چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ |۹ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 11, 2024
تصاویر/ چهارمین جشنواره هنر آسمانی

حوزه/ حوزه / هیئت داوران بخش داستان و شعر چهارمین جشنواره هنرآسمانی بیانیه ای صادر کردند.

 

به گزارش خبرگزاری «حوزه»، متن  این بیانیه بخش داستان این جشنواره  بدین شرح است:

بسمه تعالی

نون و القلم و ما یسطرون

قسم به قلم و آنچه مینویسند.

چهارمین دوره جشنواره ملی هنر آسمانی با ابتکار در بخش ویژه که قراردادن موضوع سبک زندگی طلبگی و نقش روحانیت در انقلاب و دفاع مقدس بود شکل منحصر به فردی به خود گرفت.

در کمال ناباوری با وجود ضعف‌های اطلاع‌رسانی در ابتدا بیش از سیصد اثر در بخش‌های مختلف به دبیرخانه ارسال شد. تمامی داستان‌ها در کمتر از یک ماه در سه مرحله، توسط هیئت داوران مطالعه و مورد ارزیابی قرار گرفت.

ملاک‌های ارزیابی در بخش آزاد توانایی نویسنده در بیان قصه، دارا بودن محتوای اخلاقی و دینی، استفاده بجا و صحیح از تکنیک‌ها و عناصر داستانی در پیشبرد روایت، دوری از حشو و زیاده‌گویی و شعارزدگی، بهره‌گیری از زبان متناسب با داستان ونگارش روان و صحیح و مضمون مناسب و و تناسب آن با متن بودند. در بخش ویژه نیز علاوه بر موارد مذکور پرداخت هنرمندانه مضامینِ مطرح شده در فراخوان ملاک ارزیابی قرار گرفت.

اینجانب از طرف خود و سایر داورانِ مرحله نهایی جناب آقایان مجید قیصری و علی اصغرعزتی پاک، مهدی حمیدی پارسا و حجت الاسلام والمسلمین مظفر سالاری برگزاری جشنواره هنرآسمانی را در این سطح و با این کیفیت به حوزه‌های علمیه و برگزارکنندگان جشنواره تبریک می‌گوییم.

ما تعداد زیادی داستان خوب خواندیم که کار انتخاب آثار برتر را برایمان دشوار کرد. در نهایت با مشورت و بررسی چندباره داستان های برتر برگزیده و مشخص شدند.

نکته جالب برای ما این بود که با یک رشد تصاعدی در آثار داستانی بلند و رمان مواجه شدیم. به گونه ای که بالغ بر بیست رمان برای رقابت تلاش می‌کردند که در یک جشنواره صنفی آمار جالبی است.

شاید جالب باشد نقل قولی کنم از جناب مجید قیصری. ایشان بعد از آنکه کارها را خواندند با بنده تماس گرفتن و با اشتیاق گفتند داستان‌هایی که خواندم جدا از کیفیت عالی از لحاظ مضمون به قدری عمیق و نافذ بودند که در حال معنوی ایشان تأثیر گذاشتند. ایشان می‌گفتند بر شما طلاب نویسنده واجب است که مانند تبلیغ رفتن داستان بنویسید.

البته ضعف مشهودی در آثار مربوط به کودک و نوجوان و سپس داستان کوتاه مشاهده شد که امید است با فعالیت‌های آموزشی این نقص و ضعف برطرف شود.

قطعا جشنواره پله ابتدایی و نقطه شروع است. امیدواریم مسئولین فرهنگی حوزه‌های علمیه و جشنواره هنر آسمانی از این بستر به وجود آمده و فضای شکل گرفته استفاده کرده و بیش از پیش به مقوله ادبیات داستانی بپردازند و فعالیت ها محدود به برگزاری جشنواره نگردد.

بیانیه هیئت داوران بخش شعر چهارمین جشنواره هنرآسمانی

بسم الله الرحمن الرحیم

بیانیه هیئت داوران بخش شعر

شعر آیینه زیبایی است تا آگاهی، روبروی آن خود را به نظاره بنشیند. کلمات را از طاقچه عادت بر می‌داریم و بر رواق جان می‌آویزیم

تا شعر زاده شود و دانایی به کامیابی رسد. درنگ‌های شاعرانه را ازشیشه‌های گلاب استشمام می‌کنیم تا جهان زیبا و زیباتر شود و روشنی از کرانه‌های دور نزدیک و نزدیکتر آید.

اینک بر آستانه اتفاقی آسمانی گرد هم آمدیم تا بزم شوقمان را محک بزنیم هرچند سنجیدن عیار کشف و شهود شاعران در ترازوی ذوق بس دشوار است.

هیئت داوران شعر چهارمین جشنواری سراسری هنر آسمانی بر این باور است که آثار رسیده به این جشنواره، به لحاظ کمّی کم‌سابقه، و به لحاظ کیفی در سطحی مطلوب بوده است؛ از سویی دریافت قریب به هزار اثر در بخش‌های مختلف و از سویی استحکام و قوّت و زیبایی حجم زیادی ازاین آثار شاهد این مدّعا است. رقابت در بخش‌های مختلف رقابتی نزدیک و در سطح بالایی از کیفیت شعری بوده، تا آنجا که بیش از دویست و پنجاه اثر به مرحله نهایی داوری راه یافت که این تعداد مساوی است با تعداد کلّ آثار رسیده در برخی از جشنواره‌های پیش از این؛ و در این میان، رشد کیفی و کمّی شرکت‌کنندگان بخش کودک و نوجوان قابل تأمل است.

با تمام این مزایا امّا به نظر می‌رسد شعر حوزه به لحاظ محتوا و اندیشه نیازمند درنگی مضاعف است و رسالتی که به دوش شاعران حوزوی است درخور تلاشی وسیع‌تر و پویاتر می‌باشد. باور هیئت داوران این است که اکنون ـ پس از بیش از دو دهه برگزاری جشنواره‌های متعدّد شعر طلاّب ـ شعر حوزه می‌تواند ـ و باید ـ سلسله‌جنبان حرکتی نو در ادبیّات کشور باشد. حرکتی ژرف و تحوّلی اندیشمند به سمت اعتلای هنر و ادبیات ایرانی ـ اسلامی.

به هر حال؛ هیئت داوران از میان حدود هزار اثر رسیده به دبیرخانه جشنواره در بخش‌های شعر کلاسیک، آزاد، کودک و نوجوان، کوتاه‌‍نوشت، طنز و شعر ترجمه، در سه مرحله کار خود را پی گرفت. در مرحله نخست و پس از غربال‌گری، آثاری که از بایدهای ابتدایی برخوردار نبودند از دور رقابت خارج شدند و هفتصد اثر به مرحله دوم راه یافت.

در این مرحله نیز آثاری که از وزانت بیشتری بهرمند بودند به مرحله نهایی راه پیداکردند.

در نهایت و در مرحله سوم، پس از همّت و دقّت داوران از میان 250 اثر، تعداد 25 اثر به عنوان آثار برگزیده و قابل تقدیر شناخته شدند که نام ایشان پیوست این بیانیه است.

امیدواریم که زحمات این دوستان برگزیده و همچنین همه شرکت‌کنندگان و نیز تلاش دست‌اندرکاران جشنواره، مرضیّ رضای حضرت صاحب‌الزمان ـ عجل الله تعالی فرجه الشریف و ارواحنا له الفداء ـ قرار بگیرد.

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha