شنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ |۱۰ شوال ۱۴۴۵ | Apr 20, 2024
اربعین کلیمی

حوزه/ اربعین گیری از بهترین راه های دریافت فیوضات است که “مَن أخلص لله أربعین صباحا تنفجر ینابیع الحکمة مِن قلبه علی لسانه” آنگاه اگر کسی سخن می گوید از چشمه جوشان دل خودش حرف می زند و اگر دست به قلم می برد و چیز می نویسد از چشمه جوشان قلب خودش حرف می زند این راه برای همه است.

به گزارش خبرگزاری حوزه، اربعین کلیمی از اول ذیقعده تا دهم ذیحجّه است. زمانی که حضرت موسی کلیم به کوه طور رفت و چهل روز مهمان خداوند بود و در این ایام به مناجات پرداخت.

از دیرباز این زمان نزد اهل معرفت یکی از زمانهایی است که جایگاه ویژه ای در ایام سال داشته است. چله گیری به معنای انزوای از خلق و دوری از جامعه نیست آنگونه که برخی از جهله صوفیه پندار می کنند؛ بلکه منظور آن است که انسان در این زمان خاص و به مدت خاص (چهل روز) مراقبت خود را بیشتر نماید. عدد چهل در تکمیل نفوس نقش ویژه ای دارد.

آنچه که در روایات توصیه شده اینست که برای اینکه عملی راسخ شود حدود یکسال مداوت داشته باشد. عمل مستحبی اندک مداوم گاهی بر عمل زیاد کوتاه مدت ترجیح داده شده است.

  عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ ع قَالَ مَا أَخْلَصَ الْعَبْدُ الْإِیمَانَ بِاللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ أَرْبَعِینَ یَوْماً أَوْ قَالَ مَا أَجْمَلَ عَبْدٌ ذِکْرَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ أَرْبَعِینَ یَوْماً إِلَّا زَهَّدَهُ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ فِی الدُّنْیَا وَ بَصَّرَهُ دَاءَهَا وَ دَوَاءَهَا فَأَثْبَتَ الْحِکْمَةَ فِی قَلْبِهِ وَ أَنْطَقَ بِهَا لِسَانَهُ…/ امام باقر (ع) فرمود: هیچ بنده‏ ای چهل روز ایمانش را بخدای عزّوجلّ خالص نگرداند یا فرمود: هیچ بنده‏ ای ذکر خدا را چهل روز نیکو انجام ندهد جز آنکه خدای عزّوجلّ او را نسبت بدنیا زاهد سازد و درد و داروی دنیا را باو بنماید، پس حکمت را دلش ثابت کند و زبانش را به آن گویا سازداصول کافی ج: ۳ ص: ۲۷

  در کتاب  سیر و سلوک علامه سید مهدی  بحر العلوم این چنین آمده است:

«خاصیت اربعین در ظهور فعلیّت‌ و بروز استعداد و قوّه‌  و حصول‌ ملکه‌، امریست مصرح به در آیات و اخبار و مجرب اهل باطن و اسرار».

  زمان و مکان تاثیرات خاصی را بر روح سالکان الی الله دارد، مثلا هیچ زمانی بالاتر از شبهای قدر برای درک فیوضات در روایات توصیه نشده و همچنین بهترین مکانها مسجد الحرام و زیارتگاه های امامان معصوم بویژه سرزمین کربلا و پس از آن مساجد  هستند، همه اینها برای آنست که انسان تهذیب نفس را بر اساس دین بالا ببرد نه آنکه معاذ الله دچار بدعت خانقاه و درویش بازی و سلوک شیطانی شود. خوش به حال کسی که تمام ایام سال را پر توان و پر نشاط به عبادت می پردازد.

  در ادامه گفتاری از حضرت استاد علامه جوادی آملی تقدیم می گردد.

طبق سفارش بزرگان دین فلسفه نماز ذی الحجه که از شب اول تا شب دهم ادامه می یابد، ممکن است علت های گوناگونی داشته باشد، از جمله اینکه اگر مسلمانی به علت های گوناگون مانند عدم استطاعت مالی یا بیماری نتواند به حج برود می تواند با خواندن این نماز در ثواب حجاج بیت الله الحرام سهیم گردد.

  این نماز دو رکعت است که بین نماز مغرب و عشاء قرائت می گردد و نمازگزار بعد از خواندن سوره حمد و توحید می بایست آیه ۱۴۲سوره اعراف “وَوَاعَدْنَا مُوسَی ثَلاَثِینَ لَیْلَةً وَأَتْمَمْنَاهَا بِعَشْرٍ فَتَمَّ مِیقَاتُ رَبِّهِ أَرْبَعِینَ لَیْلَةً…” را تلاوت نماید.

  حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی نیز در رابطه با اربعین کلیمی و آثار آن و شروع این ملاقات فرمودند:

اربعین گیری از بهترین راه های دریافت فیوضات است که “مَن أخلص لله أربعین صباحا تنفجر ینابیع الحکمة مِن قلبه علی لسانه” آنگاه اگر کسی سخن می گوید از چشمه جوشان دل خودش حرف می زند و اگر دست به قلم می برد و چیز می نویسد از چشمه جوشان قلب خودش حرف می زند این راه برای همه است.

  معظم له به دفع شبهه برداشت غلط از معنای اربعین گیری پرداخته و ابراز داشتند:

چلّه گیری به معنای جدا شدن از جامعه نیست، بلکه جدا شدن از دنیا است نه از خلق دنیا.

در متن مردم بودن، مردمی بودن برای مردم کار کردن دنیا نیست بلکه آخرت است.

حال طرح مسئله اربعین و چلّه گیری برای آن است که اربعین کلیمی از اول ذیقعده تا دهم ذیحجّه بود. وجود مبارک موسای کلیم که چلّه گرفت و اربعینی داشت که به اربعین کلیمی معروف است. این چهل شبانه روز وجود مبارک موسای کلیم در طور مهمان خدا بود؛ نه خوابی داشت نه غذایی ونه استراحتی. در طیّ این چهل شبانه روز مهمان مناجات الهی بود و اینکه فرمود”وَوَاعَدْنَا مُوسَی ثَلاَثِینَ لَیْلَةً وَأَتْمَمْنَاهَا بِعَشْرٍ فَتَمَّ مِیقَاتُ رَبِّهِ أَرْبَعِینَ لَیْلَةً” همین است. اولِ میقات وقت ملاقات سی شبه بود بعد ده شب اضافه شد که چهل و اربعین کلیمی شد. این جزو دستورات رسمی دین مااست، اینها جزو نوآوری های دین است.

  

منبع: هدانا

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • سلطان احمدی IR ۲۲:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۵
    0 5
    اربعین کلیمی هیچ سندیت شرعی و روایی در منابع شیعی ندارد و هیچ کدام از فقهای ما آن را تایید نکرده اند و نباید با درج این مطلب در رسانه رسمی حوزه رنگ و بوی شرعی به این موضوع داد
    • سسلام IR ۱۳:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۳/۰۵
      0 0
      سندیت دارد...چه سندی بالاتر از قران و سوره مبارکه اعراف و ایه فکر کنم 143...بازم ایه رو دقیق یادم نیست...ک بعد این چله حضرت موسی ب کلیم الله بودن میرسه...و همچنین ایت الله جوادی آملی ک جزو عالمان برجسته هستن فرمودند ک بهار چله گیری هست چله کلیمی،
    • کولی شبگرد IR ۱۸:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۳/۰۶
      0 0
      یکی از سندیت های اصلی این هست که در قران گفته شده که موسی چهل روز برای ما خودش رو پاک کرد و خداوند هم بر او تجلی کرد و او بعد از آن مسلمان شد و در قران امده که گفته شده من اولین مسلمین هستم این رو بعد از چله و تجلی خداوندی دریافته و یعنی کسی که بخواد خداوند بر او تجلی کند باید خود را برای خدا پاک کند و پاک شدن با انجام واجبات و سختگیری های شدید بر نفس غیر ممکن است و اگر دقت کنید تمام پیامبران از ادم تا خاتم قبل از رسالت و امثالهم بر خود سخت میگرفتن البته حضرت عیسی در این امر مبرا هست به این دلیل که ریاضتش را مادرش کشیده و چون مادرش بجای او ریاضت کشیده او از بدو تولد پیغمبر بوده و در قران هم امده ما مریم و عیسی را یک آیت یا همون یک حقیقت قرار دادیم این رو از یکی از شاگردان شاگردان اقای طباطبایی قدس سره العزیز شنیدم با تشکر .
    • فقیر IR ۰۱:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۳/۲۴
      1 0
      با فرض بر اینکه این اربعین سندیت نداشته باشد. آیا چهل روز برای خدا خالص شدن اشکالی دارد؟؟؟؟ آیا تمرین چهل روز گناه نکردن و عبادت کردن احتیاج به سند عالم شیعی دارد؟؟؟؟ آیا در قران درخصوص این ایام سخن به میان نیامده؟؟؟
  • ۰ IR ۱۸:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۳/۲۰
    0 0
    شما که انقدر با قاطعیت صحبت میکنی نمیخواد بری تو منابع بگردی تا سند شرعی و روایشو پیداکنی، برو قران آیه ۱۴۲ آل عمران نگاه کن اونجا خدا صراحتا به حضرت موسی گفته برو اربعین بگیر
  • ۰ IR ۱۸:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۳/۲۰
    0 0
    چقدر اعتماد به نفس دارین... یعنی تو میخوای از علامه جوادی املی .. بحر العلوم و ... بیشتر میفهمی
  • ۰ IR ۱۹:۴۸ - ۱۴۰۰/۰۳/۲۰
    0 0
    ببخشید سوره اعراف ایه ۱۴۲