چهارشنبه ۲۱ مرداد ۱۴۰۵ - ۱۱:۱۹
عظمت و سنگینی رحلت پیامبر (ص) در حدیثی از حضرت امیرالمومنین علی(ع)/ چه کسانی با شفاعت پیامبر اهل نجات خواهند شد

حوزه/ حجت الاسلام والمسلمین جلالی، گفت: حضرت امیرالمؤمنین (ع) در حدیثی، رحلت پیامبر اکرم (ص) را مصیبتی بزرگ معرفی میکنند، مصیبتی که رکن وجودی ایشان را شکست. ما شیعیان نیزباید این مصیبت را بزرگ بدانیم، در این سوگ شریک باشیم و توجه خود را به مقام و منزلت پیامبر اکرم (ص) بیش از پیش معطوف کنیم.

حجت الاسلام والمسلمین محسن جلالی، معاون پژوهش حوزه علمیه استان اصفهان، در گفتگو با خبرنگار حوزه در اصفهان، پیرامون ایام سوگواری و رحلت پیامبر اکرم و شهادت امام حسن مجتبی گفت: ۲۸ ماه صفر سالروز رحلت پیامبر اکرم (ص) و ۱۷ ربیع الاول بعنوان سالروز ولادت‌ایشان است، شخصیتی والا مقام و جامع الاطراف، و کاملی هستند که خداوند تبارک و تعالی ایشان را بعنوان پیامبر خاتم و انسان کامل برای رهبری بشریت فرستاده است. ما مسلمانان باید به وجود آن حضرت افتخار کنیم، مراسم آن حضرت را تجلیل کنیم؛ یاد آن حضرت را در ایام رحلت و ایام ولادت و بعثت گرامی بداریم و توجه کنیم.

وی ادامه داد: نام حضرت محمد (ص) چهار مرتبه در قرآن کریم آمده است، در سوره آل عمران، همچنین در سوره محمد تنها سوره قرآن که بنام محمد است، نام آن حضرت ذکر شده است، همچنین در سوره فتح که با توجه به شرایط فعلی کشور نیز این سوره برای فتح و ظفر رزمندگان برعلیه استکبار جهان، آمریکا و اسرائیل توسط مردم در مساجد و میادین هم بصورت فردی یا در نماز استغاثه خوانده می‌شود؛ مُحَمَّدٌ رَسولُ اللَّهِ ۚ وَالَّذینَ مَعَهُ أَشِدّاءُ عَلَی الکُفّارِ رُحَماءُ بَینَهُم ۖ تَراهُم رُکَّعًا سُجَّدًا یَبتَغونَ فَضلًا مِنَ اللَّهِ وَرِضوانًا ۖ سیماهُم فی وُجوهِهِم مِن أَثَرِ السُّجودِ ۚ.

وی افزود: یکی از صفات کسانی که با پیامبر هستند نماز است، تَراهُم رُکَّعًا سُجَّدًا در حالت رکوع و سجود، و اثر سجود و تواضع در پیشگاه خداوند متعال در سیمای مسلمین و کسانی که با پیامبر اکرم هستند آشکار و نمودار می‌شود.

معاون پژوهش حوزه علمیه اصفهان در ادامه اشاره به سوره‌هایی که نام پیامبر در آن ذکر شده کرد و گفت : همچنین در سوره یاسین که قلب قرآن کریم است، یاسین یا سیدالمرسلین آمده است یا در سوره طاها؛ آل طاها و آل یاسین بعنوان آل پیامبر ذکر شده. همچنین در سوره کوثر خطاب به پیامبر اکرم(ص) آمده که انا اعطیناک الکوثر یا رسول الله ما خیر کثیر ، کوثر را به شما عطا کردیم،یا در سوره انشراح؛ أَلَمْ نَشْرَحْ لَکَ صَدْرَکَ ﴿۱﴾ وَوَضَعْنَا عَنْکَ وِزْرَکَ ﴿۲﴾ الَّذِی أَنْقَضَ ظَهْرَکَ ﴿۳﴾ وَرَفَعْنَا لَکَ ذِکْرَکَ ﴿۴﴾ فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْرًا ﴿۵﴾ إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْرًا. این خطاب به پیامبر است که پیامبر اکرم شرح صدر از طرف خداوند پیدا کرده است و در سختی‌ها که در زمان بعثت و هجرت داشتند خداوند وعده آسانی داده است، به برکت پیامبر به همه مسلمانان داده می‌شود و در این دورانهایی که مردم ما صبر و سختی‌هایی را تحمل می‌کنند؛ ان شاءالله به برکت پیامبر اکرم (ص) آسانی و فراوانی به دنبال خواهد داشت.

وی ادامه داد: در سوره ضحی نیز خطاب به پیامبرآمده است وَ لَسَوْفَ یُعْطیکَ رَبُّکَ فَتَرْضی. پیامبر به شما چیزی می‌دهیم که شما راضی باشی یعنی رضایت پیامبر برای خداوند مهم بوده است و اشاره شده که أَ لَمْ یَجِدْکَ یَتیماً فَآوی * وَ وَجَدَکَ ضَالاًّ فَهَدی شما یتیم بودی به شما پناه دادیم و به شما مقام و کوثری می‌دهیم که راضی باشی.

حجت الاسلام‌والمسلمین جلالی ادامه داد: در سوره بلد نیز خداوند فرموده لا أُقْسِمُ بِهذَا الْبَلَدِ وَ أَنْتَ حِلٌّ بِهذَا الْبَلَدِ قسم به این شهر مقدس (مکّه) تو در این شهرمکه هستی که قسمی که خداوند به شهر مکه می‌خورد بخاطر این دلیل بوده که پیامبردر این شهر است.

وی افزود: در سوره مُزَّمِّل؛ یا أَیُّهَا الْمُزَّمِّلُ قُمِ اللَّیْلَ إِلاّ قَلِیلاً نِصْفَهُ أَوِ انْقُصْ مِنْهُ قَلِیلاً إِنّا سَنُلْقِی عَلَیْکَ قَوْلاً ثَقِیلاً. مذمل پیامبر است. یا در سوره مدثر ؛ یَا أَیُّهَا الْمُدَّثِّرُ که مدثر پیامبر است.

استاد سطح عالی حوزه ادامه داد: علاوه براین در سوره قلم؛ ن ۚ وَالْقَلَمِ وَمَا یَسْطُرُونَ نیز خداوند قسم می‌خورد به قلم و آنچه می‌نویسد و شهادت می‌دهد که برخلاف آنچه که به تو نسبت می‌دهند مَا أَنْتَ بِنِعْمَةِ رَبِّکَ بِمَجْنُونٍ وَإِنَّ لَکَ لَأَجْرًا غَیْرَ مَمْنُونٍ وَإِنَّکَ لَعَلَیٰ خُلُقٍ عَظِیمٍ؛ اجر زیادی داری و خداوند به اخلاق با عظمت پیامبر شهادت می‌دهد و خود پیامبر هم می‌فرماید مکارم اخلاق را مبعوث شدم که تمام کنم.

حجت الاسلام‌والمسلمین جلالی ادامه داد: همچنین در سوره اسرا خداوند می‌فرماید: وَمِنَ اللَّیْلِ فَتَهَجَّدْ بِهِ نَافِلَةً لَکَ عَسَی أَنْ یَبْعَثَکَ رَبُّکَ مَقَامًا مَحْمُودًا که از اختصاصات پیامبر است و وجوب نماز شب بر پیامبر است که خداوند دستور داده نماز شب را بخوان خداوند مقام محمود به شما می‌دهد که مقام محمود پیامبر؛ شفاعت پیامبر است در روز جزا که هم شیعه و هم سنی بر شفاعت پیامبر گواهی می‌دهند اعتقاد و باور دارند و از شفاعت پیامبر بسیاری اهل نجات می‌شوند. و همانطور که مولوی می‌گوید او شفیع است این جهان و آن جهان این جهان برای دین شفاعت می‌کند که ما دین حق را بیابیم و آن جهان که ما اهل بهشت باشیم .

وی ادامه داد: خداوند در قرآن بر پیغمبرخودش درود می‌فرستد، إِنَّ اللّهَ وَ مَلائِکَتَهُ یُصَلُّونَ عَلَی النَّبِیِّ یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَیْهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلِیماً. که ما این را بعد از نمازها در مساجد این آیه را می‌خوانند و بر پیامبر صلوات می‌فرستند؛ ولی صلوات واجب است، سلام واجب است که این واجب را ما مسلمانان در نماز انجام می‌دهیم؛ در تشهد قسمت آخر اللهم صل علی محمد و آل محمد؛ و در سلام، السلام علیک‌ایهاالنبی و رحمت الله و برکاته. مذهب شافعی براین گواهی می‌دهد و این صلوات در تشهد همراه صلوات بر آل محمد است و لذا شافعی می‌گوید: یا أهلَ بَیتِ رَسولِ اللّه ِ، حُبُّکُمُ فَرضٌ مِنَ اللّه ِ فِی القُرآنِ أنزَلَهُ حب شما در قرآن واجب است. اجر رسالت و زحمات پیامبر به دستور قرآن مودت ذالقربی مودت محمد و آل محمد است. بعد می گوید کَفاکُمُ مِن عَظیمِ القَدرِ أنَّکُمُ مَن لَم یُصَلِّ عَلَیکُم لا صَلاةَ لَهُ؛ کسی که برشما آل محمد صلوات نفرستد اصلا نمازش باطل است. اللهم صل علی محمد و آل محمد جزء تشهد و صلوات واجب بر خاندان عصمت و طهارت علیه السلام است.

حجت الاسلام والمسلمین جلالی در ادامه اظهار کرد: علامه طباطبایی کتاب سنن نبی درسیره و سنت پیامبر را نوشته‌اند که کتابی ارزشمند بوده و ترجمه هم شده است. همچنین علامه شهید مطهری کتاب سیره نبوی را نوشته است. در این ایام توصیه می‌شود مردم این کتاب‌ها را بخوانند که با اخلاق پیامبر و سیره پیامبر و اهل بیت علیه السلام بیشتر آشنایی پیدا کنند.

وی در ادامه با اشاره به اینکه سعدی می‌گوید اگر عاشقی کنی و جوانی؛ عشق محمد بس است وآل محمد، اظهار کرد: انشالله در این ایام با عرض ارادت به ساحت پیامبر اکرم و حضرت امام حسن مجتبی و امام رضا علیه السلام که همه کریمه هستند؛ از کرامات‌ایشان بهره‌مند شویم و پیرو اخلاق کریمانه پیامبر و امام حسن مجتبی و امام رضا علیه السلام باشیم دستوراتشان را تبعیت کنیم و انشالله در این دنیا و در آن دنیا اهل سعادت و هدایت باشیم و فردای قیامت کنار حوض کوثر همراه با پیامبر اکرم محشور باشیم همگان.

استاد حوزه علمیه اصفهان در بخش دیگری از این گفتگو اظهار کرد: در زمان رحلت پیامبر اکرم(ص) امر تجهیز، غسل و تکفیر و نماز و تدفین آن حضرت بر عهده حضرت امیر المؤمنین علیه السلام جانشین برحق آن حضرت قرار گرفت، ‌ایشان که به حکم آیه قرآن نفس پیامبر هستند، در این ایام رحلت پیامبر و درگذشت‌ایشان بسیار سوگوار و ناراحت بودند و در خطبه ۲۳۵ نهج البلاغه اشاره می‌کنند به مصیب بزرگ رحلت پیامبر در حالتی که حضرت را غسل می‌دادند و تجهیز می‌کردند، فرمودند: با موت شما منقطع شد آن وحی و اخبار با عظمت آسمانی و بعد می‌فرمایند اگر نبود که شما ما را به صبر دعوت کردید و امر کردید؛ و از جزع و فزع نهی کردید؛ آنقدر گریه بر شما می‌کردیم که اشک چشممان تمام شود؛ درد جدایی شما در رفتن همراه ما می‌ماند و درنگ می‌کند؛ رنج و اندوه شما چون یارسوگند خورده هموراه با ما همراه است و در سوگ شما بی‌قراری می‌کنیم اما باز هم اندک است.

وی افزود: حضرت امیر المؤمنین علیه السلام در حدیثی رحلت پیامبر را مصیبتی بزرگ می‌دانند و در زمان شهادت همسرشان حضرت زهرا سلام الله، می فرمایند، رحلت پیامبر یک رکن من را شکست و رحلت شما (حضرت زهرا سلام الله علیها)رکن دیگرم را شکست؛ یعنی رکن وجودی‌امیر المؤمنین با رحلت پیامبر شکسته شد. وامیر المؤمنین که تربیت شده پیامبر هستند و مقام را می‌شناسند مصیب رحلت را بخوبی درک می‌کنند و ما شیعیان هم به تبع مولا و رهبرمان حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام این مصیبت را باید مصیبت بزرگ بدانیم و در این مصیبت سوگوار باشیم و توجه ما به مقام و منزلت پیامبر اکرم (ص) بیش از پیش باشد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha