شنبه ۲۳ خرداد ۱۴۰۵ - ۱۴:۵۷
هیئت های مذهبی و مساجد بهترین مکان برای معرفت افزایی نسبت به اسلام هستند

حوزه/ حجت الاسلام والمسلمین صبوری با بیان اینکه مجالس و محافل عزاداری حضرت امام حسین (ع) فارغ از هرگونه گرایش و عقیده ای، از بهترین مکان ها برای معرفت افزایی نسبت به اسلام و آموزه های آن است، گفت: در صورت بهره مندی از ظرفیت عظیم نهضت عاشورا، درس های بی شمار این نهضت جاودانه در زندگی فردی و اجتماعی مورد استفاده عملی قرار می گیرد.

حجت الاسلام والمسلمین محمد صبوری استاد حوزه علمیه تهران در گفت و گو با خبرگزاری حوزه در تهران با بیان اینکه معرفت افزایی را می توان در سایه برگزاری صحیح و اسلامی مجالس و محافل عزاداری امام حسین (ع) و صد البته بیان صحیح فلسفه و اهداف قیام حضرت سیدالشهدا(ع) توسط خطیبان و مبلغان دینی آموخت و در زندگی فردی و اجتماعی به کار بست، ادامه داد: بدون شک توجه جدی به فلسفه قیام امام حسین (ع) برای ادامه حیات طیبه اسلام و در نهایت وصل شدن این قیام به قیام آخرین اختر آسمان امامت و ولایت یعنی مهدی موعود (عج)، جز با برگزاری همراه با شور و شعور مجالس عزاداری سید الشهدا(ع) میسر نمی شود.

استاد حوزه علمیه تهران خاطرنشان کرد:مجالس و محافل عزاداری حضرت امام حسین (ع) فارغ از هرگونه گرایش و عقیده ای، از بهترین مکان ها برای معرفت افزایی نسبت به اسلام و آموزه های آن است به شرط آنکه درس های بیشمار این نهضت جاودانه در زندگی فردی و اجتماعی مورد استفاده عملی قرار گیرد.

وی در این خصوص افزود: مراسم عزاداری محرم و امام حسین (ع) از مهمترین ظرفیت های تحول اجتماعی و انتقال فرهنگ مذهبی و انقلابی به نسل جدید است که باید نسبت به صیانت و مراقبت از این مراسم حساس بود.

تاکید بر ضرورت برگزاری پرشور همراه با شعور مراسم عزاداری امام حسین(ع)

حجت الاسلام و المسلمین صبوری در ادامه با تاکید بر ضرورت برگزاری پرشور همراه با شعور مراسم عزاداری امام حسین(ع) برای اثرگذاری آن، می گوید: هرگونه سهل انگاری در برگزاری این محافل مذهبی ممکن است همچون دیگر رسوم اجتماعی، در گذر زمان با ورود برخی عناصر دچار تغییر و اثرگذاری آن کم شود.

وی یکی از آسیب های عزاداری مجالس امام حسین (ع) را برخی خط کشی ها و ممانعت از ورود همه اقشار در این مجلس دانست و گفت: محافل عزاداری سیدالشهدا مربوط به یک قشر خاص نیست بلکه همه اقشار می توانند از آن بهره ببرند و هیات های مذهبی برای اثر بخشی اجتماعی عزاداری ها نباید مانع ورود آنان شوند.

گرایش صرف به سمت شور و احساس از آسیب های عزاداری در ماه محرم است

وی در ادامه، گرایش صرف به سمت شور و احساس را از دیگر آسیب های عزاداری ماه محرم دانست و اضافه کرد: مجالس عزاداری امام حسین (ع) بایستی همراه با شور و شعور و به عبارت دیگر، اشک ریختن همراه با معرفت افزایی باشد.

وی، تحقق این مهم را منوط به حضور پررنگ روحانیت در مجالس عزاداری سیدالشهدا علیه السلام از ابتدا تا انتها دانست و تصریح کرد: وظیفه یک روحانی تنها منبر رفتن نیست بلکه باید باحضور خود به عنوان یک مدیر، نظارت کامل بر مداحی ها و رفتار هیات ها داشته و آسیب های احتمالی را گوشزد کند.

حجت الاسلام والمسلمین صبوری همچنین انجام برخی رفتارها در عزاداری ها مثل صدمه زدن به بدن با قمه، زنجیرهای تیغ دار و ناخن را خلاف شئون اسلامی و عزاداری امام حسین (ع) ذکر کرد و یادآور شد: امروز دشمنان اسلام با پررنگ کردن چنین حرکاتی در رسانه های بیشمار خود، چهره ای خشن از شیعه و عزاداری های آنان به جهان نشان می دهند.

امام جماعت مسجد ۷۲ تن شهرک رضویه تهران، انجام چنین حرکاتی را مصداق اسلام آمریکایی و موجب خوشحالی دشمنان دانست و گفت: مداحی با سبک ترانه از دیگر آسیب های عزاداری محرم است که مداحان بایستی بشدت از آن پرهیز و به جای آن از سبک های با اصالت و وزین مثل سبک محتشمی استفاده کنند.

وی در ادامه با اذعان به ضرورت نوآوری در عزاداری ها، افزود: این نوآوری باید متناسب با رعایت شان و منزلت امام حسین (ع) و نیز بیان کننده حزن و اندوه باشد تا اشکی که عزاداران می ریزند همراه با معرفت و سوز دل باشد.

تاکید بر ضرورت توجه جدی به محتوای مطالب در عزاداری ها

کارشناس دینی با تاکید بر ضرورت توجه جدی به محتوای مطالب در عزاداری ها تصریح کرد: شان امام حسین (ع) شان رستم و سهراب نیست بلکه شان یک امام معصوم است ، بنابراین محتوا و کیفیت مطالب و نیز سبک های عزاداری باید بدور از هرگونه مطالب شادی و شهوانی باشد.

حجت الاسلام والمسلمین صبوری در ادامه با ابراز گله مندی از ورود برخی خرافه ها و بدعت ها به مراسم عزاداری امام حسین(ع) و یا انجام برخی حرکات و رفتارها در این مجالس، گفت: متاسفانه این خرافه ها توسط برخی مداحان که صرفا صدای خوبی دارند اما اطلاعات و مطالعه کافی نسبت به فلسفه قیام سیدالشهدا ندارند، وارد این مجالس شده و زمینه ساز آسیب می شود.

استاد حوزه علمیه تهران در ادامه با بیان اینکه نهضت عاشورا عبرت های زیادی دارد که باید به آن توجه و به جامعه منتقل شود، بیان کرد: امروز آسیب عزاداری ها از جنس مجالس عزاداری است و متاسفانه برخی اقشار مذهبی ما اعم از مداحان و سخنرانان دانسته و ندانسته با مطالب سخیف، غلوآمیز و خلاف شرع خود و یا اهانت به مقدسات دیگر مذاهب اسلامی، آب در آسیاب دشمن می ریزند.

وی افزود: دشمن نیز با استفاده از این مطالب و برجسته سازی آنان در رسانه های بیشمار خود، از آن به خوبی برای تخریب شیعه استفاده می کند و توسط عوامل خود که همان گروهک های تروریستی، وهابی و داعشی است، مسلمانان را قتل عام می کنند.

مقابله با تلاش دشمن برای ایجاد جنگ فرهنگی و آسیب رساندن به اعتقادات دینی

حجت الاسلام والمسلمین صبوری به تلاش دشمن برای ایجاد جنگ فرهنگی و آسیب رساندن به اعتقادات دینی و مذهبی اشاره کرد و اظهار داشت: آنان پس از ناکامی در جنگ نظامی و تحریم های اقتصادی، از طریق جنگ نرم به دنبال ایجاد تزلزل و انحراف در عزاداری های امام حسین (ع) و تضعیف مرجعیت شیعه هستند.

وی وحدت جهان اسلام را مهم دانست و اضافه کرد: عزاداری های امام حسین (ع) نباید به محلی برای توهین به دیگر مذاهب اسلامی و مقدسات آنان تبدیل شود بلکه باید از این محافل با بیان و تبیین اهداف فلسفه نهضت عاشورا، درجهت تقویت وحدت امت اسلام گام برداشت.

امام جماعت مسجد هفتاد و دو تن شهرک رضویه تهران خاطرنشان کرد: برای تحقق این مهم، مدیران هیات های مذهبی به عنوان پرچمداران فرهنگی سرور و سالار شهیدان، حضرت امام حسین (ع) باید با یک برنامه ریزی و مدیریت صحیح مانع از بیان خرافات و یا اهانت ها در مجالس عزاداری شوند.

حجت الاسلام والمسلمین صبوری در ادامه با اشاره به ورود برخی آسیب ها به مجالس مذهبی و عزاداری ها، باز مهندسی این مجالس را براساس محکمات دینی ضروری دانست و گفت: گفتمان نهضت عاشورای امام حسین (ع) از بهترین گفتمان ها برای انسان سازی است و هیات های مذهبی به دلیل مقبولیت اجتماعی شان، در صف مقدم تحقق گفتمان عاشورا قرار دارند.

وی یادآور شد: هدف عزاداری ها نباید تنها برانگیختن احساسات باشد بلکه باید وسیله ای برای بیان حقایق نهضت کربلا و تبیین و ترویج درس های آن از جمله 'امر به معروف و نهی از منکر، اقامه نماز و قرائت قرآن همراه با تدبر در آن' به جامعه باشد.

هدف عزاداری ها باید وسیله ای برای بیان حقایق نهضت کربلا باشد

وی یادآور شد: هدف عزاداری ها نباید تنها برانگیختن احساسات باشد بلکه باید وسیله ای برای بیان حقایق نهضت کربلا و تبیین و ترویج درس های آن از جمله 'امر به معروف و نهی از منکر، اقامه نماز و قرائت قرآن همراه با تدبر در آن' به جامعه باشد.

استاد حوزه علمیه تهران همچنین با اشاره به افزایش آمار برخی آسیب های اجتماعی درجامعه از جمله افزایش آمار طلاق، زندانیان و مصرف مشروبات الکلی، تصریح کرد: اگر افراد جامعه به امر به معروف و نهی از منکر توجه و عمل کنند، بسیاری از این آسیب ها، کاهش می یابد.

حجت الاسلام والمسلمین صبوری در ادامه، تبیین، تبلیغ و ترویج شعائر دینی بر اساس محکمات اسلامی را عمده ترین وظیفه هیات های مذهبی دانست و با تاکید بر آن، گفت: مناسبت های مذهبی زیادی در طول سال وجود دارد که اوج آن ها محرم و صفر است که باید از آن برای ترویج شعائر دینی استفاده شود. انتقال صحیح پیام های عاشورا می تواند در تربیت انسان های معتقد به سلام و عامل به احکام دینی و نیز کاهش آسیب های اجتماعی موثر باشد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha