یکشنبه ۷ دی ۱۴۰۴ - ۱۷:۱۸
اعتکاف یک عبادت متفکرانه است 

حوزه/ حجت‌الاسلام والمسلمین پناهیان با بیان اینکه اعتکاف یک عبادت متفکرانه است و این نوع عبادت شایسته مردم ایران است، گفت: اعتکاف به این شکل، در بسیاری از نقاط جهان نظیر ندارد و نمونه‌ای مشابه آن را کمتر می‌توان یافت.

حجت‌الاسلام والمسلمین علیرضا پناهیان، استاد حوزه و دانشگاه در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در تهران، با تأکید بر اهمیت و عمق معنوی اعتکاف، اظهار کرد: زیبایی و عمق اعتکاف به‌گونه‌ای است که به نظر من باید این عبادت را بیش از پیش تبلیغ کرد. البته واقعیت این است که ظرفیت بسیاری از مساجد، به‌ویژه مساجد اصلی، دیگر اجازه پذیرش تعداد بیشتری از معتکفان را نمی‌دهد.

وی افزود: پیشنهاد من این است کسانی که سال‌های قبل تجربه اعتکاف داشته‌اند، اگر در مساجدی که بسیار پرتقاضا هستند ثبت‌نام می‌کنند، از حضور خود صرف‌نظر کنند تا چند نفر دیگر جای آن‌ها را بگیرند. امروز می‌بینیم که در برخی مساجد، ثبت‌نام اعتکاف خیلی زود تکمیل می‌شود و عملاً اعلام می‌شود ظرفیت پر شده است؛ این نشان می‌دهد استقبال از اعتکاف بسیار بالاست و این مسئله، به‌خودی‌خود، قابل تقدیر است.

حجت‌الاسلام والمسلمین پناهیان با اشاره به ماهیت خاص اعتکاف، گفت: اعتکاف یک عبادت متفکرانه است و این نوع عبادت شایسته مردم ایران است. واقعاً باید قدر این نعمت را دانست. اعتکاف به این شکل، همان‌طور که در ایران برگزار می‌شود، در بسیاری از نقاط جهان نظیر ندارد و نمونه‌ای مشابه آن را کمتر می‌توان یافت.

این استاد حوزه و دانشگاه در ادامه با تأکید بر لزوم افزایش بهره‌وری اعتکاف، تصریح کرد: در کنار استقبال گسترده، باید تلاش کنیم بهره‌وری از خود اعتکاف نیز بالاتر برود. یعنی کاری کنیم که بعد از پایان یک دوره اعتکاف، برنامه‌های معنوی مساجد ارتقا پیدا کند. معتکفان باید چیزهایی را که در اعتکاف یاد می‌گیرند و روش‌هایی را که تجربه می‌کنند، به فضای مساجد منتقل کنند و بعد از اعتکاف، این آموزه‌ها در زندگی مسجدی جاری شود.

وی ادامه داد: بعد از اعتکاف باید جاذبه مساجد بیشتر شود، جمع جوانانی که امور مسجد را اداره می‌کنند افزایش پیدا کند و نقش مسجد در حل مسائل اجتماعی محله پررنگ‌تر شود. این‌ها نتایج و ثمرات بهره‌وری واقعی از اعتکاف است. اثر اجتماعی اعتکاف باید به‌گونه‌ای باشد که مسجد بتواند در حل مسائل اجتماعی محیط پیرامون خود نقش فعال‌تری ایفا کند.

حجت‌الاسلام والمسلمین پناهیان با بیان اینکه اعتکاف تنها بهبود رابطه فرد با خدا نیست، گفت: البته اینکه ارتباط انسان با خدا در اعتکاف بهتر شود بسیار ارزشمند است، اما اعتکاف فقط این نیست. اگر قرار بود صرفاً خلوت با خدا باشد، می‌شد به فرد گفت به جایی دور از شهر، دور از مردم، در خلوتی که کسی او را نبیند، برود و مناجات کند؛ در حالی که چنین چیزی در اعتکاف مطرح نیست.

استاد حوزه و دانشگاه خاطرنشان کرد: تأکید اسلام این است که اعتکاف در مسجد جامع شهر برگزار شود. این نکته پیام روشنی دارد و آن، تقویت زیست اجتماعی است. اعتکاف یعنی در دل جامعه و در کنار مردم، ارتباط با خدا را تقویت کردن و هم‌زمان، روحیه زندگی جمعی، مسئولیت‌پذیری اجتماعی و مشارکت جوانان در امور دینی و اجتماعی را ارتقا دادن.

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha