرار دارد که به قلم عمادالدین باقی (سیاست‌مدار اصلاح‌طلب، و از اعضای ارشد بیت آیت الله منتظری) نگارش یافته و در سال 1378 انتشار یافته است.

این مدخل در اوج درگیری‌های سیاسی جریان آیت‌الله منتظری با انقلاب اسلامی، به نگارش درآمده و هم اینک بعد از 19 سال، برای نخستین بار مورد نقد و بررسی علمی قرار گرفته است.

عمادالدین باقی، پیش از این خود را شایسته دکترای «امام شناسی» معرّفی کرده و گفته بود:

«یک وقتی آقای صالحی نجفآبادی به من گفت باید به تو دکترای شناخت زندگی نامه امام خمینی  بدهند. مؤسسه نشر امام  هم وقتی ۲۰ سال پیش میخواستند پروژه زندگی نامه امام خمینی  را راهاندازی کنند، با این که میدانستند نگاه انتقادی دارم ولی آمدند و با من صحبت کردند، چون در آثار و افکار امام  و آقای منتظری غور وسیعی کرده بودم.»[1]

کتاب «نقدی بر مدخل امام خمینی در دایرةالمعارف تشیع» به قلم سهراب مقدمی شهیدانی نگارش یافته و از سوی بنیاد تاریخ پژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی، در 368 صفحه، و در 1000 نسخه در آستانه انتشار قرار گرفته است. نویسنده اثر خود را به یادگار امام خمینی، مرحوم حاج سید احمد خمینی تقدیم نموده است.

این اثر در هفت فصل مجزّا و بخش ضمائم، سامان یافته است. فصل نخست به معرّفی دایرةالمعارف تشیع و بیان ویژگی های کلی مدخل امام خمینی  اختصاص یافته است. در فصل دوّم به ارزیابی مباحث مربوط به زندگانی شخصی امام خمینی  پرداخته ایم. موضوع فصل سوّم نقد مطالب مربوط به وقایع نهضت، از آغاز تا پیروزی است و در فصل چهارم به ارزیابی مطالب مربوط به وقایع پس از پیروزی پرداخته شده است. فصل پنجم به نقد مباحث مرتبط با اندیشه سیاسی امام خمینی  اختصاص یافته که حاوی نقدهای جدّی و مطالب بسیار مهمی است. در فصل ششم، مدخل آیت اللّه سیّدمصطفی خمینی  _به ضمیمه مدخل امام_ مورد نقد و بررسی قرار گرفته و در فصل هفتم، بر واکاوی اشکالات ساختاری مدخل متمرکز شده ایم.

در این کتاب برخی شبهات و ابهاماتِ تاریخ انقلاب اسلامی برای نخستین بار مورد بررسی تفصیلی قرار گرفته و از این جهت، در کنار نقد گزاره های تاریخی، رویکردی ایجابی و اصلاحی نیز مدّ نظر بوده است لذا مخاطب با مطالعه این اثر، در واقع برخی فرازهای مهم تاریخ انقلاب اسلامی و زندگانی امام  خمینی  را به صورت عمیق و تحقیقی مورد مطالعه قرار می دهد.

یکی از ویژگی های این اثر، نقد همزمان برخی منابع تاریخی مرتبط با زندگانی امام خمینی است که به مناسبت موضوعات، مورد نقد قرار گرفته است. دایرةالمعارف بزرگ اسلامی و دایرةالمعارف مصوّر زندگی امام خمینی ، اثر جعفر شیرعلی نیا، بیش از سایر منابع مورد تمرکز و توجه نویسنده بوده است.  

مقدمی شهیدانی پیش از این اثر، کتاب «نقدی بر مدخل "خمینی، روح اللّه" در دایرةالمعارف بزرگ اسلامی» را  در سال 95منتشر کرد.

 

 

[1]. «منتظری با رهبری آیتالله خامنهای مشکلی نداشت»؛ بازنشر گفتگوی عمادالدین باقی با سازندگان مستند ‌‌‌‌«قائممقام». منتشر شده در:  9 آذر 1396، سایت تاریخ ایرانی: http://www.tarikhirani.ir

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha