معظم له در این پیام با اشاره به نقش اساسی و برجسته ی مشارکت و حضور مردم در «زندگی و سازندگی کشور» خاطرنشان کردند: «هم در اقتصاد و هم در فرهنگ، کار، بدون حضور مردم پیش نخواهد رفت و گروههای گوناگون مردمی باید با اراده و عزم راسخ ملّی در این عرصه ها نقش آفرینی کنند.»
ایشان همچنین افزودند: «مسئولان هم موظفند با توکل به خداوند و با تکیه ی بر مردم، در هر دو عرصه ی اقتصاد و فرهنگ، مجاهدانه وارد میدان عمل شوند.»
تاکید رهبر فرزانه انقلاب بر لزوم مشارکت و همیاری مردم و مسئولان در این راستا بیانگر این نکته راهبردی است که در ساختار نظام اسلامی، تحقق چنین اهدافی اساساً بدون وحدت و همدلی همه مردم و مسئولان امکان پذیر نیست و از این روست که ولی فقیهِ آگاه و بیدار با متوجه ساختن اذهان به این اصل خدشه ناپذیر، بر روی مدیریت جهادگونه و عزم ملی تاکید نمودند تا مشخص شود که اقتصاد و فرهنگ این مرز و بوم شکوفا نمی شود و مشکلات و چالش های فراروی آن سامان نمی یابد مگر آن که پس از عنایات الهی و ذیل سایه رهبری، شاهد تحقق اتحاد و عزم ملی و مجاهدتی خستگی ناپذیر چه در رابطه با مردم و چه در خصوص مسئولان باشیم.
بی شک پیش نیاز شکل گیری مدیریت جهادی، فرهنگ و روحیه جهادی است که در پرتو توکل بر خدا، امیدواری به آینده، خودسازی و صدالبته همت و ممارست حاصل می گردد.
به راستی اگر فرهنگ و روحیه جهادی در کشور اشاعه یابد، هم شاهد رشد کمی امور در کشور خواهیم بود و هم این که ارتقای کیفی کارها را به شکل مطلوب خود به نظاره خواهیم نشست.
از این منظر ، هم نخبگان جامعه و هم رسانه های جمعی در شکل گیری و رشد و بسط چنین روحیه و فرهنگی تاثیر بسزایی دارند،تا بدانجا که بدون حضور و نقش آفرینی آن ها کمتر می توان دل به تحقق اهداف مورد نظر بست ، اگر نگوییم ناشدنی است!
در بُعد نخبگانی به سان دیگرامور فرهنگی و زیربنایی، نقش حوزویان یک نقش بسیار پررنگ و الهام بخش است چه در زمینه شکل گیری عزم و اراده ملی برای ساماندهی اقتصاد و فرهنگ و چه در به ثمرنشستن مدیریت جهادی در همین راستا.
نه امروز و دیروز که سال هاست دغدغه بسیاری از علما و فرهیختگان و اندیشمندان حوزوی ناظر به مساله اقتصاد و فرهنگ کشور بوده است ، کما این که در اجلاسیه اخیر خبرگان رهبری به عنوان افراد شاخص حوزوی، شاهد و ناظر طرح این دغدغه ها بودیم.
همچنین از یاد نباید بُرد که در سال گذشته و سال های اخیر، مراجع معظم تقلید بارها و بارها در دروس خارج فقه و یا دیدارهای خود با اقشار مختلف و نیز علما و مجتهدین در همایش ها و نشست های گوناگون بر لزوم توجه به مساله فرهنگ تاکید کرده و البته همواره خواستار حل مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم بوده اند.
این همه تاکید که حاکی از دغدغه مندی خاص علما و عموم حوزویان نسبت به مسایل مهم کشوری است، بدان خاطر می باشد که در حال حاضر ایران اسلامی در دو عرصه اقتصاد و فرهنگ نیازمند تحولی اساسی است؛تحولی که هم دنیای مردم را به رفاه نسبی و حداقلی برساند و هم که منجر به تقویت دین و باورهای اُخروی آنان گردد.
در این میان به طور کلی ، نقش حوزه و روحانیت در عرصه تبیین و ترویج شعار امسال بسیار مهم و حیاتی است؛ تبیین در راستای چرایی اهمیت تحقق عزم و اراده ملی و مدیریت جهادی برای شکوفایی در عرصه اقتصاد و فرهنگ و نیز ترویج چنین فرهنگ و رویکردی در مقام شعار و عمل.
سید محمد مهدی موسوی