سه‌شنبه ۵ خرداد ۱۴۰۵ - ۰۱:۲۸
روز عرفه از راه دور زائر امام حسین(ع) شویم

حجت‌الاسلام والمسلمین مظفری گفت: در شرایط جنگی حاضر که برخی امکان حضور در کربلا را نخواهند داشت مرحوم ابن قولویه(ره) در جلد اول از کتاب «کامل الزیارات»،صفحه ۲۸۸ در روایتی از امام صادق(ع) به دستورالعملی اشاره می‌کنند که به واسطه انجام آن عمل حتی از فرسنگ‌ها فاصله تا کربلا نام آن فرد در زمره زوّار حضرت امام حسین(ع) توسط خداوند نوشته می‌شود.

حجت‌الاسلام والمسلمین علی محمد مظفری استاد حوزه علمیه قم در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه، زیارت امام حسین(ع) در «روز عرفه» را به یکی از اعمال با فضیلت برشمرد و بیان کرد: امام جعفرصادق(ع) در روایتی به اولویت و تقدم آمرزش قطعی زوار الحسین(ع) بر اهل عرفات اشاره کرده‌اند.

وی با اشاره به جایگاه ممتاز روز عرفه در نصوص روایی گفت: از جمله اعمال واجب در حج تمتّع، وقوف حجّاج بیت الله الحرام از ظهر روز نهم ذی الحجه (روز عرفه) تا غروب همان روز در صحرای عرفات است. در این روز با عظمت که روز مناجات و استغفار و تضرّع خاضعانه عبد به آستان رحمت معبود خویش است، حجاج در سرزمین عرفات به یاد صحرای محشر و روز رستاخیز ملبّس به لباس‌های کفن گونه احرام و به بیتوته و راز و نیاز با خداوند متعال می‌پردازند و والاترین جلوه از معاد باوری را در طول مناسک حج تمرین می‌کنند.

ثواب زیارت امام حسین(ع) در روز عرفه

این پژوهشگر دینی در بیان اعمال وارده در روز عرفه افزود: در نصوص روایی برخی اعمال مختص روز عرفه از جمله غسل، خواندن ادعیه ماثوره، روزه با قیدی خاص وارد شده است. به نقل مرحوم علامه مجلسی(ره) در کتاب «زاد المعاد»،از جمله اعمال ممتازی که در این روز از لسان ائمه‌معصومین(ع) نقل شده، زیارت سید الشهدا(ع) است.

حجت‌الاسلام والمسلمین مظفری افزود: مرحوم شیخ طوسی(ره) در جلد ششم از کتاب «تهذیب الاحکام» صفحه۴۹ در بیان بخشی از ثواب زیارت امام حسین(ع) در روز عرفه در روایتی نورانی از امام صادق(ع) آورده اند:«مَنْ زَارَ قَبْرَ اَلْحُسَیْنِ عَلَیْهِ‌اَلسَّلاَمُ یَوْمَ عَرَفَةَ کَتَبَ اَللَّهُ لَهُ أَلْفَ أَلْفِ حَجَّةٍ مَعَ اَلْقَائِمِ عَلَیْهِ اَلسَّلاَمُ وَ أَلْفَ أَلْفِ عُمْرَةٍ مَعَ رَسُولِ اَللَّهِ صَلَّی اَللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ وَ عِتْقَ أَلْفِ أَلْفِ نَسَمَةٍ وَ حُمْلاَنَ أَلْفِ أَلْفِ فَرَسٍ فِی سَبِیلِ اَللَّهِ وَ سَمَّاهُ اَللَّهُ عَزَّو جَلَّ عَبْدِیَ اَلصِّدِّیقُ آمَنَ بِوَعْدِی…»

این استاد حوزه علمیه افزود: مطابق این روایت که کاتب پاداش نه ملائکه مقرب بلکه شخص پروردگار عالم است، امام صادق (ع) فرمودند: «هر کس در روز عرفه به زیارت قبر سید الشهدا(ع)مشرف شود، خداوند یک میلیون حج در معیت امام عصر(عج)و یک میلیون عمره در معیت رسول‌الله(ص) و آزادی یک میلیون برده و فرستادن یک میلیون اسب (به عنوان مرکب) در راه خدا را برای او می‌نویسد و خداوند به این صورت از او یاد می‌کند: «بنده‌ی صدّیق و بسیار راستگوی من به وعده‌ام ایمان آورد.»

تقدم آمرزش زائر الحسین(ع) بر اهل عرفات

این استاد حوزه علمیه افزود: به نقل مرحوم ابن قولویه(ره)در کتاب شریف «کامل الزیارات» از حنان بن سدیر از پدرش از امام صادق(ع) در روایتی آمده است:
«إِذَا کانَ یوْمُ عَرَفَةَ اطَّلَعَ اللَّهُ تَعَالَی عَلَی زُوَّارِ قَبْرِ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ الْحُسَینِ سلام الله علیه فَقَالَ لَهُمُ اسْتَأْنِفُوا فَقَدْ غَفَرْتُ لَکمْ ثُمَّ یجْعَلُ إِقَامَتَهُ عَلَی أَهْلِ عَرَفَاتٍ.» زمانی که روز عرفه فرا برسد، خداوند متعال به زوّار قبر امام حسین(ع) توجّه نموده پس به ایشان می فرماید: «از ابتداء شروع به عمل نمائید زیرا شما را آمرزیدم سپس با اهل عرفات انس می‌گیرد.»

حجت‌الاسلام و المسلمین مظفری در شرح این روایت گفت: مطابق نص نورانی این روایت، عظمت زائر سید الشهداء(ع) نزد خداوند از یک سو و همچنین روز عرفه به عنوان زمان و زائر الحسین(ع) بودن به عنوان وصف در این تقدم آمرزش موضوعیت دارد. لذا به واسطه مقام والای مزور نزد خداوند، زائر در مدار توجهات خاصّه خداوند قرار می‌گیرد.

این کارشناس دینی در ادامه خاطرنشان کرد: مطابق آیه ۱۶۴ سوره نساء «... وَ کلَّمَ اللّهُ مُوسی تَکلِیماً» از میان تمام انبیاء که به انحاء مختلفی با خداوند سخن گفتند، تنها حضرت موسی(ع) ملقّب به «کلیم الله» شد. لذا زائر امام حسین(ع) موسی وار به سر حدی از رشد دست یافته که خداوند بدون واسطه با ایشان سخن می گوید: «اسْتَأْنِفُوا فَقَدْ غَفَرْتُ لَکمْ...»

وی افزود: فعل «غفَرْتُ»در منطوق این روایت از افعال ماضی بوده که از حیث بلاغی در این مقام دلالت بر قطعیت و محقق الوقوع بودن امر آمرزش دارد. همچنین با آمدن حرف «قد» بر سر این فعل تاکید آمرزش مضاعف می گردد. حرف عطف «ثمّ» در عبارت «... ثُمَّ یجْعَلُ إِقَامَتَهُ عَلَی أَهْلِ عَرَفَاتٍ» نیز دلالت بر اولویت و تقدّم آمرزش زوار الحسین(ع) بر اهل عرفات دارد.

روز عرفه از راه دور زائر امام حسین(ع) شویم

حجت‌الاسلام والمسلمین مظفری گفت: در شرایط جنگی حاضر که برخی امکان حضور در کربلا را نخواهند داشت مرحوم ابن قولویه(ره) در جلد اول از کتاب «کامل الزیارات»،صفحه ۲۸۸ در روایتی از امام صادق(ع) به دستورالعملی اشاره می‌کنند که به واسطه انجام آن عمل حتی از فرسنگ‌ها فاصله تا کربلا نام آن فرد در زمره زوّار حضرت امام حسین(ع) توسط خداوند نوشته می‌شود.

این پژوهشگر دینی در بیان روایت گفت: حنان بن سدیر از پدرش نقل می کند که امام صادق(ع) به سدیر فرمودند: «...تُکْثِرُ مِنْ زِیَارَةِ قَبْرِ أَبِی عَبْدِ اَللَّهِ اَلْحُسَیْنِ ؟ آیا فراوان به زیارت قبر امام حسین(ع) مشرف می شود؟» سدیر در پاسخ گفت: « إِنَّهُ مِنَ اَلشُّغُلِ. اشتغالات زیادی دارم» حضرت صادق(ع)فرمودند: « أَلاَ أُعَلِّمُکَ شَیْئاً إِذَا أَنْتَ فَعَلْتَهُ کَتَبَ اَللَّهُ لَکَ بِذَلِکَ اَلزِّیَارَةَ؟ می‌خواهی چیزی به تو یاد دهم زمانی که انجام دادی خداوند به واسطه آن برای تو زیارت امام حسین(ع) بنویسد؟» سدیر گفت: «بَلَی جُعِلْتُ فِدَاکَ. فدایتان شوم بله» در ادامه حضرت صادق(ع) به این فرمول ناب اشاره نموده و فرمودند: «اِغْتَسِلْ فِی مَنْزِلِکَ وَ اِصْعَدْ إِلَی سَطْحِ دَارِکَ وَ أَشِرْ إِلَیْهِ بِالسَّلاَمِ یُکْتَبْ لَکَ بِذَلِکَ اَلزِّیَارَة. در خانه‌ات غسل کن سپس به پشت بام برو و با اشاره به سوی امام حسین(ع) سلام بده که به واسطه آن برای تو زیارت نوشته می‌شود.»

حجت‌الاسلام والمسلمین مظفری در پایان با اشاره به کیفیت سلام دادن در نصوص روایی گفت: مرحوم شیخ طوسی(ره) در جلد۶ از کتاب «تهذیب الاحکام»، صفحه۱۰۳ در پاسخ به سوال یُونُسُ بْنُ ظَبْیَانَ از نحوه کیفیت سلام به سید الشهداء(ع) از امام صادق(ع) آورده‌اند: «قُلْ صَلَّی اَللَّهُ عَلَیْکَ یَا أَبَا عَبْدِ اَللَّهِ تُعِیدُ ذَلِکَ ثَلاَثاً فَإِنَّ اَلسَّلاَمَ عَلَیْهِ یَصِلُ إِلَیْهِ مِنْ قَرِیبٍ وَ مِنْ بَعِیدٍ. سه مرتبه بگوئید: «صَلَّی اَللَّهُ عَلَیْکَ یَا أَبَا عَبْدِ اَللَّه» سلام از دور و نزدیک به حضرت می‌رسد.

انتهای پیام/

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • احمد ناصری IR ۰۶:۴۳ - ۱۴۰۵/۰۳/۰۵
    صلی الله علیک یا اباعبدالله
  • رضایی IR ۱۲:۰۴ - ۱۴۰۵/۰۳/۰۵
    السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین علیه السلام