جمعه ۲۳ آذر ۱۴۰۳ |۱۱ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 13, 2024
امام جمعه تبریز

حوزه / نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی گفت: جایگاه شعر عاشورایی در میان شعر شیعی، همچون نگینی درخشان در حلقه ادبیات مکتبی است.

به گزارش خبرگزاری حوزه از تبریز، حجت الاسلام و المسلیمن سید محمدعلی آل هاشم، دوشنبه در سیزدهمین سوگواره ادبی بغض واژه، با بیان اینکه ورود حماسه کربلا به حیطه شعر و ادب، یکی از عوامل ماندگاری و پایایی آن نهضت است، گفت: قالب تأثیرگذار و نافذ شعر و مرثیه، میان دلها و عاطفه ها از یک سو، و حادثه عاشورا و شخصیت های کربلا از سوی دیگر پیوند زده و احساس های شیفتگان را به این ماجرای خونین و حماسی، وصل کرده است.

امام جمعه تبریز افزود: ماه محرم به لحاظ تاثیر و نقشی که در دگرگون ساختن افکار و دیدگاه دارد ، قابل تمجید و ستایش است و  این ماه ضمن پشت سر نهادن مرزهای قرون و اعصار در هر زمانی با آیین و آدابی خاص پاس داشته و پیام حماسه حسینی را عاشقانه به دوش کشیده و موج حرارت و شور عاشورا را بر دل ها گذاشته است.

حجت الاسلام و السملیمن آل هاشم با تاکید بر اینکه ادبیات عاشورایی، از غنی ترین ذخیره های فکری و احساسی شیعه است، اظهار کرد:  حماسه کربلا هم در زبان شعری شاعران تأثیر نهاده و ادبیات رثایی و سوگ سروده های مذهبی را غنا و اعتلایی ویژه بخشیده است. 

وی، ماندگاری نام برخی از شعرا را مدیون پرداختن به توصیف و ترسیم قیام کربلا دانست و گفت : شاعران گاهی با یک شعر عاشورایی، شهره و جاوید گشته اند، همچون محتشم کاشانی و ترکیب بند ماندگار وی گه سروده است "باز این چه شورش است که در خلقِ عالَم است...".

نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه پرداختن به عاشورا با زبان شعر را توصیه امامان شیعه است، گفت: ستایش و تقدیر و تشویق ائمه معصومین و همچنین فضیلت هایی که برای سرودن شعر برای حادثه عاشورا و احیای آن واقعه با زبان شعر بیان شده، انگیزه بسیاری از شاعران شیعی و علاقه مندان به اهل بیت(ع) برای سرودن «مراثی عاشورا» شده است.

حجت الاسلام و المسلیمن آل هاشم در ادامه تاکید کرد: شعرای عزیز باید با اعتقاد راسخ و دیدگاهی عمیق در جای جای اشعارشان به تحلیل واقعه کربلا پرداخته و ابعاد مختلف حماسی، عرفانی، انسانی و اخلاقی این واقعه عظیم را مورد بررسی و ستایش قرار دهند و آن را به عنوان سرمشق و الگویی قابل تکریم و آموزنده برای انسان ها تبیین کنند.

وی، حفظ و استمرار ارزش ها و آرمان های علوی و حسینی و انتقال آنها به نسل های آینده، تصویرسازی منسجم و اثرگذار از رویدادهای جانگداز کربلا و حفظ و ثبت آنها در حافظه تاریخی شیعه، حفظ ویژگی های سنتی رثا در خود و  نوآوری های شگفت و شورآفرین در آن، دمیدن روحیه مقاومت و پایداری و نفوذ آن در زندگی فردی و اجتماعی شیعیان، حفظ جایگاه بنیادین مکتب ادبی مستقل شیعه ، حفظ جایگاه تبلیغی و ارتباطی مهم مکتب تشیع در عرصه رویارویی و مقابله با دستگاه های پر زرق و برق و عظیم تبلیغاتی دشمن، صیانت از چشمه همیشه جوشان در قلمرو ابداعات و نو آوری های شاعرانه و جهت بخشی پویا به جریان های فکری ادبی و غیر دینی در عصر حاضر را از ویژگی های شعر عاشورایی عنوان کرد.

امام جمعه تبریز، شعر عاشورایی را شامل سبک های گوناگونی دانست و ادامه داد: برخی از شعرا مانند مرحوم حاج سیدرضا حسینی _ متخلص به سعدی زمان  با سرودن سوزناک ترین مرثیه ها، عواطف را برانگیخته و بیشتر به جنبه عاطفی و روحی آن پرداخته اند و به صورت مقتل نگاریِ منظوم عمل کرده اند.

وی با بیان اینکه برخی از شعرا عاشورا را در سروده های خود به عنوان مکتب مبارزه با ظلم و تبعیض و دیکتاتوری و مردم فریبی و کتمان حقایق جلوه داده اند اضافه کرد : شاعران متأخّر و معاصر، عرب زبان و فارس زبان و ترک زبان نگاهی منتقدانه نسبت به برخورد صرفاً سوگوارانه و گریه آمیز با حماسه کربلا داشته اند و بیشتر از زاویه حماسه و انقلاب و شور ستم ستیزی به آن واقعه نگاه کرده و از عاشورا، اهرمی برای گسترش بیداری و شور مبارزه با خفقان و بیداد ساخته اند.

حجت الاسلام و المسلیمن آل هاشم با تاکید کرد : شاعران عاشورایی، در پدید آوردن آثار عاشورایی به نکاتی مانند محتوای عالی و معتبر و آرمان گرا، قوّتِ ادبی و استواری زبان ادبی، پرهیز از زبون نمایی عاشورائیان، اجتناب از نشر خرافات به نام مذهب و عاشورا، شناختن و شناساندن چهره های تابان و الهام بخش قهرمانان کربلا و انتقال «پیام های عاشورا» به نسل امروز و آینده باید توجّه داشته باشند

نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی با بیان اینکه در طول تاریخ هیچ شخصیتی به اندازه امام حسین علیه السلام مورد ستایش شاعران و نویسندگان نبوده است، گفت: ابراز ارادت و احترام به شخصیت وجودی امام حسین (ع) در میان آداب و رسوم زندگی مردم که در ماه محرم از تجلی ویژه ای برخوردار است، نمادی از عظمت و جاودانگی واقعه کربلا و حماسه آفرینان آن است که جلوه های آن را می توان در جای جای اشعار اساتید شعر به تماشا نشست.

امام جمعه تبریز، ادبیات را آیینه تمام نمای فرهنگ و تمدن یک ملت دانست و گفت: آداب و رسوم هر ملتی اصالت تاریخی آن ملت را به اثبات می رساند و توجه به آن از اهمّ موضوعات بشمار می آید بخصوص در زمان حاضر که گستردگی وسایل ارتباطی بهانه ای به دست فرهنگ سلطه گر داده تا در ذهن و فکر و عقیده جوانان ملل دیگر نفوذ کرده و آنها را از خویشتن خویش جدا سازند.

انتهای پیام

وی ادامه داد: در این عصر به قول استاد شهریار سخنان پوچ و تو خالی را جایگزین عقاید پاک و انسان ساز آنان کنند از این رو وظیفه ملی و اسلامی حکم میکند که هر کس در حد توان در ترویج فرهنگ بومی و ملی خود گامی بردارد چرا که اقوام مختلف ایرانی تحت تاثیر گرایشهای اسلامی و ایرانی شکل گرفته است .

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha