دوشنبه ۱۲ مرداد ۱۴۰۵ - ۰۸:۴۰
احکام اربعین | آیا ارز زیارتی اربعین خمس دارد؟

حوزه/ اگر دینار اربعین از درآمد سال تهیه شده و تا پایان سال خمسی مصرف نشود، با فرا رسیدن سال خمسی، خمس آن واجب است؛ هرچند قصد قطعی برای هزینه‌کرد آن در اربعین آینده وجود داشته باشد. البته در برخی موارد، مانند هدیه، حکم متفاوت است.

به گزارش خبرگزاری حوزه، به مناسبت ایام پیاده‌روی زیارت اربعین سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام، پرونده ویژه «احکام اربعین» با ارائه حجت الاسلام والمسلمین محمدی، کارشناس احکام شرعی تقدیم شما فرهیختگان می شود.

بسم الله الرحمن الرحیم؛ الحمد لله رب العالمین.

ضمن عرض تسلیت به مناسبت ایام حزن و اندوه اهل‌بیت علیهم‌السلام، بنابر روایات، زائر قبر مطهر آقا حسین بن علی علیه‌السلام، از همان لحظه‌ای که از خانه خارج می‌شود، خداوند متعال گناهان او را می‌آمرزد.

یکی از سؤال‌هایی که پیرامون اربعین و سفرهای زیارتی مطرح می‌شود، این مسئله است که:

سؤال:

* برخی می‌گویند: «سال گذشته مقداری دینار تهیه کردیم و در سفر هزینه نشد، اما قصد جدی و قطعی ما این است که در اربعین امسال آن را هزینه کنیم و در هیچ جای دیگری نیز مصرف نخواهد شد. آیا با فرا رسیدن سال خمسی، خمس این دینارها بر ما واجب می‌شود یا خیر؟»

پاسخ:

در پاسخ به این عزیزان باید عرض کنیم که اگر این دینارها از درآمد شما تهیه شده باشد و تا پایان سال خمسی مصرف نشده باشد، خمس آن واجب است؛ هرچند قصد جدی و قطعی داشته باشید که در اربعین آینده آن را هزینه کنید.

اما اگر این دینارها پیش از فرا رسیدن سال خمسی خریداری و در همان سال مصرف شده باشد، طبعاً خمس به آن تعلق نمی‌گیرد.

همچنین ممکن است کسی دینار را با مالی تهیه کرده باشد که اساساً خمس به آن تعلق نگرفته است؛ یا مثلاً آن را به همسر خود هدیه داده باشد و همسر نیز مقلد امام شهید، حضرت آیت‌الله العظمی سید علی حسینی خامنه‌ای باشد که بنابر فتوای ایشان، هدیه خمس ندارد. در این‌گونه موارد، حکم متفاوت خواهد بود و از این قاعده خارج است.

بنابراین، اگر دینار از درآمد سال تهیه شده باشد و تا پایان سال خمسی مصرف نشود، با فرا رسیدن سال خمسی، خمس آن واجب خواهد بود؛ هرچند تصمیم قطعی داشته باشید که آن را در اربعین هزینه کنید.

البته این نکته را نیز توجه داشته باشید که امام شهیدمان می‌فرمودند: اگر این مال، پس از فرا رسیدن سال خمسی، ظرف هفت یا هشت روز مصرف شود، خمس به آن تعلق نمی‌گیرد.

شادی ارواح طیبه شهدا، به‌ویژه امام شهیدمان، صلوات.

والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha