سه‌شنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ |۶ ذیقعدهٔ ۱۴۴۵ | May 14, 2024
حجت الاسلام والمسلمین سید مهدی احمدی در دومین پیش نشست همایش اندیشه های فقهی امام خمینی(ره)

حوزه/ دومین پیش نشست همایش اندیشه های فقهی امام خمینی(ره) با موضوع نظرات امام راحل(ره) درباره حق، تکلیف، ملک و سلطنت برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری «حوزه»، حجت الاسلام والمسلمین سید مهدی احمدی در دومین پیش نشست همایش اندیشه های فقهی امام خمینی(ره) که در دانشگاه آزاد اسلامی واحد پردیسان برگزار شد، اظهار داشت: فقها در مسئله «حق و تکلیف» و «حق و حکم» تفاوت گذاشته و به عنوان مثال می گویند در یک معامله که حق الخیار برای یکدیگر قرار می دهند، حق قابل اسقاط است؛ اما در ناحیه حکم این چنین نبوده و آن را قابل اسقاط نمی دانند.

وی ابراز داشت: به طور کلی باید گفت که فقها قائلند که هرچیزی که قابل اسقاط باشد، حق است و اگر قابل اسقاط نباشد، حکم می باشد.

این استاد دانشگاه خاطرنشان ساخت: امام ره در مسئله کتاب البیع به این موضوع می پردازند؛ چراکه شیخ در کتاب بیع خود اشاره دارند که شرط معوض این است که عین باشد و نمی تواند منفعت یا حق باشد؛ اما عوض می تواند منفعت، عین یا حق باشد.

حجت الاسلام والمسلمین احمدی تصریح کرد: یکی از شاهکارهای علمی امام (ره) این است که می فرمایند: معوض هم می تواند همانند عوض، «عین»، «حق» و «منفعت» باشد و برای اثبات آن به موضوع حق سرقفلی اشاره می کنند و فرمودند که می توان این حق را معامله کرد و آن را فروخت.

وی با اشاره به حقیقت حق و آثار و احکام آن از منظر امام خمینی(ره)، بیان داشت: امام (ره) در مباحث خود اشاره دارند که شبهه نیست که حق، ماهیتی است اعتباری؛ منتهی گاهی شارع اعتبار کرده و گاهی عقلا اعتبار می کنند؛ پس حق امری اعتباری و قانون گذار در مواردی آن را جعل می کند.

این استاد دانشگاه اظهار داشت: نکته دیگری که امام درباره حق می فرمایند این است که حق در همه موارد و مصادیق، یک معنا بیشتر نداشته و همان اعتبار خاص است که قانون گذار جعل کرده و چندین معنا برای آن وجود ندارد.

حجت الاسلام والمسلمین احمدی ادامه داد: امام اشاره دارند که حق، مشترک معنوی است همانند وجود؛ اما مصادیق آن متفاوت است.

وی در پاسخ به این سوال که آیا حق با ملک و سلطنت مترادف است یا تفاوت دارد؟ ابراز داشت: امام (ره) اصرار دارند که حق غیر از ملک و سلطنت است و در عرض آن قرار دارد.

این استاد دانشگاه با اشاره به نظرات فقها درباره حق، خاطرنشان ساخت: «حق نوعی سلطنت است»، «حق مرتبه ضعیفی از ملک است»، «حق قابل اسقاط و سقوط است»، «حق و ملک یکی است»، «حق در هر مورد یک معنای خاص دارد» و ... از جمله نظرات فقها درباره حق می باشد.

حجت الاسلام والمسلمین احمدی با اشاره به نظریه امام درباره ملک و سلطنت، تصریح کرد: عقلا اجازه می دهند که انسان می تواند وصیت کند که خون و اعضای بدن خود را بعد از مرگ بفروشد که این اجازه وصیت به دلیل سلطه شخص بر خود است؛ نه به خاطر ملکیت.

وی ادامه داد: برخی ممکن است اشکال کنند که انسان باید مالک باشد تا اجازه بر فروش داشته باشد که بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران پاسخ می دهند: قوام ملک به این نیست که مبیع، ملک بایع باشد؛ بلکه قوام آن به این است که سلطه بر تملیک داشته باشد.

این محقق حوزه و دانشگاه بیان داشت: امام (ره) در نظریات خود نتیجه می گیرند که حق نه ملک است؛ نه سلطنت؛ بلکه حق امری اعتباری در قبال ملک و سلطنت است که شاهد آن موارد تفریق میان سلطنت و حق می باشد.

حجت الاسلام والمسلمین احمدی اظهار داشت: امام فرموده اند که از همین مقوله است که خداوند متعال حق دارد انسان گناه کار را عقاب و انسان مطیع را ثواب دهد.

وی ابراز داشت: از دیگر نکات مد نظر امام راحل(ره) درباره حق این است که ایشان برخی از حقوقی را که دیگر فقها حق می دانند، حق ندانسته؛ همانند حق الولایه و حق الوصایه و بیان می فرمایند که این موارد از امور اعتباری و وضعی بوده و حق نمی باشند؛ یا همانند حق استمتاع زوج از زوجه که حق نیست؛ بلکه امری اعتباری است که شارع جعل کرده و زوجه باید تمکین کند.

این استاد دانشگاه خاطرنشان ساخت: امام (ره) در پاسخ به این سوال که آیا مقتضای حق ذاتا این است که قابل اسقاط باشد یا اسقاط از اثرات آن است؟ می فرمایند: اثر حق آن است که قابل اسقاط باشد؛ نه اینکه اسقاط ذاتا در آن وجود دارد.

گفتنی است در پایان این نشست، اساتید حاضر در جلسه نیز سوالاتی را مطرح و حجت الاسلام والمسلمین احمدی پاسخ دادند.

همچنین در ابتدای این نشست، دکتر شیرخانی با موضوع حق و تکلیف به ایراد سخن پرداخت و گفت: امام خمینی(ره) تکلیف را به اقسام گوناگون همچون: تکلیف «الهی»، «عقلی»، «وجدانی و ملی»، «اجتماعی» و «عمومی» تقسیم کرده اند.

وی تصریح کرد: امام راحل(ره) قائلند که تکلیف باید در سایه علم، آگاهی و اختیار انجام شود و از این زاویه می توان به مسئله حق رسید.

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه امام خمینی(ره) حق را به دو قسم حق الله و حق الناس تقسیم کرده اند، بیان داشت: همچنین ایشان حق الناس را به دو قسم «حق یا حقوق فطری برای انسان» و «حق قانونی و شرعی» تقسیم کرده اند.

دکتر شیرخانی اظهار داشت: حضرت امام (ره) حق قانونی و شرعی را باهم مطرح می فرمایند؛ چراکه ایشان قائلند زمانی که حکومت اسلامی تشکیل شود، تفاوتی میان شرع و قانون نخواهد بود؛ چراکه هرآنچه در حکومت اسلامی قانون است، شرعی است و هر آنچه که شرعی است، قانونی خواهد بود.

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha