شنبه ۲۰ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۷:۱۶
تربیت خانواده خداسو با چه فرایندی جامعه را ایمن می کند؟

حوزه/ مدیر مرکز مشاوره سماح حوزه علمیه قم تربیت خدامحور را یکی از مهمترین عوامل نهادینه کردن روح تدین در جامعه ذکر کرد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، تربیت فرزند از مهمترین مسئولیت های هر فرد در زندگی است که نقش مهمی در زندگی شخصی و خانوادگی و آینده خانواده و حتی کشور دارد.

تربیت فرزند با الگوی زیست ایرانی اسلامی در این دوره زمانی و با گسترش روزافزون تکنولوژی های سرگرمی و فضای مجازی و جهان متفاوتی که با نسل پیش از خود دارند خانواده این دوران را با چالش های عظیمی روبرو می کند.

ایجاد بستر مناسب جهت رشد فرزندان در هر دوره زمانی نیازمند هماهنگی والدین در اجرای یک نظم تربیتی است. در این خصوص حجت الاسلام والمسلمین سیدحسن حسینی مدیر مرکز مشاوره سماح حوزه علمیه قم در گفت وگو با خبرگزاری حوزه به تبیین پیش نیازهای تربیتی در این حوزه پرداخت.

مدیر مرکز مشاوره سماح حوزه علمیه قم اظهار کرد: یکی از مسائلی که امروزه با آن مواجه هستیم مساله تغییر و دگرگونی نسلی و فشارهای گسترده تحرکات و تحریکات اجتماعی و فردی در تربیت فرزندان است.

وی تصریح کرد: نباید در این زمینه آیه یاس بخوانیم و بگوییم که دیگر کار از کار گذشته و نمی توان کاری کرد. قطعاً اگر بر اساس شیوه های درست اسلامی و تربیت اسلامی عمل کنیم همین الان هم می توانیم افرادی داشته باشیم نه اینکه مقهور این فضا نشدند بلکه یک کنشگر اسلامی و مذهبی و دینی شدند.

مدیر مرکز مشاوره سماح حوزه علمیه قم بیان کرد: در اینجا از دو مقوله می توان به مسأله نگریست که شامل دو منظر درمان و تربیت است. در حوزه تربیتی فرایندی باید طی شود که به عرصه درمان برسیم ولی در حوزه تربیت پیشگیری از بروز مشکل را دنبال می کنیم.

تربیت خانواده خداسو با چه فرایندی جامعه را ایمن می کند؟

وی ادامه داد: امروزه روانشناسان غربی از افرادی چون آلپورت نیز به این نتیجه رسیده اند که وقتی به چیزی باور پیدا می کنید مهم است که این باور درون سو است یا برون سو. مثلا مهم است که انسان در یک محیط همه چیز را با نگاه و زاویه دید خود تنظیم می کند یا اینکه با توجه به دوربینی که او را می نگرد خود را تنظیم و تعدیل و مرتب می کند.

حجت الاسلام والمسلمین حسینی اضافه کرد: به همین دلیل است که این دانشمندان غربی نیز متوجه شده اند که آسیب های روانشناختی افراد مذهبی کمتر از افراد غیر مذهبی است. پس امروز یک اصل علمی و تجربه شده است که دین گزینه خوبی برای ایجاد فضا و سلامت روانی بین افراد است.

این استاد حوزه بیان کرد: در این میان افرادی که دینی فراسو دارند و کارهایشان را بیشتر برای مردم انجام می دهند آسیب های بیشتری دارند تا افرادی که کارهایشان را فقط برای خدا انجام می دهند. افرادی که عقاید خالص خدایی دارند قطعا دارای آسیبهای روانشناسی کمتری هستند. این مساله از اصول اصلی سبک زندگی فردی و سبک زندگی جمعی و خانوادگی اسلام است.

حجت الاسلام والمسلمین حسینی بیان کرد: امروزه می توانیم این حسابگری را نسبت به جامعه انجام دهیم که آیا ما افرادی که جامعه را شکلمی دهیم سبک زندگی قرآنی یا اسلامی را برای خود انتخاب کردیم که در آن همه چیز برای خدا باشد؟ در همین راستا آزمایش های وسیعی نیز انجام داده ایم که سبک زندگی خدایی و اهمیت آن در رشد تربیتی انسان به خوبی نشان دهنده نقش و عامل دین در نهادینه کردن سبک زیست و هویت و فردی و اجتماعی است. وقتی فرد خود را در مسیر بندگی خدا قرار می دهد روی همه تعاملات اجتماعی و حتی فردی وی موثر است.

این روانشناس حوزوی گفت: دین و سبک و رویه دینی به انسان کمک می کند تا به تکامل عقلانیت برسد. تکامل عقلانیت انسان را به عقل فطری می رساند. این عقل فطری و تکامل عقلانیت بستری مهم برای ایجاد زیرساخت های یک جامعه سالم است.

وی افزود: اگر دشمنان به دنبال هویت زدایی از جوامع هستند مهمترین راهبرد آنها، نفوذ در لایه‌های تربیتی و رشد عقول است. همیشه عنوان می کنند که اگر می خواهید که یک جامعه را تخریب کنید به سراغ مادران و معلمان و رهبران آن جامعه بروید. زیرا این افراد برای جامعه هویت ساز هستند. اگر این اجزای مهم دچار آسیب شوند قطعا هویت جامعه نیز به مشکل بر خواهد خورد.

تربیت خانواده خداسو با چه فرایندی جامعه را ایمن می کند؟

مدیر مرکز مشاوره سماح حوزه علمیه قم گفت: در این دنیا دو راه بیشتر وجود ندارد، یا باید در مسیر شیطان باشیم یا خدا. وقتی مردم رااز مسیر خدا دور کنیم قطعا مسیر برای ورود نفسانیات و مسیر ورود ابلیس به سبک زندگی هموار می شد. قطعا می توانیم با نهادینه کردن سبک زندگی اسلامی بر مبنای رویکرد خداسو کاری کنیم که کل مردم ما در جمعه باور و رویکرد خدا سو داشته باشند و از درون اعماق قلب خود به دین و اعتقادتشان راسخ باشند.

وی افزود: اگر فردی در این مسیر حرکت کرد و این سبک زیست را برگزید و به آن ملتزم بود قطعاً می تواند حوزه تربیتی نیز فرزندانی تربیت کند که در این مسیر حرکت می کند. در نتیجه رشد فرزندان جامعه نیز خداسو و خدا باور خواهد شد.

استاد حوزه بیان کرد: فرهنگ سازی جامعه را ایمن و بیمه می کند. وقتی نسلی را تربیت می کنید که ظرفیت فرهنگی توسعه یافته ای می یابند بسان یاران پیامبر اکرم (ص) و امام حسین(ع) و همچون بزرگانی چون سلمان، ابوذر و مالک اشتر به چنین جایگاهی می رسند. قطعا این افراد معصوم نبودند و در دسترس همگان قرار داشتند ولی با افزایش ظرفیت های وجودی و ظرف معنوی توانستند به این مراتب عالی برسند.

وی گفت: این روش های علمی و دینی وجود دارد و همه آنها در منابع و سنت ما وجود دارد پس می توانیم از این الگوها که در تاریخ اسلام کاملا نمودار شده است کار کنیم وم سبک زندگی و تربیتی خداسو رو به کل جامعه تعمیم دهیم. در این مسیر قطعا حوزه های علمیه نقش بسیار مهی به عهده دارند. این روش تربیتی روش تربیتی مقبول علما و بزرگان و است.

مدیر مرکز مشاوره سماح حوزه علمیه قم اظهار کرد: وقتی این قالب طرحی شد می توانیم قالب های مختلفی از آن را در مدل های گوناگون سنی و جنسیتی و قشری اعمال کنیم. مثلا در حوزه کودک و نوجوان و بزرگسال در عرصه های مختلف چون پیشگیری و تربیت می توانیم عرصه های گسترده ای را فعال کنیم.

وی یادآورشد: زیست انسانی در فضای معنوی خدا سو انسان را به سمت خوشبختی واقعی یعنی رسیدن به عاقبت خیر و زندگی حسن می برد. اینکه بخواهیم استرس ها را درمان کنیم باید وسایل اتصال به عنصر آرامش بخش واقعی یعنی خداوند را در وجود افراد بیشتر کنیم. مثلا در زمان جنگ و انقلاب به رغم همه مشکلات و جنگ و عوامل استرس زا شاهد بودیم که مردم ما آرامش زیادی داشتند چون به عنصر اصلی ماهیت این جهان یعنی خداوند خود را متصل می کردند.

حجت الاسلام والمسلمین حسینی بیان کرد: در وجود جهادگران ما در زمان جنگ افرادی بودند که برای رسیدن به به رضای خدا لحظه شماری می کردند. اگر مردمی را تربیت کنیم که وجود آنها به یاد خدا باشد این حس خداجویی و خداخواهی را در تمام بخش های جامعه تسری می دهند و همه بخش های خود به خود بهبود می یابد.

تربیت خانواده خداسو با چه فرایندی جامعه را ایمن می کند؟

وی گفت: مهمترین حرف آن است که باید بتوانیم نظام تربیتی خداسو را در جامعه محقق کنیم. نظام تربیتی خداسو به دنبال ایجاد یک ریشه و بن مایه اصیل تربیتی است که در آن نقش مادر نقش استادی و راهبری و رهبری را در جامعه ایفا می کند.

مدیر مرکز مشاوره سماح حوزه علمیه قم بیان کرد: یکی از الزامات نظام تربیتی در هر مکتب روانشناختی رعایت اصل تربیت همگام است. یعنی والدین باید یک سبک تربیتی را بدور از تناقضات مختلف اجرا کنند. هر گاه در هر خانواده والدین در مسیر تربیتی شان با هم موافق نباشند و هماهنگ نباشند شک نکنید که فرزند و به طور کلی کل خانواده از این مسأله ضربه می خورد. به همین دلیل باید با مراجعه به مشاوران متخصص و اتخاذ شیوه تربیتی مناسب از این مساله نیز خودداری کنیم.

وی گفت: تناقض در تربیت مهمترین منشاء آسیب تربیتی در جامعه است. در برخی از خانواده ها پدر مذهبی و مادر کمتر مذهبی است یا بالعکس. در این گونه موارد می توانیم روی اصولی که مشترک است توافق کنیم و با یک شیوه تربیتی مناسب فرزندان را تربیت کنیم. در اینگونه موارد زوجین باید مطالعه خود را بالا ببرند و با حضور در جلسات مشاوره بهترین الگوی تربیتی را لحاظ کنند.

مدیر مرکز مشاوره سماح حوزه علمیه قم اظهار کرد: معمولا زوجین روی ۷۰ تا ۸۰ درصد مسائل دارای نقاط مشترک توافق دارند و اختلاف نظر آنها نهایتا ۲۰ تا ۳۰ درصد است. به همین دلیل می توانند باهم روی این اصول تربیتی به توافق برسند یا حداقل درخصوص مواردی که اتفاق نظر ندارند از مشاوران متخصص کمک بگیرند تا آسیب های تربیتی آنها به حداقل برسد.

انتهای پیام

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha