شنبه ۱۷ مرداد ۱۴۰۵ - ۱۳:۴۵
دنیا میدان انتخاب میان منطقه آزاد و ممنوعه الهی است

حوزه/ حجت‌الاسلام والمسلمین انصاریان با تشریح مراحل چهارگانه زندگی انسان و تبیین فلسفه نعمت‌ها و محدودیت‌های الهی، گفت: خداوند در دنیا منطقه‌ای آزاد از نعمت‌ها و لذت‌های حلال را برای انسان قرار داده و در کنار آن، منطقه‌ای ممنوعه را نیز مشخص کرده است.

به گزارش خبرگزاری حوزه از تهران، حجت‌الاسلام والمسلمین حسین انصاریان در نخستین جلسه سخنرانی خود به مناسبت دهه سوم ماه صفر که در حسینیه مرحوم آیت‌الله علوی بروجردی برگزار شد، با اشاره به مراحل مختلف زندگی انسان اظهار کرد: ما چهار نوع زندگی داریم که نخستین آن، زندگی در رحم مادر است؛ البته این دوره زندگی طولانی نیست.

وی افزود: قرآن کریم در سوره مؤمنون و همچنین دانش جدید، جهان رحم را به تفصیل مورد بررسی قرار داده و مسئله تبدیل شدن نطفه به جنین و سپس تولد جنین را توضیح داده است. اگر انسان درباره این مراحل مطالعه کند، درمی‌یابد که پروردگار عالم در میان سه تاریکی، که خود قرآن از آن با تعبیر «ظلمات ثلاث» یاد کرده است، چگونه جنین را شکل داده و با قلم قدرت خود، انسان را نقاشی کرده است.

استاد حوزه علمیه ادامه داد: خداوند در قرآن می‌فرماید: «وَاللَّهُ أَخْرَجَکُمْ مِنْ بُطُونِ أُمَّهَاتِکُمْ»؛ یعنی خداوند شما را از شکم مادرانتان خارج کرد. بنابراین، حتی تولد انسان را نیز خداوند به خودش نسبت می‌دهد و این کار را صرفاً به قابله و عوامل ظاهری نسبت نمی‌دهد.

وی با اشاره به شگفتی تولد نوزاد گفت: نوزادی سه، چهار یا پنج کیلو وزن دارد و می‌خواهد از یک مجرای طبیعی عبور کند که دو طرف آن استخوان است؛ اما چگونه میلیاردها نوزاد از این مجرا سالم به دنیا آمده‌اند؟ چگونه اسکلت آنها خرد نشده، درهم نریخته و جمجمه‌شان نشکسته است؟ این مسائل را باید در کتاب‌های علمی مطالعه کرد. برای ما اهل دین، چنین مطالعاتی مسیر عجیبی برای شناخت پروردگار است.

حجت‌الاسلام والمسلمین انصاریان خاطرنشان کرد: اگر دانشمندان خارجی این مسائل را به صورت علمی بیان کرده‌اند و شاید نام خدا را در کتاب‌های خود نیاورده باشند، ما که توفیق دینداری پیدا کرده‌ایم، با مطالعه وضعیت جنین و چگونگی تولد انسان، یقین‌مان به پروردگار عالم بیشتر می‌شود.

وی با بیان اینکه دومین مرحله زندگی انسان همین دنیاست، گفت: دنیای دوم که برای ما جای زندگی قرار داده شده، مجموعه‌ای از نعمت‌های عجیب، شگفت و حیرت‌انگیز پروردگار است؛ باغ‌ها، زمین‌های زراعی، زمینه کشت، خاک، نور، حواس و مجموعه‌ای از فعل و انفعالاتی که همه آنها نشانه قدرت خداوند است.

این استاد حوزه افزود: من درباره این مسائل کتاب‌هایی خوانده‌ام. اگر به محلات سفر کنید که مرکز پرورش گل در ایران است، فقط بایستید و گل‌های مختلف را نگاه کنید و از خودتان بپرسید کارخانه رنگرزی خدا کجاست؟ این همه گل‌های رنگارنگ چگونه به وجود آمده‌اند؟ در یک کارخانه رنگرزی، تینر، قلم‌مو و ترکیب چند رنگ برای ایجاد یک رنگ جدید وجود دارد؛ اما واقعاً خداوند با این همه رنگ و زیبایی چه کرده است؟ خداوند جایی را که خانه زندگی ما قرار داده، سراسر نعمت قرار داده است. هر چیزی را که نگاه می‌کنید، نعمتی از جانب خداست.

حجت‌الاسلام والمسلمین انصاریان گفت: حالا باید از خودمان بپرسیم پروردگار عالم به چه علت و با چه دلیل و برهانی مرا سر این سفره نشانده است؟ درصد بالایی از آنچه با بدن من موافقت دارد، برای من حلال کرده و تنها درصد کمی را حرام اعلام کرده است؛ یعنی چیزهایی که با بدن، معده، خون، مغز و روان انسان تناسب ندارند.

وی با اشاره به داستان حضرت آدم و حوا اظهار کرد: در ابتدای سوره بقره می‌خوانیم که خداوند به آدم و همسرش فرمود: «وَکُلَا مِنْهَا رَغَدًا حَیْثُ شِئْتُمَا»؛ یعنی در این باغ آباد که به شما داده‌ام و محل سکونت شما قرار داده‌ام، از هر جا که می‌خواهید بخورید. امام باقر(ع) می‌فرماید باغی که آدم و همسرش در آن بودند، در مناطق شام قرار داشت. در آن زمان هنوز بشری روی زمین وجود نداشت و کاشت و آبادانی آن نیز کار پروردگار بود. در آن باغ انواع میوه‌ها وجود داشت، اما آن باغ، بهشت آخرت نبود؛ زیرا کسی که وارد بهشت آخرت می‌شود، به پاداش عمل وارد می‌شود، در حالی که آدم و همسرش هنوز عملی انجام نداده بودند.

وی افزود: قرآن درباره بهشت آخرت می‌فرماید که نعمت‌های آن «مَقْطُوعَةٍ وَلَا مَمْنُوعَةٍ» نیست؛ بلکه نعمت‌هایش همیشگی است. اما درباره باغ آدم و حوا، خداوند فرمود از هر جای این باغ که می‌خواهید استفاده کنید، ولی «وَلَا تَقْرَبَا هَذِهِ الشَّجَرَةَ»؛ یعنی به یک درخت نزدیک نشوید. همین مسئله نشان می‌دهد آن باغ، بهشت قیامت نبوده است.

حجت‌الاسلام والمسلمین انصاریان تصریح کرد: در این دنیا نیز خداوند منطقه آزاد و منطقه ممنوعه قرار داده است. حلال‌ها بسیارند و حرام‌ها بسیار کم؛ اما با وجود این، میلیون‌ها انسان در طول تاریخ به حلال خدا قناعت نکرده و سراغ حرام رفته‌اند. حلال زیاد است و حتی اضافه هم هست، اما انسان قناعت نمی‌کند و وارد منطقه ممنوعه می‌شود. کسانی که وارد این منطقه ممنوعه می‌شوند، اگر حضورشان در آنجا را تا مرگ ادامه دهند، در قیامت از بهشت الهی محروم خواهند بود؛ مگر اینکه در همین دنیا بیدار شوند، توبه کنند و از منطقه ممنوعه خارج شده و وارد منطقه آزاد الهی شوند.

این استاد اخلاق با اشاره به واقعه عاشورا اظهار کرد: در حادثه عجیب کربلا که آن را در کتاب‌های متعددی مطالعه کرده‌ام، حداقل ۳۰ هزار نفر برای کشتن ۷۲ نفر بسیج شده بودند و برخی منابع حداکثر این تعداد را ۷۰ هزار نفر نوشته‌اند. از روز دوم محرم تا چهار بعدازظهر روز عاشورا، پاک‌ترین زبان‌ها، پاک‌ترین ایمان‌ها و پاک‌ترین عقل‌ها برای این جمعیت سخن گفتند. در کتاب‌هایی مانند «ارشاد» شیخ مفید، «لهوف»، «نفس المهموم»، «بحارالانوار» جلدهای ۴۴ و ۴۵، «محرق القلوب» ملا احمد نراقی و کتاب‌های دیگر این مسائل را می‌توان مشاهده کرد.

وی افزود: از آن جمعیت فراوان، البته کودک شش‌ماهه‌ای مانند حضرت علی‌اصغر(ع) که زبان نداشت و نمی‌توانست سخن بگوید یا کودکان کم‌سن‌وسالی که با تشویق مادرانشان به میدان رفتند، امکان سخن گفتن نداشتند؛ اما حداقل ۶۰ نفر برای مردم، روی زین اسب منبر رفتند و سخن گفتند.

وی خاطرنشان کرد: با وجود این همه سخنرانی و موعظه، در مجموع فقط دو نفر توبه کردند. آن دو نیز زمانی توبه کردند که عبدالله تنها بود و حضرت علی‌اصغر(ع) نیز به شهادت رسیده بود. آن دو نفر که برادر بودند، پس از توبه، بازگشتند و جنگ بسیار جانانه‌ای با دشمن کردند و هر دو نیز به شهادت رسیدند.

استاد حوزه علمیه با بیان اینکه در منطقه ممنوعه مشتری بیشتر است، گفت: نمی‌دانم چرا برخی می‌گویند حرام لذت دارد. مگر ما که حلال می‌خوریم، لذت نمی‌بریم؟ مگر از خوراک، پوشاک، ازدواج، سفر، نشستن با دوستان و رفتن به باغ لذت نمی‌بریم؟ چه چیزی از لذت‌های آنان کم داریم؟ ما نیز لذت می‌بریم و تمام این لذت‌ها را خداوند برای ما حلال کرده است.

حجت‌الاسلام والمسلمین انصاریان با اشاره به اهمیت ازدواج گفت: پیامبر اکرم(ص) می‌فرماید کسی که توانایی ازدواج دارد و ازدواج نمی‌کند، از ما نیست. در ازدواج نیز انواع لذت‌ها وجود دارد؛ رفاقت زن و شوهر، ارتباط میان آنها، فرزنددار شدن و در کنار یکدیگر زندگی کردن. پیامبر(ص) بالاتر از این، تشویقی برای بهره‌گیری از لذت حلال قرار نداده است که فرمود کسی که از ازدواج روی برگرداند، از ما نیست.

این استاد حوزه با اشاره به جایگاه عزاداری و ارتباط با امام حسین(ع) گفت: اینکه در کنار امام حسین(ع) باشیم، به تنهایی به معنای سعادتمندی نیست. پیامبر اکرم(ص) می‌فرماید: «بِالْحُسَیْنِ تَسْعَدُونَ وَتَشْقَوْنَ»؛ یعنی گروهی از شما با حسین(ع) سعادتمند می‌شوید و گروهی نیز با حسین(ع) شقاوتمند می‌شوید. ممکن است یک هیئت داشته باشیم و مدیران آن با یکدیگر اختلاف پیدا کنند و درگیر غیبت و تهمت شوند یا هیئت را تعطیل کنند و یا آن را به دو قسمت تقسیم کنند. آیا همه کسانی که در کنار ابی‌عبدالله(ع) هستند به بهشت می‌روند؟ پیامبر(ص) فرموده است که در کنار حسین(ع) نیز عده‌ای جهنمی می‌شوند.

حجت‌الاسلام والمسلمین انصاریان ادامه داد: برخی علیه امام حسین(ع) جنگیدند، برخی خیمه‌های ایشان را آتش زدند، برخی اموال یاران آن حضرت را غارت کردند، برخی علیه ابی‌عبدالله(ع) مقاله نوشتند و برخی نیز منبر، جلسه و گریه بر امام حسین(ع) را مسخره کردند. در مقابل، گروهی نیز مانند شما با قاعده و درست با ابی‌عبدالله(ع) برخورد می‌کنند و سعادتمند می‌شوند.

این استاد اخلاق گفت: در قرآن بارها کلمه «اکثر» آمده است؛ «أَکْثَرَهُمْ لَا یَشْکُرُونَ»، «أَکْثَرَهُمْ لَا یَعْلَمُونَ» و «أَکْثَرَهُمْ لَا یَعْقِلُونَ». بسیاری از انسان‌ها وارد منطقه ممنوعه‌ای می‌شوند که حتی در آنجا نیز نعمت وجود دارد، اما برای ما مناسب نیست.

وی ادامه داد: گوشت خوک یا قورباغه نیز از نظر وجود، نعمتی از نعمت‌های آفرینش هستند، اما مصرف آنها برای ما در منطقه ممنوعه قرار دارد. ممکن است برخی ملت‌ها چنین غذاهایی را مصرف کنند. من به ۲۶ کشور سفر کرده‌ام و دیده‌ام که در برخی کشورها مار، خرچنگ، خوک و قورباغه می‌خورند؛ اما مسئله این است که خداوند برخی خوردنی‌ها را برای ما حرام کرده است.

حجت‌الاسلام والمسلمین انصاریان گفت: وجود یک چیز با حرام بودن مصرف آن تفاوت دارد. خداوند در این دنیا دو منطقه برای انسان قرار داده است؛ منطقه آزاد و منطقه ممنوعه. در منطقه آزاد، انسان از نعمت‌های فراوان برخوردار است و باید بدون اسراف و تبذیر از آنها استفاده کند.

این استاد حوزه اظهار کرد: خداوند همه چیز را برای لذت حلال انسان قرار داده است و منطقه آزاد الهی از لذت چیزی کم ندارد. کسانی که به منطقه ممنوعه می‌روند، ممکن است تصور کنند لذت بیشتری می‌برند، اما پس از مدتی گرفتار بیماری‌های جنسی، مشکلات ناشی از مشروبات الکلی و آسیب‌های فکری، مغزی و روانی می‌شوند. بسیاری از آنچه آنان لذت می‌دانند، در واقع زهر و سم است؛ در حالی که انسان می‌تواند همان لذت‌ها را در چارچوب حلال و سالم تجربه کند.

وی در پایان گفت: همان‌گونه که خداوند در این دنیا منطقه آزاد را برای ما قرار داده و در آن از نعمت‌های حلال بهره‌مندیم، در آخرت نیز انسان مؤمن در نعمت‌های الهی آزاد است؛ با این تفاوت که نعمت‌های بهشتی قطع‌شدنی و ممنوع‌شدنی نیستند.

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha