رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در گفتگوی اختصاصی با خبرگزاری حوزه با اشاره به نامگذاری امسال از سوی مقام معظم رهبری به نام "تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی" اظهار داشت: بیان این مسائل تنها یک شعار صرف نیست، بلکه ناشی از ضرورتهایی است که پرداختن و توجه به آنها احساس میشد.
آیت الله یزدی افزود: نامگذاری سالها در آغاز بیشتر رنگ و بوی فرهنگی داشت که از جمله می توان به سال "امام علی(ع)" در سال 1379 اشاره کرد، اما در نامگذاری سال های اخیر با توجه به شرایط جامعه، به مسائل اقتصادی توجه بیشتری شد.
دبیر شورای عالی حوزههای علمیه با اشاره به نامگذاری امسال به نام سال «حمایت از تولیدملی، کار و سرمایه ایرانی» گفت: تجربه چند سال اخیر، ضرورت توجه به این مسئله را نشان داده و از سویی ارتباطات مردمی رهبر معظم انقلاب نیز اثر خود را بر این نامگذاریها داشته است.
محاسبات دقیق و کارشناسی شده در نامگذاری سال ها
وی تاکید کرد: مقام معظم رهبری به عنوان رهبری دلسوز میخواهد کشور را به سمت پیشرفت هدایت کند و قوای سه گانه باید با او همراه شوند، آقا با محاسبات دقیق و کارشناسی شده و دیدن شرایط جامعه چنین شعاری را مطرح فرمودند؛ نه به عنوان ناصح و مرشدی که یک مطلبی را گفته باشند ویا فرمانده کلی که همه نیروها باید از فرامین او اطاعت کنند؛ بنابراین شعار امسال یک عامل پیش برنده و رشد دهنده کشور است.
نامگذری ها صرفا شعاری نیست
رییس جامعه مدرسین حوزه با بیان این که با این نام گذاریها، توقع مقام معظم رهبری برای انجام یک سری کارهای اجرایی و عملی نمایان شده است، افزود: در نامگذاری امسال، صرف این که شعاری داده شده باشد و یا بحث ساده ای انجام شود، منظور نیست، بلکه اهداف دقیقی پشت آن وجود دارد.
آیت الله یزدی با ذکر خاطره ای از سال امام علی(ع) خاطرنشان کرد: در سالی که به نام سال حضرت امیر(ع) نامگذاری شد، کارهایی توسط نهادهای مختلف انجام شد؛ وقتی این فعالیتها را دیدم با خود گفتم چرا نباید کاری انجام دهم؟ همین عامل سبب شد که با نگاه پژوهشی، یک دور کامل به نهج البلاغه مراجعه و درباره نظر حضرت امیر(ع) نسبت به دنیا، بحثی را پیرامون این که آیا دنیا از نظر حضرت پسندیده است یا مذموم؟ یا این که دو معنای متفاوت دارد؟ انتخاب کردم و کار پژوهشی مختصری انجام شد که نتایج خوبی هم به همراه داشت؛ البته کارهای بسیار خوب دیگری غیر از این کار انجام شد.
نقش نظام و مردم در عرصه اقتصاد
وی با اشاره به این مطلب که این نامگذاری ها برروی بسیاری از نهادها و اشخاص و به خصوص مسئولان تأثیر گذار است. گفت: نام گذاریهای فرهنگی نقش تبلیغاتی و اثرگذار قابل قبولی در فرهنگ عمومی جامعه داشت، اما در عرصه مسائل اقتصادی که در چندسال اخیر نامگذاریها حول محور آن صورت گرفته، نیازمند اقدامات اجرایی و عملی مطالعه شده دقیق است؛ چون در عرصه اقتصاد نظام و مردم هر دو نقش دارند.
نایب رییس مجلس خبرگان رهبری، نامگذاری امسال را در امتداد سال "همت مضاعف و کار مضاعف" دانسته و گفت: امسال باید به دنبال آن باشیم با تلاش مضاعف در راستای حمایت عملی از تولیدات داخلی و کار و سرمایه ایرانی گام برداریم.
با بنر و سمینار شعار رهبری محقق نمی شود
آیت الله یزدی ادامه داد: مسئولین می بایست به گونهای برنامه ریزی کنند، اگر به طور مثال اواسط یا اواخر سال، از وزیری سؤال شد، برای تحقق شعار رهبری چه اقداماتی انجام داده اید؟ پاسخی در خور شأن مطالبات رهبری برای آن داشته باشدو فقط به نصب چند تابلو و بنر در خیابانها و یا برگزاری چند سمینار در این خصوص اکتفا نشود؛ زیرا هدف اصلی این نیست.
رییس جامعه مدرسین حوزه اضافه کرد: هدف اصلی آن است که نتیجه کار در زندگی مردم ملموس شود و تاثیر آن در اقتصاد خانوادهها، اقتصاد افراد و اصناف مختلف در بازار دیده شود.
شخص رئیس جمهور و دولت مسئولیت دارند
نایب رییس خبرگان رهبری با بیان این که مخاطب اصلی این شعار در درجه اول دولت به ویژه وزرای اقتصادی هستند، تاکید کرد: کل دولت و شخص رئیس جمهور می بایست به گونه ای برنامه ریزی و عمل کنند که اهداف اصلی شعار مقام معظم رهبری حاصل شود؛ یعنی به طور ملموس بتوان گفت توجه به کار و اشتغال نسبت به گذشته بیشتر شده است، موانع تولید برطرف گردیده و کیفیت و کمیت و رقم محصولات و تولیدات از رشد قابل قبول و کاملا محسوسی برخوردار شده است.
وظایف مردم و سازمان های مردمی
آیت الله یزدی، مخاطب دوم شعار امسال را مردم و سازمانهای مردمی فعال در زمینه مسائل اقتصادی همچون معتمدین تجاری و اقتصادی دانسته و با اشاره به وظایف فعالان عرصه اقتصاد، افزود: بازرگانان و صاحبان شرکتها و کارخانه های بزرگ تولیدی و مؤسسات اقتصادی حتی بخشهایی که کارهای توزیعی و تبلیغی انجام می دهند، مخاطب این پیام هستند؛ این گروهها واقعا باید به شکلی فعالیت کنند، اگر از آنان پرسیدند برای تحقق شعار حمایت از کار و و ارتقاء تولید ملی چه کار کرده اید؟ پاسخی داشته باشند.
تاکید بر حل ریشه ای معضل اشتغال
وی با اشاره به ضرورت توجه جدی به حل ریشه ای مسئله اشتغال، ابراز داشت: هرسال در بحث ایجاد اشتغال سهم دستگاه هاو موسسات مختلف را تعیین می کنند و در پایان هم اگر از رئیس آن سازمان و یا مؤسسه پرسیده شود، شما چه مقدار این کار را عملی کرده اید؟ آماری ارائه میدهند و بعد معلوم میشود با یک کار جزئی و کوچک10 یا 20 نفر را مشغول کرده اند و این رقم را ایجاد کننده اشتغال عنوان میکنند و شاید آن را به مسئولان اجرایی هم ارائه دهند و آنها هم خیال کنند واقعاً اشتغال ایجاد شده است!
رییس جامعه مدرسین حوزه با اشاره مولفه های اشتغال پایدار، یادآورشد: اشتغال در حقیقت آن است که بازخورد بیرونی مؤثر در زندگی مردم داشته باشند.
همه در قبال شعار آقا مسئولیت دارند
آیت الله یزدی خاطرنشان کرد: به نظر بنده مخاطب سوم شعار آقا بعد از مسئولان اجرایی، مردمی هستند که به نوعی دستی در مسائل اقتصادی و کار و تولید و توزیع دارند. چه به شکل جمعی و چه فردی.
دبیر شورای عالی حوزه های علمیه با تاکید بر ارتقاء فرهنگ عمومی جامعه در استفاده از کالای ایرانی، گفت: نکته دیگری که می تواند به تحقق شعار«تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی» کمک کند، فرهنگ سازی استفاده از کالای ایرانی است. که می بایست صدا وسیما و سایر رسانه ها در این زمینه نقش فعالی را ایفا نمایند.
انتقاد از گرایش به استفاده از کالای خارجی
وی با انتقاد از گرایش به استفاده از کالای خارجی در جامعه، ابراز داشت: این فرهنگ مخصوصا در بین خانمها و جوانهایی که تازه وارد زندگی میشوند، رواج بیشتری دارد و تصور می کنند اگر کالایی مارک خارجی داشته باشد، برتری دارد!
آیت الله یزدی ادامه داد: گزارشات نشان میدهد، برخی از مؤسسات و شرکت ها تجاری، جنس داخلی را تهیه و مارک خارجی بر روی آن میزنند و چون مشتری دنبال کالای خارجی است، آن را به عنوان کالای خارجی به فروش می رسانند!؛ این مسئله نشان از گرایش فرهنگ خانواده ها به استفاده ازکالای خارجی دارد که آن را ارزش می دانند.
ضرورت اصلاح فرهنگ عمومی
نایب رییس خبرگان رهبری تاکید کرد: باید این فرهنگ اصلاح و با آن مبارزه شود؛ زیرا صد در صد غلط است و به تولید داخلی و اقتصاد جامعه ضربه می زند.
وی یادآور شد: حتیالامکان افراد باید به دنبال کالاهای تولید داخل باشند، حتی اگر کالای داخل کیفیت پایین تری دارد، بلکه باید کاری کرد که کیفیت آن ارتقاء پیدا کند.
آیت الله یزدی خاطرنشان کرد: زمانی که گاندی برای استقلال هند با انگلیسیها مبارزه میکرد، یکی از مهمترین کارهای او تحریم کلیه پارچههای انگلیسی واستفاده از پارچه های تولید هندوستان بود؛ این مسئله باعث شد، بسیاری از تولید کنندگان پارچه و فروشندگانی که با انگلیس رابطه داشتند، ورشکست شوند و آهسته آهسته این فرهنگ در بین مردم هندوستان رایج شد که لباس های هندی را بپوشند و وابسته به انگلیس نباشند.
دبیر شورای عالی حوزه های علمیه با اشاره به این که الان در کشور ما پارچهها و لباسهایی تولید میشود که به اقرار متخصصین و کارشناسان از بسیاری از پارچههای خارجی برتر و بهترند، گفت: باید فرهنگ عمومی را اصلاح کرد و به مردم گفت "اگر میخواهید فلان کالای مورد نظر خود را بخرید، بدانید که کشور ما یک کشور غنی است واز مواد غذایی، دارویی، تزئینی و ... گرفته تا مواد آرایشی؛ همه در ایران تولید میشود و هیچ نیازی به استفاده از اجناس خارجی نیست".
رییس جامعه مدرسین حوزه با بیان این که اگر میخواهیم کاری انجام دهیم، باید در کنار کارهای عملی به فرهنگ سازی هم توجه کنیم، تاکید کرد: باید با فرهنگ عمومی مردمی که محصولات خارجی را بر محصولات داخلی ترجیح میدهند، مبارزه کرد.
آیت الله یزدی یادآورشد: در این مبارزه در درجه اول صدا و سیما و بعد هم بسیاری از شخصیتهای برجسته از طریق رسانههای ارتباطجمعی، سخنرانیها میزگردها و ... می توانند به ایفای نقش بپردازند.
خنثی سازی تحریم ها
نایب رییس مجلس خبرگان رهبری در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تاثیر شعار«تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی» در خنثی سازی تحریمها، گفت: تحریم کنندگان به این مسئله رسیده اند که تحریم علیه ملت ایران کارساز نیست و حتی گاهی تحریمها باعث شده مهم تر از مسئله تولید، به منبع تولید؛ یعنی علم و تکنولوژی دست یابیم و در بسیاری از عرصه ها به خودکفایی برسیم و حتی صادر کننده هم باشیم.
وی ادامه داد: زمانی که مواد اولیه یک کارخانه داخلی از خارج تأمین میشود، چنانچه در تحریمها دچار مشکل شود در صدد دستیابی به راه حلی معقول و منطقی برمیآید تا، مواد اولیه را در داخل به دست آورد.
تحریم یک فرصت است
دبیر شورای عالی حوزه های علمیه اضافه کرد: امروز مواد اولیه در داخل کشور وجود دارد و تحریمها فرصتی است که ما در صدد استخراج این مواد برآییم؛ برای مثال در بحث دارو، کم و بیش تقریبا 97 الی 98 درصد داروهای مملکت در خود کشور تولید میشود؛ در حالی که 10 - 15 سال پیش این گونه نبود و تحریمها ما را به این جا رسانده است.
آیت الله یزدی خاطرنشان کرد: گاهی هم با تدبیرهایی که در کشور ما وجود دارد، کالای خارجی تحریم شده موردنیاز، با واسطه هایی تامین و کار و تولید هرگز متوقف نمی شود.
رییس جامعه مدرسین ابراز داشت: البته منکر این مسئله نیستم که تحریم بی تأثیر هم نخواهد بود، اما برای کشوری که نمی خواهد فقط بخورد و بخوابد، بلکه میخواهد خودش کار و تولید کند و استقلال داشته باشد، تحریم اثر مثبت دارد؛ به طوری که تلاش می کند با غلبه بر مشکلات، به خودکفایی برسد و بی نیاز از دیگران باشد.
وظایف حوزه و حوزویان
آیت الله یزدی همچنین با اشاره به وظایف حوزه و حوزویان در قبال منویات و مطالبات مقام معظم رهبری، گفت: بدون شک روحانیت از شبکه تبلیغی بسیار فراگیر و نفوذ معنوی فراوانی در بین مردم برخوردار است و اصولا توجهی که مردم به روحانیت دارند، به دیگر دستگاههای تبلیغی ندارند؛ البته صدا و سیما به لحاظ جایگاه حکومتی جای خود را دارد، ولی کاری که روحانیون در برخی ایام تبلیغی از جمله فاطمیه، محرم، ماه مبارک رمضان و ... انجام میدهند؛ در فرهنگ سازی و ارتقاء سطح معنوی جامعه نقش و اثرگذاری فوق العاده ای دارد.
دبیر شورای عالی حوزه های علمیه با تاکید بر این که مسئولان و نهادهای متولی اعزام مبلغ می بایست محتوای تبلیغی را متناسب با موضوعات روز در اختیار مبلغان قرار دهند و آنان را با اولویت های مهم تبلیغی آشنا کنند، افزود: روحانیون می توانند با تبیین شعار"تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی"، فرهنگ عمومی استفاده از کالاهای داخلی را ترویج داده و گام های موثری را در راستای تحقق مطالبات رهبر معظم انقلاب بردارند.
تاکید بر دوری از شعار زدگی
رییس جامعه مدرسین حوزه در پایان ابراز امیدواری کرد: در سال جاری شاهد تلاش ها و کارکردهای عملی مسئولان و ... در راستای حمایت از تولیدات داخلی و کار و سرمایه ایرانی به دور از هرگونه شعار زدگی باشیم .
گفتوگو: علی علیزاده