به گزارش خبرگزاری حوزه از اصفهان، حجت الاسلام و المسلمین عبدالامیر خطاط شب گذشته در برنامه گفت و گوی خبری شبکه اصفهان با اشاره به برخی نکات پیرامون بیانیه مهم رهبر معظم انقلاب به همایش یکصدمین سالگشت بازتاسیس حوزه علمیه قم، این بیانیه را حاوی نکات اساسی بیان کرد و اظهار داشت: مسئله حوزه های علمیه و بیانیه ای که رهبر معظم انقلاب در این باره دادند از جهات مختلف قابل بحث و گفت و گو است.
وی افزود: این راهبردها باید مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد و بخشی از آن نیاز به کارشناسی و کارهای پژوهشی دارد، به عنوان نمونه برای تدوین نظام های اجتماعی در قسمت های مختلف و یا در شکل گیری تمدن اسلامی کارهای پژوهشی وسیعی را اقتضاء می کند.
جانشین مدیر حوزه علمیه اصفهان عنوان کرد: بخش هایی از این بیانیه درباره این بود که حوزه باید متکفل به تربیت افراد مهذبی که در هدایت دینی و اجتماعی گام بردارند باشد، یعنی سِمَت تبلیغی داشته باشند، هم چنین ایشان کارهای علمی بسیار بالا و تبلیغ و ورود در عرصه اجتماع را از حوزه های علمیه خواسته بودند.
کاستی در معرفی نرم افزارهای قوی دینی تولیدی به جامعه
حجت الاسلام والمسلمین خطاط با اشاره به استفاده از زبان روز و سخن گفتن با زبان مخاطب در رابطه با تبلیغ، این امر را نیازمند بهره گیری از وسایل ارتباط جمعی و رسانه ها دانست و گفت: زبان متفاوتی در بین جوانان و نوجوانان ما است و اگر چنانچه نتوانیم با آن زبان با آنها سخن بگوییم موفق نخواهیم بود.
وی اضافه کرد: در رابطه با استفاده از نرم افزارهای علمی، مراکز تولید نرم افزار برای حوزه های علمیه بسیار عالی کار کرده اند و رشد فراوانی داشته و لذا در مقام تحقق این امر شکل گرفته، اما این که چه میزان توانسته ایم این مسئله را معرفی کنیم تا جامعه از آن استفاده کند در این جهت کاستی داشته ایم.
برداشتن تخستین گام های استفاده از هوش مصنوعی در حوزه علمیه اصفهان
وی وجود فناوری های به روزی هم چون هوش مصنوعی را از امکاناتی عنوان کرد که باید مورد استفاده حوزه علمیه قرار گیرد و افزود: در این زمینه حوزه علمیه قم فعال تر بوده و اصفهان نیز گام های اولیه را برداشته است.
جانشین مدیر حوزه علمیه اصفهان با تاکید بر مسئله تبلیغ به ویژه برای مخاطب کودک و نوجوان و مخاطب بین الملل تصریح کرد: در عرصه ارتباط با مخاطب بین الملل مدرسه تخصصی گردشگری اسلامی ناصریه چندین سال است که این ارتباط را دارد و تبلیغ مکتوب و شفاهی و به صورت هنری و تولید موشن گرافی را در حوزه علمیه داریم.
حجت الاسلام والمسلمین خطاط یکی از عوامل عدم ظهور و بروز تولیدات نرم حوزه علمیه را نبود فرصت ارتباط گیری با مردم به خصوص در مساجد عنوان کرد و ادامه داد: اینها تولیداتی است که در حال انجام است اما عرصه ظهور و بروز نداشته و آن نیز عواملی دارد، از جمله یکی از مکان های ظهور و بروز این تولیدات، مساجد است که متاسفانه به دلیل عوامل مختلف مساجد فرصت ارتباط گیری با مردم را ندارند.
وی خاطرنشان کرد: در عین حال حوزه علمیه اصفهان یکی از شیوه های ارتباط گیری با مردم را در گذرگاه چهارباغ از سال ۱۴۰۱ با اجرای هر هفته پاتوق گفت و گو اعمال کرده و روحانیون با اقشار مختلف ارتباط دارند و هر فرد با هر سوالی در این برنامه شرکت می کند.
وی یکی از دلایل عقب ماندن از دشمن را امکانات و بودجه های فراوانی که آنها برای مقابله فرهنگی قرار می دهند بیان کرد و گفت: اگر به گذشته خود بازگردیم می بینیم خدمات اجتماعی اعم از ساخت بیمارستان ها، مراکز ایتام، مراکز خیریه و قرض الحسنه به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به یکی از علمای حوزه های علمیه برمی گشت، یعنی عالمی که دارای نفوذ اجتماعی و مورد اعتماد مردم بوده این امور را بنا گذاشته و این به دلیل ارتباطاتی بوده که با مردم صورت می گرفته است ولذا یکی از نکاتی که رهبر معظم انقلاب در این بیانیه فرمودند ارتباط وثیق با مردم است.
اجرای طرح امین مدارس، از کارهای نرم افزاری موفق حوزه علمیه
وی افزود: از نظر نرم افزاری یکی از کارهایی که حوزه علمیه انجام داده مسئله طرح امین بین دانش آموزان است که روحانیون جوان برای پاسخگویی به سوالات و شبهات وارد آموزش و پرورش شده اند، هم چنان که قرآن کریم می فرماید: " فَبَشِّرْ عِبَادِ الَّذِینَ یَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَیَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ " بندگانی قابل بشارت هستند که سخنان مختلف را می شنوند و بهترین آن را برمی گزینند.
پرهیز از محروم ساختن خود از تولید علم و در بخش نظامات اجتماعی
جانشین مدیر حوزه علمیه اصفهان عنوان کرد: برای گزینش سخن برتر باید ابتدا شنید و یکی از راه های شنیدن این سخنان در آموزش و پرورش، مساجد، مراکز علمی و محیط جامعه است، بنابراین بار هدایت دینی مردم تنها نباید بر دوش حوزه های علمیه باشد و همه باید به میدان بیایند، البته حوزه باید این مسئله را رهبری کند و بیانات رهبر معظم انقلاب را مدنظر قرار دهد و این مسئله را مدیریت کند.
وی خاطرنشان کرد: در قسمت تولید علم و در بخش نظامات اجتماعی ما نمی توانیم از پیشرفت های فنی جهان و تجربه بشری خود را محروم کنیم و این امور به ویژه می تواند در موضوع شناسی بسیار کمک کند و یکی از مسائلی که در فقه بسیار بر آن تاکید شده سیره عقلا است.
حجت الاسلام والمسلمین خطاط استفاده از تجربه بشری را مهم دانست و گفت: این امور از مواردی است که حوزه در کنار دانشگاه و همه مراکز علمی می تواند تعامل کند و مراکز علمی نیز باید امکانات خود را در کنار هم قرار دهند تا بتوانند تولید علم متناسب داشته باشند.
بیش از ۵۰ دانشگاه اسلام شناسی و شیعه شناسی در غرب و اسرائیل
وی با تاکید بر این که هر امر دارای پسوند اسلامی باید متکی به قرآن، روایات و سیره عقلا باشد تصریح کرد: بنابراین هم سیره عقلا و تجربه های بشری و هم فهم عمیق و دقیق از قرآن و روایات را نیاز داریم تا در کنار یکدیگر قرار گیرد و نظاماتی مانند نظام اداری، نظام داوری، نظام حقوق داخلی، نظام حقوق بین الملل و نظاماتی که انسان را منحصر در زندگی فردی و عبادی نمی کند تولید شود.
وی افزود: بیش از ۵۰ دانشگاه اسلام شناسی و شیعه شناسی در غرب فعال است و شیعه را زیر ذره بین قرار داده اند و در اسراییل چندین دانشگاه شیعه شناسی بنا شده است و با بودجه های هنگفت این کار را انجام می دهند، لذا ما نیز باید مجهز شویم.
حجت الاسلام والمسلمین خطاط تمدن رایج غرب را متکی بر مبانی مادی عنوان کرد و ادامه داد: این تمدن انسان را از تولد تا مرگ منحصر نموده و انسان را از انسانیت و کرامت خود جدا کرده و سبک زندگی غربی غیر از سبک زندگی دینی است که انسان را بسیار وسیع تر از آنچه که به حسب ظاهر دیده می شود، می داند.
وی اضافه کرد: به تعبیر امیرمومنان(ع)، انسان برای نابودی به دنیا نیامده، بلکه آمده است تا بماند، اما مکان ماندن انسان در این دنیا نیست، یعنی تولد نقطه آغازی برای بی نهایت است، همان امری که قرآن کریم درباره آن می فرماید: "وَیَسْأَلُونَکَ عَنِ الرُّوحِ ۖ قُلِ الرُّوحُ مِنْ أَمْرِ رَبِّی".
جانشین مدیر حوزه علمیه اصفهان، نتیجه عدم توجه به روح و جان انسانی در غرب را قرار گرفتن علم در دست قدرتمندان برای ظلم، ستم و کشتار بیان کرد و افزود: آنها علم و صنعت دارند اما در طریق کرامت انسانی به کار نمی برند، بلکه در مسیر هواهای نفسانی و زورگویی و استبداد به کار می گیرند.
حجت الاسلام والمسلمین خطاط لازمه جهانی شدن و انتقال این مفاهیم را ورود به مراکز علمی دانست و گفت: پایان نامه هایی که در حوزه ها نوشته می شود در حوزه باقی می ماند و این جای تاسف دارد و باید برای این مسئله راهکارهایی پیدا کرد و تحقیقات و پژوهش هایی که انجام می شود به طور معمول انتشار جهانی ندارد و اگر در کشور قابل دسترس است، اما در جهان اینگونه نیست و باید برای این امر مسیری پیدا کنیم.
انتهای پیام
نظر شما