یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024
سبک زندگی اسلامی

حوزه/مناسبت نوروز تنها مختص به کشور ما نیست، بلکه دیگر کشورهای فارسی زبان هم این ایام را جشن می‌گیرند برای همین گستره تماشاگران تلویزیونی بسیار بیشتر از دیگر اوقات سال می‌شود.

حجت‌الاسلام والمسلمین سید علی آتش‌زر، پژوهشگر صدا و سیما و کارشناس رسانه در گفت‌و‌گو با خبرگزاری «حوزه»، درباره نوروز و مطابقت آن با آموزه‌های اسلامی در برنامه‌های تلویزیونی گفت: برنامه مناسبتی در سینما و تلویزیون یک سبک رایج است که در ایام خاص سال مد نظر قرار می‌گیرد، در این میان تلویزیون به شکلی جدی‌تر به مناسبت‌های ملی و دینی می‌پردازد.

وی افزود: در میان مناسبت‌های مورد نظر، نوروز یک تفاوت آشکار با دیگر ایام دارد. آنهم اینکه مردم در تعطیلات به سر می‌برند و برای همین مردم با فراغت بال مخاطب برنامه‌های تلویزیون می‌شوند، همچنین باید اضافه کرد مناسبت نوروز تنها مختص به کشور ما نیست، بلکه دیگر کشورهای فارسی زبان هم این ایام را جشن می‌گیرند برای همین گستره تماشاگران تلویزیونی بسیار بیشتر از دیگر اوقات سال می‌شود.

*نوروز و سبک زندگی اسلامی

این کارشناس رسانه ادامه داد: دین از دیدگاه اسلام تنها به عنوان یک راه برای رسیدن به آرامش درونی و یا اینکه تنها آدم خوبی باشیم، نیست، بلکه امری است که چگونه زندگی کردن را برای انسان طراحی کرده تا علاوه بر رسیدن به امور مادی به آرمان های معنوی نیز دست پیدا کند و به تعبیر امروزی ها، هم دنیا را داشته باشد هم از آخرت غافل نشود. برای همین در ایام نوروز ما به بسته‌ای از سبک زندگی مورد نظرمان نیازمندیم که حتما باید در تولیدات تلویزیونی به آن پرداخته شود.

*شادی به سبک اهل بیت(ع)

آتش‌زر ادامه داد: البته قبول دارم، در سطح آثار نمایشی تلویزیون در ایام نوروز، باید روشی در آثار وجود داشته باشد که در آنها به نوعی شادی و نشاط به جامعه تزریق شود، تا به نوعی، بخشی از مشکلات ذهنی مردم کاسته شود، اما در باطن می‌توان شادی را به سمتی هدایت کرد که در آن سبک زندگی ایرانی – اسلامی الگو باشد. مثلا ما در  زندگی ائمه اطهار(ع) هم شاهد لحظات شاد در آن بوده ایم برای همین می‌توان از چگونگی شادی کردن بزرگانمان در فیلمنامه‌ها و برنامه‌های نمایشی بهره برد .

حجت الاسلام آتش زر گفت: همانگونه که در برخی کتاب‌ها پاورقی وجود دارد در برنامه‌های تلویزیون  نیز باید به تماشاگر گفت، مضامین مورد نظر از چه بخش‌هایی استفاده شده است. و این اقدام با زیرنویس‌هایی که در حین پخش فیلم یا سریال انجام می‌شود، قابل اجراست.

*سیما خانواده ایرانی اسلامی را به تصویر بکشد

وی با بیان این‌که پرداختن به خانواده اصلی‌ترین بحثی است که در تولیدات نوروز سیما باید مد نظر قرار گیرد، گفت: زمان حال را نمی‌توان با دو دهه پیش مقایسه کرد، آن زمان، تنها برنامه‌های رسانه ملی در معرض دید تماشاگران بود، اما امروز شبکه‌های مختلف ماهواره‌ای و فضای مجازی، کانون خانواده را هدف قرار داده‌اند تا در جنگ نرم به فرهنگ والای ایرانیان صدمه بزنند. در چنین شرایطی در تولیدات داخلی حتما باید برنامه‌هایی ساخته شود که در آنها نمود بارز خانواده موفق را شاهد باشیم.

این کارشناس رسانه گفت: شاید برخی این تصور را داشته باشند موفقیت تنها داشتن دست آوردهای مادی و علمی است، اما این همه ماجرا نیست، بلکه بخش عظیمی از موفقیت از دیگاه اسلام مربوط به معنا و مفهوم می‌شود. در چنین تعریفی حتما باید رابطه والدین با فرزندان بر مبنای اخلاقیات اسلامی باشد یا روابط زن و شوهر باید به شکلی منسجم و ارزشی مورد نظر باشد. این دو شاخصه را به عنوان نمونه اشاره کردم، با نشان دادن اختلافات خانوادگی یا اختلاف نظر فرزندان با والدین در سینما و تلویزیون نمی‌توان مدعی پرداختن به سبک زندگی ایرانی اسلامی بود.

حجت الاسلام آتش‌زر به توضیح فوق اضافه کرد: در روایاتی که از ائمه(ع) داریم به نوروز هم اشاره شده است. به این نحوکه آغاز سال نو و عوض شدن فصل باید انگیزه‌ای باشد برای تمامی انسان‌ها تا در زندگی گذشته خود دقت نظر کنند و کردارهای نادرست گذشته را تکرار نکنند. این مسئله مسیری از انسان سازی است که اگر به درستی در برنامه‌های نمایشی و غیر نمایشی نوروز مورد توجه قرار گیرد به دست آوردهای بزرگی در حیطه فرهنگی دست پیدا خواهیم کرد.

وی در پایان گفت: من در اکثر بخش‌های حرف‌هایم به برنامه‌های نمایشی اختصاص پیدا کرد، اما این موضوع دلیلی نیست که فکر کنیم دیگر بخش‌ها، نیازمند نگاه اسلامی در ایام نوروز نیستند. برای مثال یکی از این حوزه‌ها که باید به طور جدی مد نظر باشد، بخش کودک است و باید به طور دقیق و کارشناسانه به آن ورود پیدا کرد تا به زبانی جذاب و کودکانه آموزه‌های مد نظر را به آنها منتقل کرد و این اتفاق می‌تواند در حوزه برنامه اجتماعی یا دینی به طریق دیگر رخ دهد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha