پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024
رضایی

حوزه / یک پیشکسوت تعزیه گفت: تعزیه به لحاظ غنای فنی از امتیازات بسیار بالایی سود می‌برد اما در کمال بی‌انصافی به گونه‌ای تبلیغ می‌شود که این هنر را عاری از داشته‌های علمی توصیف می‌کنند! در حالی‌که بزرگانی چون پیتربروک با دیدن تعزیه لب به تحسین آن گشوده‌اند

محمد رضایی پیشکسوت تعزیه در گفت‌وگو با خبرگزاری حوزه بیان کرد: نمایش آیینی تعزیه قدمت و ریشه ایرانی دارد که سال‌هاست مردم با آن خو گرفته و با آن ارتباط قلبی دارند . تعزیه مجالس متعدد دارد اما در میان تمامی مجالس آنچه روایت مظلومیت اباعبدالله (ع) است بیش از هر موضوعی برای مردم جذابیت دارد حتی دلبستگی به موضوع عاشورا برای خود تعزیه خوان نیز صدق می‌کند.

وی ادامه داد: تعزیه به لحاظ غنای فنی از امتیازات بسیار بالایی سود می‌برد اما در کمال بی‌انصافی به گونه‌ای تبلیغ می‌شود که این هنر را عاری از داشته‌های علمی توصیف می‌کنند! در حالی‌که بزرگانی چون پیتربروک با دیدن تعزیه لب به تحسین آن گشوده‌اند. در ضمن هرگاه تعزیه برای خارجیان و به ویژه اروپاییان اجرا شده استقبال از آن چشمگیر بوده است. من خود این مسئله را بارها تجربه کرده‌ام.

این تعزیه‌خوان در بخش دیگری از این گفت‌وگو تصریح کرد: تاثیرگذاری تعزیه روی مخاطب را با هیچ هنر دیگری نمی‌توان قیاس کرد. شما کدام هنر نمایشی را سراغ دارید که بارها داستانش بازگو شده باشد اما مخاطب هنوز با دیدن آن تحت تاثیر قرار می‌گیرد. این امر نشان می‌دهد علاقه تعزیه فراتر از یک کار هنری است و مردم با آن پیوند قلبی برقرار کرده‌اند، اما این این هنر آیینی آنگونه که باید حمایت نمی‌شود وگرنه تعزیه می‌توانست ابزاری برای اشاعه مفاهیم شیعی باشد.

رضایی تاکید کرد: تعزیه صرفاً هنر نمایشی نیست بلکه در آن می‌توان اشکال دیگر هنر را هم مشاهده کرد. برای مثال موسیقی به شکل زیبایی در تعزیه مورد نظر است دستگاه‌هایی که در تعزیه اجرا می‌شود کاملاً ایرانی بوده و ظرایف هنری در خود دارد همچنین در بحث رنگ‌ها تعزیه نگاهی مفهومی به رنگ‌ها دارد. در این هنر آیینی هر رنگ معنای خاص خود را دارد.

پیشکسوت تعزیه گفت: همه هنرها در خود آسیب‌هایی دارند چون ممکن است هنرمندانی که آن را اجرا می‌کنند از دانش کافی بهره نبرده باشند. تعزیه نیز از این قاعده مستثنا نیست. برای رفع معضلات پیشنهادم این است آسیب شناسی صورت گیرد. این امر نیز توسط مجمع تعزیه آل‌طاها چند سالی است در حال انجام است. این مرکز با برگزاری کلاس‌های تعزیه و همچنین مسابقات ارزیابی، تلاش می‌کند با حضور کارشناسان خبره مشکلات را برطرف کند.

این تعزیه خوان روند رو به رشد تعزیه را مطلوب توصیف کرد و گفت: وضعیت تعزیه در سال‌های اخیر شکلی مطلوب‌تر به خود گرفته است چرا که امکاناتی که در اختیار گروه‌های تعزیه قرار می‌گیرد به بالا رفتن کیفیت کمک کرده‌اند اما یک نکته را حتماً باید مد نظر قرار داد آن هم اینکه تعزیه را باید به همه نقاط ایران برده شود. تعزیه نباید تنها محدود به شهرهای بزرگ باشد و باید مانند سال‌های گذشته در روستاهای دور افتاده اجرا شود.

رضایی در پایان این گفتگو تاکید کرد: معین‌البکا در تعزیه مهمترین نقش را ایفا می‌کند زیرا اوست که تصمیم می‌گیرد در هر شهر یا منطقه‌ای چه تعزیه‌ای اجرا شود. این نکته بسیار پراهمیت است که اگر به درستی درک نشود آسیب‌های فراوانی از بابت آن به وجود خواهد آمد. مطلب بعد اینکه، امروز شاعرانی که دارای آگاهی و بینش لازم در این حوزه هستند تلاش می‌کنند تا شعرهای جدید را وارد تعزیه کنند؛ اشعاری که برای مخاطب امروز هم جذابیت لازم را داشته باشد.

انتهای پیام

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha