سه‌شنبه ۱۵ مهر ۱۴۰۴ - ۱۰:۲۰
برگزاری پیش‌نشست چهارم همایش بین‌المللی علوم انسانی اسلامی در دانشگاه سیمون رودریگز ونزوئلا

حوزه/ چهارمین پیش‌نشست همایش بین‌المللی علوم انسانی اسلامی با حضور دکتر الخندرینا رژس پرز، رئیس دانشگاه تجربی سیمون رودریگز و به میزبانی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در شهر کاراکاس، ونزوئلا برگزار شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، چهارمین پیش‌نشست همایش بین‌المللی علوم انسانی اسلامی با حضور دکتر الخندرینا رژس پرز، رئیس دانشگاه تجربی سیمون رودریگز و به میزبانی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در شهر کاراکاس، ونزوئلا برگزار شد.

این نشست که با مدیریت دکتر سید محمدرضا میریوسفی از اعضای هیئت علمی گروه عرفان و تصوف برگزار گردید، گامی دیگر در توسعه گفتمان علوم انسانی اسلامی در عرصه بین‌الملل به شمار می‌رود.

این نشست در چارچوب همکاری‌های علمی و فرهنگی میان ایران و ونزوئلا و به‌عنوان یک پیش‌نشست راهبردی برای همایش بین‌الملادی علوم انسانی اسلامی برگزار شد و موضوع محوری گفت‌وگو، بازشناسی اندیشه‌های سیمون رودریگز، معلم بزرگ و فیلسوف ونزوئلایی و استاد سیمون بولیوار، و بررسی کاربرد این میراث فکری در نظام آموزشی و اجتماعی امروز ونزوئلا بود.

دکتر الخندرینا رژس پرز، ضمن ارائه دیدگاه‌هایی عمیق درباره فلسفه تعلیم و تربیت رودریگز، جایگاه آموزش به‌عنوان حق انسانی و نقش آن در تحقق عدالت و همبستگی اجتماعی، بر ضرورت ایجاد پیوند میان آموزش و زندگی واقعی تأکید کرد.

رودریگز آموزش را تنها برای کسب شغل کافی نمی‌دانست، بلکه آن را فرایندی برای پرورش شهروندانی آزاد، مسئول و آگاه می‌دید. او اصرار داشت که دانایی باید با کار همراه باشد، اما نه کاری برای وابستگی و استثمار، بلکه کاری که آزادی و توانمندی بیاورد. رودریگز بر استفاده از ظرفیت‌های درونی و منابع بومی برای حل مشکلات اجتماعی تأکید داشت و او معتقد بود آموزش باید شاد و لذت‌بخش باشد، همراه با بازی، خلاقیت و تجربه عملی، نه صرفاً حفظیات و اجبار.

بر اساس قانون اساسی و «قانون ارگانیک آموزش»، آموزش حق عمومی، رایگان، دائمی و اجباری است. سازوکارهایی برای احترام به گوناگونی فرهنگی و زبانی وجود دارد، از جمله آموزش بین‌فرهنگی و دو زبانه برای بیش از پنجاه جامعه بومی. حدود شش میلیون دانش‌آموز در مدارس و نزدیک به سه میلیون دانشجو در دانشگاه‌ها حضور دارند و آموزش دانشگاهی رایگان است.

سیاست‌های شمول و عدالت آموزشی باعث شده که در سال جاری بیش از صد و ده هزار کودک و نوجوان که از سیستم آموزشی خارج بودند، دوباره به مدارس بازگردند. مدارس علاوه بر خدمات آموزشی، تغذیه رایگان ارائه می‌دهند و این امر به‌ویژه در شرایط بحران اقتصادی و فشارهای خارجی اهمیت دارد.

از نگاه رودریگز و دکتر رژس پرز، معلم باید خلاق باشد و انسان‌مداری در رفتار و نگرش او جریان داشته باشد. او باید نه‌تنها دانش را منتقل کند، بلکه همراه شاگردان زندگی کند؛ به خانه‌ها و محله‌ها برود، شرایط آنان را بفهمد، و فرهنگ و بازی را به آموزش پیوند دهد.

معلم ایده‌آل باید ذهن شاگرد را به مطالعه کتاب و خواندن واقعیت، اندیشیدن فلسفی و طرح پرسش‌های بنیادین تشویق کند و او را برای رویاپردازی سازنده آماده سازد. همچنین باید ارزش‌های جهان‌شمول مانند عشق، همبستگی، احترام به طبیعت و انسان را در قالب عملی به شاگرد بیاموزد.

اندیشه‌های رودریگز با اصول علوم انسانی اسلامی هم‌خوانی‌های چشمگیر دارد. در نگاه اسلامی، آموزش وظیفه‌ای الهی برای پرورش انسان موحد و مسئول است. دانش باید نافع باشد و با عمل صالح همراه گردد تا زمین آباد شود. آموزش نه‌تنها به رشد عقلانی، بلکه به تزکیه نفس و رشد معنوی می‌پردازد و عدالت بنیادی الهی را در فرصت‌های برابر برای همه متجلی می‌کند.

رودریگز بر اتکا به ظرفیت‌های درونی ملت‌ها، خلاقیت، تجربه عملی، عدالت اجتماعی و شمول فرهنگی تأکید داشت؛ این مؤلفه‌ها کاملاً با آموزه‌های قرآن در باب علم، عدل، عمران و تربیت فطری سازگار است. همان‌گونه که علوم انسانی اسلامی، معلم را وارث انبیا می‌داند، رودریگز نیز بر الگو بودن معلم، همراهی با شاگرد، و هدایت اخلاقی و فکری او اصرار داشت.

نشست دانشگاه سیمون رودریگز با حضور دکتر رژس پرز نشان داد که مبانی آموزش مردمی و عدالت‌محور در ونزوئلا، با الهام از سیمون رودریگز، ظرفیت بالایی برای هم‌افزایی با علوم انسانی اسلامی دارد. تجربه ونزوئلا در پیوند میان ارزش‌های فرهنگی، عدالت آموزشی و مشارکت اجتماعی می‌تواند الهام‌بخش نظریه‌پردازی مشترک میان اندیشمندان دو کشور باشد.

این الگو می‌تواند در حوزه‌هایی چون فلسفه تعلیم و تربیت، اخلاق اسلامی، جامعه‌شناسی آموزشی و مدیریت فرهنگی، به تولید راهکارهایی عملی برای تقویت عدالت، همبستگی و کرامت انسانی منجر شود؛ ارزش‌هایی که هم در اندیشه رودریگز و هم در مبانی علوم انسانی اسلامی جایگاه بنیادین دارند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha