به گزارش خبرگزاری«حوزه»، استاد محسن قرائتی در تفسیر نور به ارائه «نکات ناب» و «پیام های زیبای آیات قرآن کریم» پرداخته که حوزه نیوز در این نوشتار، آیه 83 سوره مبارکه آل عمران را در قالب مجموعه «قطره ای از دریا» ارائه می نماید.
* آيه
أَ فَغَيْرَ دِينِ اللَّهِ يَبْغُونَ وَ لَهُ أَسْلَمَ مَنْ فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ طَوْعًا وَ كَرْهًا وَ إِلَيْهِ يُرْجَعُونَ
* ترجمه
پس آیا آنها جز دین خدا (دینى) مى جویند؟ در حالى كه هر كه در آسمان ها و زمین است، خواه ناخواه فقط تسلیم اوست و به سوى او بازگردانده مى شوند.
* نکته ها
موجودات آسمان ها و زمین، همگى تسلیم خدایند. حتّى اگر در حال عادّى این سرسپردگى را كتمان كنند، در حال احساس خطر به ناچار دل به او مى سپارند. مؤمنان با میل و رغبت تسلیم او هستند، ولى همگان در زمان احساس خطر یا مرگ یا مغلوب شدن در جنگ و یا درماندن در استدلال، تسلیم او مى شوند.
همه ذرّات عالم، از كوچك ترین اتم تا بزرگ ترین كرات، همه تابع همان قانونى هستند كه خداوند بر آنها حاكم كرده است و هر لحظه مى تواند آن را تغییر دهد. [1]
امام صادق علیه السلام در مورد این آیه فرمودند: زمانى كه قائم علیه السلام قیام كند، تمام سرزمین ها شهادت «لا اله الاّ اللّه و محمّد رسول اللّه» سر خواهند داد. [تفسیر عیّاشى، ج1، ص183]
* پيام ها
1- انتخاب راه غیر خدا، با حركت هستى سازگار نیست. «أ فغیر دین اللّه یبغون و له اسلم»
2- حقیقت دین، تسلیم است. «أ فغیر دین اللّه یبغون و له اسلم...»
3- انسان، دائماً در جستجوى راه و روشى است و گرایش به مكتب در نهاد او قرار دارد. (جمله «یبغون» دلالت بر خواست و تمایل دائمى دارد)
4- اگر هستى تسلیم اوست، چرا ما تسلیم نباشیم؟ «له اسلم من فى السموات و الارض»
5 - در آسمان ها موجودات با شعور هستند. «من فى السموات» [2]
6- اگر پایان كار ما اوست، چرا از همان اوّل رو به سوى او نكنیم؟ «الیه یرجعون»
پی نوشت:
1) هنگام نوشتن این جملات در یك لحظه بدون دلیل خاصّى احساس كردم نصف سر و صورتم به شدّت درد گرفت. قلم را زمین گذاشتم، دست بر سر و محل درد كشیدم، لحظاتى گذشت یك مرتبه آرام شدم، با خود گفتم: آرى، تمام هستى در هر لحظه اى و به هر شكلى در دست خداست. حركت هر برگى و نوشتن هر كلمه اى بدون ارادهى او ممكن نیست.
2) پیامبر صلى الله علیه وآله فرمودند: مراد از «من فى السموات» ملائكه مى باشند. درّالمنثور، ج2،ص 254