چهارشنبه ۱۹ آذر ۱۴۰۴ - ۱۰:۵۳
اقتصاد سالم از منظر اسلام؛ پایه‌گذار عدالت، همبستگی و رفاه اجتماعی است

حوزه/ حجت‌الاسلام اسدی‌مقدم با تأکید بر جامعیت دین اسلام در تمام ابعاد زندگی انسان، اقتصاد را یکی از ارکان مهم سعادت فردی و اجتماعی دانست و گفت: اقتصاد سالم در نگاه اسلام بر پایه‌ عدالت اجتماعی، حلال بودن درآمد و کالا، تعاون و مصرف بهینه استوار است؛ همچنین دولت اسلامی باید با نظارت و تنظیم درست بازار، زمینه تحقق رفاه و عدالت را برای همه اقشار جامعه فراهم آورد.

حجت الاسلام علی اکبر اسدی مقدم از کارشناسان امور دینی و از مبلغین شهرستان آمل، در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در ساری با اشاره به اهمیت اقتصاد در زندگی انسان ها، اظهار داشت: لازم است تا مختصات اقتصاد سالم از نظر اسلام مورد بررسی قرار داده شود.

کارشناس دینی با اشاره به جامعیت دین اسلام نسبت به تمام ابعاد زندگی انسان، خاطرنشان کرد: یکی از مهمترین حوزه‌ هایی که اسلام، توجه ویژه‌ ای به اصول و قواعد آن دارد، حوزه‌ اقتصادی می باشد. اقتصاد در اسلام، به‌عنوان یک بخش اساسی از زندگی انسانی و اجتماعی مطرح است که تأثیرات عمیقی بر رفاه و سعادت فرد و جامعه دارد.

۱. عدالت اجتماعی و اقتصادی

حجت الاسلام اسدی مقدم افزود: یکی از اصول بنیادین اقتصاد سالم در اسلام، «عدالت» است. قرآن کریم در آیات مختلف تأکید دارد که ثروت نباید در دست طبقات خاصی از جامعه متمرکز شود. خداوند در سوره‌ حشر می‌فرماید: «تَتَجَاوَزُ أَیْدِیَکُمْ فِی بَیْنِکُمْ» (سوره حشر، آیه 7) در اقتصاد اسلامی، توزیع عادلانه‌ منابع و ثروت در جامعه باید صورت گیرد تا فقر و نابرابری اقتصادی از میان برداشته شود و همه‌ی افراد جامعه، اعم از فقیر و غنی، از امکانات و منابع بهره‌مند شوند.

۲. حلال بودن منابع و کالاها

وی یادآور شد: اقتصاد اسلامی بر اساس اخلاق و اصول الهی بنا شده و یکی از ویژگی ‌های بارز آن «حلال بودن» درآمدها و کالاها است؛ چه اینکه کسب درآمد از راه‌های نامشروع، مانند دزدی، ربا، یا سایر فعالیت‌های غیر اخلاقی، در اسلام ممنوع است. رسول‌الله (ص) فرمودند: «هرچه که از راه حلال بدست بیاید، برکت دارد و هرچه از راه حرام باشد، در آن برکت نیست.» این موضوع نشان می‌دهد که در اسلام، برکت اقتصادی در گرو رعایت اصول اخلاقی و قانونی است.

۳. تعاون و همبستگی اجتماعی

مبلغ شهرستان آمل گفت: در اقتصاد اسلامی، تعاون و همکاری میان افراد جامعه یک اصل اساسی است. قرآن کریم در سوره مائده، آیه 2 می‌فرماید: «وَتَعَاوَنُوا عَلَی الْبِرِّ وَالتَّقْوَیٰ وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَی الإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ» این آیه تأکید دارد بر اینکه باید در امور خیر و نیکو همکاری کنیم و از همکاری در امور ناشایست پرهیز کنیم. این اصل نشان می‌دهد که در اقتصاد اسلامی، افراد و گروه‌ها موظف به هم‌افزایی و کمک به یکدیگر هستند.

۴. عدم اتلاف منابع و مصرف بهینه

وی ابراز داشت: اسلام از مسلمانان می‌خواهد که در مصرف منابع دقت کنند و از اسراف پرهیز کنند. در قرآن کریم آمده است: «إِنَّ الْمُبَذِّرِینَ کَانُوا إِخْوَانَ الشَّیَاطِینِ وَکَانَ الشَّیْطَانُ لِرَبِّهِ کَفُورًا» (سوره اسراء، آیه 27) در این آیه، به وضوح اعلام می‌شود که اسراف و اتلاف منابع نه‌تنها از نظر اقتصادی ناپسند است بلکه از نظر اخلاقی و دینی نیز نادرست است.

۵. توجه به کار و تلاش فردی

حجت الاسلام اسدی مقدم اظهار داشت: اسلام بر اهمیت کار و تلاش فردی تأکید زیادی دارد. پیغمبر اسلام (ص) فرموده‌اند: "ید الله مع الجماعة" این جمله به اهمیت جمع ‌گرایی و همکاری در کارها اشاره دارد و همچنین تأکید می‌کند که هر فرد باید در تأمین نیازهای خود و جامعه تلاش کند.

۶. نقش دولت در نظارت و تنظیم بازار

کارشناس علوم دینی تصریح کرد: اسلام همچنین بر این باور است که دولت باید در تنظیم بازار و نظارت بر فعالیت‌های اقتصادی نقش مهمی ایفا کند. نظارت بر قیمت‌ها، جلوگیری از گران‌فروشی، و حفظ حقوق مصرف‌کنندگان از وظایف دولت در اسلام است. اقتصاد سالم از نظر اسلام، اقتصادی است که در آن اصول عدالت، اخلاق، همبستگی اجتماعی، کار و تلاش فردی، و نظارت دولت رعایت شود. در چنین اقتصادی، جامعه به رفاه و سعادت می‌رسد و همگان در آن به‌طور عادلانه بهره‌مند می‌شوند. امیدوارم که ما بتوانیم این اصول را در زندگی خود پیاده کنیم و اقتصاد سالمی را هم در سطح فردی و هم در سطح اجتماعی تحقق بخشیم.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha