پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024
خطبه حضرت زینب

حوزه/ رئیس اداره موزه آستان مقدس بانوی کرامت به نمایش بیش از ۱۰ اثر در رابطه با حضرت زینب سلام الله علیها در موزه فاطمی به معرفی یک تابلوی معرق از خطبه این حضرت در شام پرداخت .

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام محمدباقر مشکاتی رئیس اداره موزه حرم مطهر بانوی کرامت در گفت‌وگویی به مناسبت وفات حضرت زینب سلام الله علیها اظهار کرد: بیش از ده اثر تاریخی و هنری مرتبط با بانوی بزرگ اسلام در موزه فاطمی نگهداری می‌شود که برخی از آن‌ها در تالار عترت در حال نمایش است.

وی ادامه داد: یکی از آثار فاخر هنری موزه فاطمی تابلو معرق چوبی از متن خطبه حضرت زینب سلام الله علیها در شام است که متن کامل خطبه حضرت زینب به طور کامل در ۲۳ سطر متن عربی به خط نسخ و ۲۳ سطر ترجمه فارسی به خط نستعلیق در ابعاد قاب ۱۳۸ * ۲۰۵ سانتیمتر به صورت معرق اجرا شده است.

رئیس اداره موزه فاطمی با بیان اینکه این اثر متعلق به دوره معاصر و سال ۱۳۹۰ شمسی است، گفت: هنرمند و اهدا کننده این اثر استاد محمود خداداد است و قابل ذکر است که در تولید این اثر از چوب راش و سپیدار استفاده شده و برای ساخت آن حدود دو سال وقت صرف شده است.

وی افزود: حواشی روی قاب با اشعار ترکیب بند معروف محتشم کاشانی (باز این چه شورش است در خلق عالم است …..) تزئین شده که این اشعار ابتدا به روش معرق اجرا و سپس به شکل کتیبه بازوبندی به خط نستعلیق، روی حواشی قاب چسبانده شده است و در فواصل کتیبه‌های اصلی روی قاب نام یکی از ائمه معصومین (ع) مشاهده می‌شود.

مشکاتی در ادامه به توضیح و تشریح متن خطبه حضرت زینب سلام الله علیها در شام پرداخت که در ادامه می‌خوانیم؛

این خطبه غرّا، یکی از فصیح ترین و کوبنده‌ترین خطبه‌های تاریخ اسلام است؛ گویی تمام آن از روح بلند علی بن ابی طالب علیه السلام و شجاعت بی نظیرش تراوش کرده و بر زبان دخترش زینب کبری سلام الله علیها جاری شده که با همان زبان و همان منطق پدر سخن می‌گوید.

آنچه در اینجا می‌توان فهرست وار به آن اشاره کرد این است که این خطبه از هفت بخش مختلف که هفت هدف مهم را دنبال می‌کند، تشکیل شده است:

نخست این بانوی شجاع اسلام با چند جمله کوبنده، غرور یزید را در هم می شکند و با آیه‌ای از قرآن، موضعش را در پیشگاه خدا روشن می‌سازد و می‌گوید: هرگز بهره وری از حکومت و کاخ و ثروت را دلیل بر امتیاز الهی نگیر، تو از مصادیق کسانی هستی که خداوند آنها را به حال خود واگذارده تا پشت آنها از بار گناه سنگین شود، سپس آنها را از همه چیز ساقط کرده و به دوزخ می‌فرستد!

در بخش دوم رفتار پیغمبر اکرم (ص) را با اجداد یزید در فتح مکه که همه را مشمول عفو قرار داد با عمل زشت یزید که فرزند پیغمبر خدا (ص) را کشته و سرهای بریده و خاندان اسیر آنها را شهر به شهر می گردانْد، مقایسه کرده و مهر باطل بر پیشانی یزید می‌زند.

در بخش سوم، جمله‌های کفرآمیز یزید را یادآوری می‌کند و تاکید بر عدم ایمان او می‌نماید و اینکه به زودی به سرنوشت اشیاخ و اجدادش گرفتار شده و به جهنم واصل می‌شود.

سپس تاکید بر مقام والای شهیدان مخصوصاً شهدای خاندان پیغمبر (ص) در کربلا می‌کند و افتخار به وجود آنها را امتیاز بزرگ این خاندان می‌شمرد.

در بخش پنجم به حضور یزید در محکمه عدل الهی در قیامت اشاره می‌کند، در آن دادگاهی که قاضی آن خدا، خصم او پیغمبر اکرم (ص) و شاهدانش فرشتگان خدا هستند و پایان چنین دادگاهی روشن است.

سپس به تحقیر فوق العاده یزید می‌پردازد تا آن حد که می‌فرماید: اگر روزگار به من ستم کرد و مرا به صورت زنی اسیر پای تخت تو آورد، تصور نکنی من برای تو ارزشی قائلم، من تو را در حدی نمی دانم که مخاطب سخنانم باشی و اگر با تو سخن می گویم، از باب ناچاری است.

در آخرین بخش از سخنان خود نیز حضرت زینب سلام الله علیها خداوند را بر نعمت‌های بیکرانش بر خاندان نبوت سپاس می‌گوید که با رحمت و سعادت آغاز شد و با شهادت و کرامت پایان یافت.

مشکاتی در ادامه تشریح خطبه حضرت زینب سلام الله علیها در شام، گفت: یکی از نکات مهمی که حضرت زینب سلام الله علیها به یزید گوشزد می‌کند، بحث عفت و حیا است؛ حضرت با کمال شجاعت و همراه با آگاهی و متانت به یزد با عتاب گله می‌کند که زنان خود را در سراپرده نگه می‌داری و دختران پیامبر (ص) را از شهری به شهری می‌گردانی تا مردم آنها را تماشا کنند.

حضرت که در میان مردان به ضرورت تشخیص داد که باید بلند شود و به پا خیزد و رسالت اجتماعی و پیام کربلا را برساند، به یزید اعتراض می‌کند و یکی از اعتراض‌های او بحث عفت و رعایت حجاب زنان بنی هاشم است.

حضرت زینب (س) در عین اینکه از ولایت و امام زمان خود دفاع می‌کند در این فراز از سخنان در کنار رسوایی یزید و ظلم به اهل بیت (ع) از بحث حجاب و عفاف صحبت می‌کند و این نکته را به زنان مسلمان گوشزد می‌کند که همواره در هر شرایطی حتی شرایط اسارت یکی از نکات مهم حتی برای زنی که به رسالت اجتماعی می‌پردازد، بحث حجاب و عفاف است.

گفتنی است علاقه مندان به بازدید از موزه فاطمی می‌توانند همه روزه صبح و عصر از این موزه بازدید کنند و نشانی فضای مجازی موزه فاطمی نیز @haramqom_museum است.

  • تابلو معرق خطبه حضرت زینب(س) در موزه فاطمی

  • تابلو معرق خطبه حضرت زینب(س) در موزه فاطمی

  • تابلو معرق خطبه حضرت زینب(س) در موزه فاطمی

  • تابلو معرق خطبه حضرت زینب(س) در موزه فاطمی

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha