پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024

حضرت آیت الله مکارم شیرازی با انتقاد از رواج تجملات و زندگانی تشریفاتی در جامعه گفتند: امروز اتومبیل‌هایی با قیمت‌های میلیاردی و خانه‌های چند میلیاردی وجود دارد، و در مقابل دختران زیادی سال‌ها عقد کرده می‌مانند تا جهیزیه تهیه کنند و....

به گزارش خبرگزاری حوزه، این مرجع تقلید  عصر امروز در سلسله مباحث  تفسیر قرآن کریم که در جمع زائران حرم کریمه اهل‌بیت در شبستان امام خمینی(ره) برگزار شد، با قرائت آیات «يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ قُلْ لأزْوَاجِكَ إِنْ كُنْتُنَّ تُرِدْنَ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا وَزِينَتَهَا فَتَعَالَيْنَ أُمَتِّعْكُنَّ وَأُسَرِّحْكُنَّ سَرَاحًا جَمِيلا (٢٨) وَإِنْ كُنْتُنَّ تُرِدْنَ اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَالدَّارَ الآخِرَةَ فَإِنَّ اللَّهَ أَعَدَّ لِلْمُحْسِنَاتِ مِنْكُنَّ أَجْرًا عَظِيمًا(٢٩) سوره مبارکه احزاب، درباره شأن نزول این آیات سخن گفتند.

ایشان گفتند:‌ بعد از جنگ مسلمانان با یهودیان بنی قریظه، غنائم جنگی زیادی با نظارت پیامبر(ص) در میان مسلمانان تقسیم شد، در این شرایط برخی همسران پیامبران به سراغ پیامبر اسلام صلی الله علیه و اله وسلم  آمدند و چیزهایی چون زر و زیور، لباس فاخر، کنیز و... از آن حضرت خواستند؛ این مسئله پیامبر(ص) را نگران کرد، تا جایی که یک ماه به سراغ آنها نرفت و منتظر وحی الهی شدند.

حضرت آیت الله مکارم شیرازی  افزودند: پس از یک ماه این آیات بر پیامبر ‌وحی شد که ای پیامبر به همسران خود بگو اگر به دنبال زر و زیور دنیا و زندگی تجملاتی هستند، بگو بیایید من به شما هدیه‌ای می‌دهم و بعد طلاق می‌دهم تا به دنبال دنیا بروید. ولی اگر آخرت و سعادت حقیقی را می‌خواهید با زندگی ساده بمانید و اجر عظیمی به شما خواهد رسید.

ایشان با بیان این که خدا و سعادت اخروی  در مقابل آن تجملات و زندگانی تشریفات با هم جمع شدنی نیست،اظهار داشتند: نخستین پیام این دو آیه این است که ما باید یا به دنبال زندگی تجملاتی و تشریفاتی باشیم و یا خدا و پیامبر(ص) و سعادت جاویدان آخرت را انتخاب کنیم.

*تجملات انسان را از خدا غافل می کند

حضرت آیت‌الله مکارم شیرازی در توضیح این که چرا این دو مسئله با هم جمع نمی‌شود، افزودند: از راه حلال به دست آوردن زندگی تجملاتی مشکل یا محال است. امروز اتومبیل‌هایی با قیمت‌های میلیاردی و خانه‌های چند میلیاردی وجود دارد؛ به دست آوردن اینها از راه حلال کار دشواری است و انسان مجبور است برای به دست آوردن آنها حلال و حرام را با هم مخلوط ‌کند.

ایشان افزودند: عیب دیگر زندگی تجملاتی این است که انسان را از خدا غافل می‌کند. حفظ چنین زندگی تجلماتی،‌ ساخت قصر‌ها و خانه‌ها و... انسان را از خدا غافل،‌می‌کند، چرا که نگهداری آن کار  دشواری است.

معظم‌له با بیان این که این نوع زندگی دل عده‌ای از افراد محروم را به درد می‌آورد،‌ خاطرنشان کردند: این گونه افراد معمولا علاقه دارند که ثروت خود را به دیگران نشان دهند تا دل دیگران را بسوزانند. این سه عیب سبب می‌شود  که دنباله‌روهای چنین زندگی‌هایی نتوانند میان زندگی خود و خدا و پیامبر و سعادت جاویدان جمع ببندند.

 *دنیای مطلوب و ملعون

ایشان بر اساس روایات، زندگی دنیا را به دو نوع مطلوب و مورد تأیید و زندگی ملعون و مورد پرهیز تقسیم کردند و گفتند: بر اساس سخن امام صادق علیه‌السلام؛ دنیا دو نوع است،‌ یک دنیا که مورد تأیید است، دنیای کفاف که شامل زندگی ساده و آبرومندانه است که در آن انسان محتاج دیگری نباشد و ساده زیستی را برگزیند و اگر بیشتر از اندازه این زندگی داشته باشد ‌به نیازمندان کمک کند؛ در این شرایط، زندگی دنیا مزرعه آخرت است. در مقابل دنیای ملعون وجود دارد که پر از تشریفات و زرق و برق و اسراف است.

حضرت آیت‌الله مکارم شیرازی با بیان اینکه در روایاتی که دنیا را تأیید می‌کند، منظور دنیای کفاف و در روایاتی که دنیا را مذموم می‌داند، منظور ‌دنیای ملعون است، ‌افزودند: پیامبر صلی الله علیه و آله می‌فرمایند که دنیا را لعن و نفرین نکنید، ‌چرا که دنیا مرکبی است برای اهل ایمان که به وسیله آن به هر سعادتی می‌رسد و از شر و شرارت نجات می‌یابند.

*دنیا پرستی عقل انسان را می گیرد

ایشان با اشاره به دیدگان معصومین علیهم‌السلام به دنیای ملعون افزودند: علی علیه‌السلام می‌فرماید که دنیا پرستی، عقل انسان را از او می‌گیرد، گوش انسان را از شنیدن سخنان حکمت‌آمیز کر می‌کند و سرانجام انسان را به کیفر دردناک خداوند در دنیا و آخرت گرفتار می‌کند.

این مفسر قرآن کریم به روایتی از امام صادق  علیه‌السلام درباره عاقبت کسی که شیفته دنیا شود اشاره کرده و تصریح کردند: بر اساس روایت امام صادق علیه‌السلامع این فرد همیشه غم و غصه‌ای دارد که تمام شدنی نیست، آرزوهای دور و درازی دارد که هرگز به آن نمی‌رسد و امید‌هایی‌دارد که به هرجایی می‌رسد، باز هم قانع نیست.

ایشان با تأکید بر این که این دو آیه، مخصوص همسران پیامبر صلی الله علیه و آله نیست؛ خاطرنشان کردند: ما بر سر دو راهی زندگی تجملاتی دنیا و سعادت آخرت هستیم. انسان باید زندگی آبرومندانه و ساده‌ای که به کسی نیاز نداشته باشد تأمین کند و لی این که دچار تجملات زرق و برق شود‌ نادرست است.

حضرت آیت‌الله مکارم شیرازی با اشاره به مبعوث شدن پیامبران الهی در میان مردم گفتند: هر پیامبری که به  شهر و آبادی‌فرستاده شدند، ثروت‌مندان دنیا پرست با آنها مخالفت کردند، چراکه پیامبران مزاحم درآمد‌ها و خرج‌های نامشروع آنها بودند؛ پیامبران آمده بودند که نحوه درست کسب مال و نحوه درست خرج کردن مال را به آنها نشان دهند. بسیاری از پیامبران نیز با تحریک چنین افرادی کشته شدند.

ایشان افزودند: در مقابل چنین افرادی، اولین گروهی که ایمان می‌آوردند، جوانان کم‌درآمد و دارای زندگی ساده بودند؛ ثروتمندان کافر این افراد را اراذل می‌نامیدند ولی آنهایی که آلوده هزاران کثافت‌کاری بودن را آبرومند می‌دانستند؛ این تفکر همیشه در تاریخ وجود داشته است.

معظم‌له در پایان با تأکید بر این که بسیاری از مشکلات امروز جامعه ما به دلیل زرق و برق‌های دنیاست،‌ تصریح کردند: امروز دختران زیادی که سال‌ها عقد کرده می‌مانند تا جهیزیه تهیه کنند و پسرانی که سال‌ها برای تأمین هزینه تجملات جشن عروسی، مراسم خود را به تأخیر می‌اندازند و بسیاری نیز از ازدواج می‌مانند، به دلیل همین تجملات است؛ اگر ازدواج‌ها مانند ازدواج علی و فاطمه علیهماالسلام باشد،‌ چنین مشکلاتی درجامعه به وجود نخواهد آمد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha